Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Eerste intergemeentelijke transfer van de Bomenmakelaar
Het is de eerste 'intergemeentelijke bomentransfer' van de Bomenmakelaar, het initiatief van Roy Wouters, Arjan Zoontjens en Jasper Putter om een nieuwe plek te vinden voor volwassen bomen die op hun huidige plaats niet behouden kunnen blijven.
01-06-2018 8 sec
Gemengde ervaringen met nieuwe overkoepelende Wet natuurbescherming
Brengt de vorig jaar ingevoerde nieuwe Wet natuurbescherming de bosbouw en groenvoorziening de beloofde verbeteringen? De gevoelens bij partijen die ermee werken, blijken gemengd.
01-06-2018 6 sec
Gemeente onschendbaar - toch?
Op 10 december 2012 wordt de gemeente Stichtse Vecht veroordeeld wegens de dood van twee motorrijdsters. Conclusie van de Rechtbank Utrecht: dood door schuld.
01-06-2018 5 sec
Hou op met kiezen uit de catalogus, maar kies op basis van echte informatie
Op dit moment valt al een kwart tot een derde van alle stadsbomen uit binnen vijf jaar na aanplant. Dat zegt Andrew Hirons, hoofddocent stedelijke bosbouwkunde aan het Britse University Centre Myerscough.
01-06-2018 9 sec
Bomen met toekomstmogelijkheden
De afgelopen jaren hebben zich soms enorme problemen voorgedaan met ziekten diverse boomsoorten. Eikenprocessierups, essentaksterfte, Massaria pseudomonas of verticillium (verwelkingsziekte) domineren de discussies en beperken de selectie van bruikbare boomsoorten.
01-06-2018 9 sec
'Of een boom klimaatbestendig is, hangt af van omgeving waarin de boom geplaatst wordt'
Klimaatverandering is een natuurlijk fenomeen. Maar de mens zorgt ervoor dat het proces 170 keer sneller gaat, blijkt uit berekeningen van Australische en Zweedse wetenschappers. De natuur heeft niet altijd de kans om zich aan te passen aan het steeds extremere weer.
01-06-2018 11 sec
'Werk aan bomen ligt gevoelig'
Sinds 1 januari heeft boomrooierij Weijtmans een samenwerkingsverband met de zogenaamde ‘ABG-gemeenten’. Dit omvat het uitvoeren van boomonderhoud in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen.
01-06-2018 6 sec
Aannemers leveren op grote schaal minder groeimedium dan afgesproken
Om een boom een goede groeiplaats te kunnen geven, worden groeimediums nauwkeurig berekend. De hoeveelheden zijn in het bestek opgenomen en bindend.
01-06-2018 6 sec
‘Sorbus domestica is variatie ten top!’
Plaatjes zijn net zo zeldzaam als de species zelf en de boom bestaat nauwelijks in cultuur: Sorbus domestica.
01-06-2018 5 sec
Gewone taxus: volgens boomambassadeur Vermeulen helemaal niet zo gewoon
Op de binnenplaats van het middeleeuwse kasteeltje Slot Doddendael in Ewijk, in het Land van Maas en Waal, staat een Taxus baccata van circa twaalf meter hoog.
01-06-2018 7 sec
Bomen over boomprojecten
De mooiste projecten van de afgelopen periode in the spotlights.
01-06-2018 2 sec
'Eén wortelstelsel zorg voor evenwichtige meerstammige boom'
Meerstammige bomen worden steeds populairder; hun grillige vorm wordt gezien als natuurlijker dan de rechte laanboom. Veel bomen zijn geschikt om als meerstammige de aandacht te trekken.
01-06-2018 6 sec
Het geslacht Viburnum (deel I)
Binnen de systematische indeling van het Regnum Vegetabile – het Plantenrijk – behoort het geslacht Viburnum tot de orde van de Dipsacales en daarbinnen tot de familie van de Caprifoliaceae*, de kamperfoeliefamilie.
01-06-2018 7 sec
De kluit belazeren
Met een steekproef van ongeveer 100 projecten toont Wevers aan dat er bijna een half miljoen euro aan groeimedia niet wordt geïnvesteerd, terwijl dit wel is voorgeschreven in het bestek en wel is gefactureerd door de aannemer
01-06-2018 8 sec
Monsdal schaft ruim zestig Stihl-accumachines aan
Handbladblazers, heggenscharen, stokheggenscharen en bosmaaiers: Monsdal heeft ze tegenwoordig allemaal op accu.
01-06-2018 3 sec
Vreetbuien
Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is; een bekend gezegde dat ook voor veel insecten opgaat. In dit geval zingen ze echter niet, maar is de vraat kenmerkend voor de soort.
01-06-2018 6 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER