Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hou eens op met die rare plankjes rondom bomen!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kees Weijtmans, maandag 24 oktober 2022
100 sec


Begin eindelijk met beschermen van het wortelpakket tegen grondroerders

Grijs is helaas nog steeds leidend binnen projecten, zeker bij het beschermen van wat in de grond zit. Bescherming van kabels en leidingen is strikt geregeld via klic-meldingen. Logisch, want een gaslek, waterlek, internetstoring of uitval van elektriciteit, daar zit niemand op te wachten. Maar wie maakt zich druk om de gevolgen van een toegetakeld wortelpakket?

Kees Weijtmans
Kees Weijtmans

Helaas bestaan er geen klic-meldingen voor boomwortels en wortelpakketten. In plaats daarvan zetten we van die staande plankjes rond bomen. En die staan dan ook nog vaak op de verkeerde plek, bijvoorbeeld tegen stammen op trajecten waar grondroerders bij lange na niet in de buurt komen. Het gaat bij grondroeren negen van de tien keer helemaal niet om die stammen, maar om de wortels. Met andere woorden: er kan nóg zo'n mooie jas van plankjes om een stam heen gewikkeld zijn, als het wortelpakket wordt beschadigd, kun je de boom afschrijven. Afbrekende takken, omvallende, afgestorven bomen, de gevolgen komen vaak pas (veel) later. De grondroerders zijn dan allang elders aan het werk.

Natuurlijk hebben de plankjes soms hun functie: tegen maaischade, op een krappe bouwlocatie. Niet dat het wortelpakket dan wél veilig is. Het wordt bedolven onder grondophopingen, wortelzones worden langszij of bovenlangs afgegraven. Maar al te vaak worden bomen die men binnen bouwplannen handhaaft niet goed beschermd tegen grondroeren en verdichting.

'Wat heb je aan zo'n jas van plankjes?'
'Negen van de tien keer gaat het niet om die stammen, maar om de wortels!'

In standaard RAW-bestekken staat dan wel een uitgebreid artikel over de bescherming van bomen en hun wortelzones. Maar ja, om bomen effectief te beschermen, zijn duidelijke communicatie én controle nodig. Gezonde, volwassen bomen - die niet op de kapnominatie staan - verloren laten gaan is een kapitaalsvernietiging en een bijzonder groot risico. Besteed dus wél die tijd en het geld aan de bescherming van bomen. Verplaats desnoods de bomen op tijd.

Grondroerders staan onverschillig tegenover boomwortels en hun graafmachines veroorzaken er zichtbare en onzichtbare schade aan. Het gevolg: de bomen komen er door de jaren heen steeds slechter bij te staan. Ze sterven geleidelijk af, takken breken uit. Met alle gevolgen van dien voor passanten, huizen en gebouwen. En voor de hoeveelheid groen in de stad.

Het ontbreekt bij de bescherming van bomen op en rond bouwplaatsen helaas aan tijd, geld, aandacht en kennis. Maar hoe moeilijk is het nu om afstand te houden van bomen die gehandhaafd moeten worden, hekken te plaatsen, te controleren of afspraken op de bouwplaats worden nageleefd?

'Maak groen nou eens leidend in bestekken en ga bomen écht beschermen!'

Wellicht denk je als lezer: Weijtmans, die is toch bomenrooier? Klopt, we rooien zieke bomen, risicovolle bomen, bomen die door plannen niet gehandhaafd kunnen worden, bomen in particuliere tuinen die te groot worden, bomen die ruimte moeten maken voor nieuwe wegen en voor het verbreden van spoorwegen en in bossen voor de houtverwerkende industrie. Maar het natuurminnend hart van Boomrooierij Weijtmans bloedt bij het zien van al die onnodig onbeschermde, toegetakelde bomen. Maak groen nou eens leidend in bestekken en ga bomen écht beschermen!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Wolter
Tuesday 25 October 2022
Helemaal mee eens. De meeste grondroerders hebben geen enkel benul van bescherming van bomen. Dat kun je hen ook meestal niet verwijten. Op de kranen zitten jongens die technisch geschoold zijn en met liefde hun vak van graven en zand verplaatsen uitvoeren.
Maar de bomen blijven vaak verweesd achter als er weer ergens een weg is omgelegd of aangepast. En dan zie je dat ze twee jaar later dood gaan, vanwege vocht tekort of extreme verdichting rondom de wortels.
Martin Tijdgat
Tuesday 25 October 2022
Als bomenbeheerder heb ik een gruwelijke hekel aan die cosmeticaplankjes. Ze beschermen de boom niet, de wortels al helemaal niet en de kroon is oo vogelvrij.
Liefst zou ik elke boom in een civieltechnisch project beschermen met een cirkel van vaste bouwhekken buiten de kroon om (zie Handboek bomen). Vaak organiseren wij hier dat bij elk werk binnen de kroonomtrek het werk onder regie van een Bomenwachter moet worden uitgevoerd.
Maar waar gaat het dan toch meestal toch nog fout? Omdat er teveel grondroerders zijn die min of meer ongecontroleerd graafwerkzaamheden uitvoeren aan hun kabels en leidingen.
Ik zou een veel zwaardere boete willen voor elke wortel dikker dan 2 cm die wordt beschadigd of vernietigd.

Wat ik voor de toekomst een betere optie vind is dat bomen en groenvoorzieningen bij aanleg en renovatie projecten in bestemmingsplannen en kadastraal met kettingbeding worden geplaatst in (series van) aaneengesloten BOOMVLAKKEN.
Een BOOMVLAK is een gebied waar zware verhardingen en kabels & leidingen niet zijn toegestaan dat 25-40 m3 doorwortelbare geschikte grond omvat. Dus geen verharde wegen en paden, wel groene parkeervakken, groenvoorzieningen en puike boomlocaties.
In een BOOMVLAK dat 40, 80 of liever 120 jaar wordt beschermd kunnen bomen eindelijk normaal volwassen worden. Liefst laat ik ze er ook oud wrden
Jos Bos
Tuesday 1 November 2022
Helemaal mee eens, het is zo vermoeiend om zogenaamde boom beschermers dus mensen van weg en waterbouw het te zeggen hebben over boombescherming, geen gevoel of passie.
gemeente besturen word eens wakker!!!!
Sjaak de lange
Tuesday 15 November 2022
Helemaal mee eens, het is zo vermoeiend om zogenaamde boom beschermers dus mensen van weg en waterbouw het te zeggen hebben over boombescherming, geen gevoel of passie.
gemeente besturen word eens wakker!!!!
>En daarom heeft de gemeente Hollands Kroon een team openbare beheer. daar zit zowel de groen afdeling in en de civiele tak dus ook weg en waterbouw. Bij elk project een checklijst en samen bepalen wat wel en niet gaat gebeuren. de juiste oplossing is dus goed overleg en alles in een team samenvoegen. en dan samen de opdracht naar de aannemers.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER