Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Verplichte hercertificering ETW en ETT

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, donderdag 5 december 2024
145 sec


De erkenning van vakmanschap

Verplichte hercertificering: hoe zat het ook alweer? Zowel ETW'ers als ETT'ers moeten zich laten hercertificeren. Deze hercertificering heeft als doel om ervoor te zorgen dat boomprofessionals blijven voldoen aan de normen die vereist zijn voor deze kwalificaties en hun kennis en vaardigheden op peil en actueel houden. Zo blijft de kwaliteit van de boomsector gewaarborgd. Voor ETW'ers was hercertificering altijd al een verplichting, maar voor ETT'ers is deze plicht pas in 2022 ingevoerd. Beide certificaten hebben nu dus een geldigheidsduur van drie jaar. De huidige ETT-certificaten zijn geldig tot en met 2025; ETT'ers hebben dus tot eind 2025 de tijd om hun hercertificering in orde te maken.


De hercertificering moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze zijn/worden vastgesteld door de European Arboricultural Council (EAC) en, in het geval van ETW'ers, ook door de Vereniging Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Momenteel geldt voor zowel ETW'ers als ETT'ers dat zij in de afgelopen drie jaar relevante en aantoonbare werkervaring moeten hebben opgedaan. Daarnaast moeten zij voldoende bij- of nascholing gehad hebben, zodat ze op de hoogte zijn en blijven van de nieuwste technieken, veiligheidsvoorschriften en ontwikkelingen binnen de sector. Dat kunnen zij doen via cursussen, trainingen, workshops en/of andere relevante activiteiten.
ETW'ers en ETT'ers moeten zelf aantonen dat zij voldoen aan deze eisen en daar tijdig bewijsmateriaal voor aanleveren bij een van de twee Nederlandse (her)certificerende instellingen: PC Bomen en IPC Groene Ruimte. Deze instellingen verzorgen vervolgens de validatie van de kennisuren en regelen de hercertificering met de EAC.


Discussie over de eisen

De eisen die gelden voor hercertificering zijn niet in beton gegoten. Er is nog steeds discussie over; zowel op nationaal als op Europees niveau. Douwe Snoek, directeur innovatie van Snoek Puur Groen en vicevoorzitter van Koninklijke VHG, licht toe: 'Europese landen staan er verschillend in, bijvoorbeeld omdat er in elk land verschillen zijn in de ontwikkeling van het vak en de opleidingen en we vanuit de Nederlandse markt andere beelden hebben van professionaliteitseisen. We moeten er dus eerst voor zorgen dat we het op Europees niveau naar een hoger niveau tillen.' Zo wordt ook voorkomen dat er een ongelijk speelveld ontstaat. Met het oog daarop heeft Koninklijke VHG er recentelijk voor gekozen om de Nederlandse eisen gelijk te stellen met de eisen die op Europees niveau door de EAC gesteld zijn. Dat betekent dat ETW'ers sinds afgelopen mei niet meer hoeven te voldoen aan extra nationale eisen.


Douwe Snoek: 'Een goed onderbouwde hercertificering is van belang voor onze leden en hun opdrachtgevers en dus moeten we het goed aanpakken'

Kwaliteit om trots op te zijn

Dat neemt niet weg dat Koninklijke VHG kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. En dat geldt volgens Snoek ook voor hun leden en opdrachtgevers, zoals gemeenten. Snoek: 'Het doorontwikkelen van kwaliteit is een belangrijk onderdeel van het behouden van kwaliteit. Hercertificering past helemaal in ons beleid van "een leven lang ontwikkelen".' Met het oog daarop heeft Koninklijke VHG het voortouw genomen om samen met PC Bomen en IPC Groene Ruimte een commissie in het leven te roepen om de kwaliteit van de hercertificering te waarborgen. Deze commissie moet bepalen wanneer een kennisactiviteit 'urenwaardig' is en wanneer niet, vertelt Snoek. Alle 'urenwaardige' activiteiten worden vervolgens geregistreerd in een online portaal, waartoe zowel aanbieders van kennisactiviteiten als ETW'ers en ETT'ers toegang hebben. ETW'ers en ETT'ers kunnen dan in één oogopslag zien welk aanbod er is én zijn ervan verzekerd dat ze met die activiteiten de benodigde opleidingsuren kunnen verzamelen ten behoeve van hun hercertificering. Ook kunnen ze zich dan via dat portaal bij de aanbieders aanmelden voor activiteiten. Snoek verwacht dat dit binnen nu en een aantal maanden geregeld zal zijn. Vanuit de werkgroep wordt hard gewerkt aan een meerjarenplan, de begroting, een portalsysteem en er zijn functieprofielen opgesteld voor (het werven van) de leden van de commissie.


Registratiesysteem

Daarnaast richten de twee Nederlandse (her)certificerende instellingen ieder een eigen digitaal systeem in voor de registratie van opleidingsuren. Momenteel moeten ETW'ers en ETT'ers zelf bijhouden hoeveel uren ze verzameld hebben. Een digitaal registratiesysteem maakt het proces van hercertificering eenvoudiger. Als zo'n systeem er komt, dan zal dat ook corresponderen met het digitale platform voor kennisactiviteiten. 'Want,' benadrukt Snoek, 'het perspectief van de gebruikers moet voorop staan.' En dat zijn de boomprofessionals. Door hen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het proces van hercertificering, kunnen ETW'ers en ETT'ers focussen op waar het om gaat: erkenning van hun vakmanschap. Vakmanschap waar ze volgens Snoek trots op mogen zijn. Daar is het certificaat het bewijs van.


Koninklijke VHG
Praktijkcentrum Bomen
IPC Groene Ruimte
Snoek Puur Groen
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER