Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Klimaatonderzoekers: 'bossen aanplanten op verkeerde plek kan zorgen voor méér opwarming'

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 22 april 2024
60 sec


'Doordat albedo-effect niet wordt meegenomen, wordt effect van bosaanplant te positief ingeschat'

Zo veel mogelijk bossen aanplanten wordt vaak gezien als een belangrijke strategie in de strijd tegen klimaatverandering. Een groep klimaatonderzoekers die een nieuw onderzoek publiceerden in Nature Communications relativeren dat: het is niet altijd 'hoe meer bomen hoe beter' en ook moeten bossen in de juiste omgeving worden aangeplant. Anders kan het effect zelfs negatief zijn.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Aanplanten van bossen kan het zogenaamde albedo-effect versterken. Dit effect gaat over de weerkaatsing van zonlicht op het aardoppervlak. Lichte plekken zoals poolgebieden of steppen weerkaatsen meer licht dan donkere plekken zoals zeeën en bossen. Wordt een plek donkerder gemaakt met bijvoorbeeld en dicht bos, dan wordt er meer warmte opgenomen en daardoor warmt de aarde dus wat meer op. Aanplanten van bos heeft veel meer effecten dan alleen het albedo-effect, maar het albedo-effect moet wel worden meegenomen, vinden de onderzoekers.

'Wordt een plek donkerder gemaakt met bijvoorbeeld een dicht bos, dan neemt de aarde meer warmte op'

Weerkaatsen of opnemen

Om het zwart-wit te stellen: een dicht bos aanplanten in een gebied waar van nature steppen - met een nogal licht oppervlak - voorkomen, is een slechte strategie omdat er dan meer zonnewarmte wordt opgenomen. Herbebossing van het Amazonegebied is juist de beste aanpak.


Klimaatvoordelen te positief ingeschat

De onderzoekers stellen dat als het albedo-effect niet wordt meegenomen, de klimaatvoordelen bij herbebossing sterk worden overschat. Bij (her)bebossing op gunstige locaties, dus waar bossen van nature thuishoren, zijn de klimaatvoordelen positief, maar worden ze alsnog overschat. De onderzoekers stellen dat klimaatvoordelen tussen de 20% en 80% worden overschat als het albedo-effect wordt genegeerd. In de slechtste gevallen betekent dit dat het negatieve effect groter is dan het positieve. Met het onderzoek zijn tools ontwikkeld om het albedo-effect mee te nemen bij berekeningen van klimaatvoordeel van herbebossingprojecten.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER