Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Uitgestelde onverenigbaarheid: hoe leggen we dat vast?

ARTIKEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ivo Janssen, donderdag 30 mei 2024
120 sec


Op dinsdag 14 mei werd er een symposium gehouden over het fenomeen uitgestelde onverenigbaarheid. Een fenomeen dat elke boombeheerder angst aanjaagt: plotseling omvallende bomen die letsel of schade kunnen veroorzaken. En dit zonder dat we hier met veel kennis en ervaring uitsluitsel over kunnen geven.

Onverenigbaarheid bij een zilverlinde
Onverenigbaarheid bij een zilverlinde

Het is een probleem dat niet nieuw is; om de zoveel jaar komt het wel weer een keertje terug. Nu omdat er hier en daar zilverlindes beginnen om te vallen, volgens sommige kenners de nieuwe golf. Tijdens het symposium kwamen zeven sprekers aan bod die hun pleidooi moesten bekronen met een stelling. Samen met alle aanwezigen werd die stelling nog aangescherpt. Deze stellingen zijn middels een nieuwsbericht het land in geslingerd om schreeuwend aandacht te vragen.

Maar hoe nu verder? Een wetsvoorstel om alleen nog op eigen wortel te kweken, is dat haalbaar? Dan moet je via Den Haag en dan weet je het wel. Als het al lukt, gaan daar jaren om overheen. Misschien in de branche zelf afspraken maken en richtlijnen vaststellen? Maar dat blijven richtlijnen waar een ieder weer van kan afwijken. Zo zijn er nog wel een paar stellingen waar nog even over gestoeid kan en moet worden.

Maar één stelling kan vrij simpel opgelost worden: hoe registreren we de gebruikte onderstammen en hoe lang moet je die bewaren. Voorstellen om dat soort lijsten dertig jaar of langer te bewaren is praktisch niet haalbaar, geen beheerder die daar aan begint. Ook ik had in eerste instantie de oplossing niet voorhanden.
Tot ik in de trein zat en de dag en alle informatie nog even liet bezinken. Overigens een aanrader voor iedereen, niet in de auto gestrest in de file rijden maar lekker ontspannen in de trein. Nog beter voor het milieu ook.


Het gegeven wordt op deze manier bewaard tot dat de boom een keer geveld wordt, al is dat pas over 200 jaar

Bijna elke boombeheerder werkt wel met een digitaal beheersysteem met per boom een individueel paspoort. Twee van de vaste velden zijn altijd de wetenschappelijke en Nederlandse naam. Zet daar nou een veld 'gebruikte onderstam' onder. Kwekers en handelaars moeten die dan bij de levering vermelden, de beheerder zet hem bij de juiste boom in het paspoort. Het gegeven wordt op deze manier bewaard tot dat de boom een keer geveld wordt, al is dat pas over 200 jaar.

Mocht in de toekomst zo'n boom met onderstam omvallen, dan is eenvoudig terug te vinden welke onderstam er gebruikt is. Daarnaast kan er gefilterd worden bij hoeveel bomen die onderstam gebruikt is en waar die bomen staan. Er kan dan gericht gekeken worden welke bomen in eerste instantie een risico vormen en nader onderzocht moeten worden.

'Dus hierbij een oproep aan allen: dien een verzoek in bij jullie leverancier om een veld 'gebruikte onderstam' in het boompaspoort toe te voegen'

Rest alleen nog de vraag, hoe gaan we dat inrichten? Op zich ook vrij simpel, bij de meeste beheersystemen kan je als beheerder zelf velden toevoegen. Mooier zou zijn om de diverse leveranciers hier om te verzoeken. Dit gaat wat omslachtiger, zij werken met een soort wensenlijst voor aanpassingen, wensen met de meeste aanvragen worden behandeld. Dus hierbij een oproep aan allen: dien een verzoek in bij jullie leverancier om een veld 'gebruikte onderstam' in het boompaspoort toe te voegen.

En laten we het dan ook allemaal zo noemen en niet allerlei andere benamingen verzinnen. Als laatste dan nog een oproep voor de kwekers / handelaars. Geef een stamlijst van de gebruikte onderstammen mee zodat die in het bewuste veld toegepast kan worden.

LEES OOK

De auteur, Ivo Janssen, is boombeheerder bij de gemeente Rheden

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER