Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Kap kan' in Schijndel

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 16 november 2023
101 sec


Negentien volwassen, gezonde lindes mogen gekapt worden vanwege honingdauw

De hele nazomer roetdauwschimmel op je auto, dat is vervelend. Dertig lindebomen in het Noord-Brabantse Schijndel zijn hier verantwoordelijk voor aan de even kant van de Deken Baekersstraat. Na een 'bijzonder en intensief participatietraject' met de inwoners die mogelijk 'disproportionele overlast' ervaren, vindt de gemeente Meierijstad dat negentien bomen gekapt mogen worden.

Deken Baekersstraat Schijndel (screenshot Google Maps)
Deken Baekersstraat Schijndel (screenshot Google Maps)

Hoe erg is honingdauw en de daaropvolgende roetdauwschimmel, die - meestal vanaf eind mei tot en met september - op de lak van je auto terechtkomt? Volgens een aantal bewoners van de genoemde straat in Schijndel is die overlast ernstig, aldus een bericht in het Eindhovens Dagblad op 9 november: al sinds 2021 komen er klachten binnen over de zwarte aanslag, losse takken en worteldruk van de bijna tachtigjarige 'plaklindes'.

Emmertje water

Volgens auto(lak)kenners is honingdauw, al of niet met roetdauwschimmel, best goed van autolak te verwijderen of te voorkomen, al blijft het wel een gedoe. 'Makkelijk te verwijderen met een emmertje warm water met autoshampoo', 'een beschermende laag wax zorgt dat honingdauw minder goed kan hechten', 'een afdekhoes doet wonderen', en 'parkeer tijdelijk elders', vertelt het internet. In Schijndel blijft de vraag: is de overlast nu wel of niet 'disproportioneel' tegenover het belang van de bomen?


Past niet in deze tijd

Op LinkedIn kaart boswachter Frans Kapteijns de kwestie aan. Hij is duidelijk een tegenstander: 'Niet te geloven, een deel van de bijna 80 jaar oude lindebomen, goed voor de biodiversiteit en het klimaat - 'kan gekapt'. Het moet niet zo zijn dat bomen zijn overgeleverd aan degenen die er toevallig wonen, dat past niet in een tijd dat we elke boom nodig hebben.' Hij krijgt veel medestanders in de reacties.


'Het moet niet zo zijn dat bomen zijn overgeleverd aan degenen die er toevallig wonen, dat past niet in een tijd dat we elke boom nodig hebben'

Een bewoner komt in zijn reactie op voor de bomen: 'Ik kijk vanuit mijn achtertuin op deze prachtige bomen .Wat waren ze weer mooi fris groen dit voorjaar en zomer, wat waren ze verkoelend in de zomer, wat hebben ze veel stof vastgehouden, wat hebben ze goed hun best gedaan om gezonde groen omgeving te creëren, wat een CO2 opname, wat een fijne verblijfplaats voor de vogels en enkele vleermuizen, wat een mooi contrast tegen die verharde omgeving.'

Maatwerk

Omdat er zowel voor- als tegenstanders zijn van het kappen van de lindebomen, is de gemeente een 'intensief participatietraject' gestart, dat bestond uit een inloopavond en deur-aan-deur bezoeken van bewoners aan één kant van de straat. Ondanks dat 'disproportionele overlast' niet objectief is vast te stellen, is de gemeente tevreden over het voorgestelde compromis: 'slechts' negentien van de dertig lindes aan de even kant hoeft te worden gekapt. Een mooi voorbeeld van 'maatwerk'. Over dit compromis moet de gemeenteraad half december nog wel een beslissing nemen. Pas daarna wordt eventueel een kapvergunning aangevraagd en dan kunnen tegenstanders officieel bezwaar maken.


Lessen trekken

De gemeente Meierijstad wil graag lessen trekken uit de situatie. Om dergelijke kwesties in de toekomst beter te kunnen toetsen, moeten er duidelijker kaders in het bomenbeleidsplan opgenomen gaan worden.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Ines Verbeek
vrijdag 17 november 2023
Het is vooral een 'bijzonder' participatietraject. Veel bewoners durven zich niet uit te spreken, omdat ze bang zijn voor negatieve reacties van voorstanders. Deze mensen hebben de Bomenstichting om hulp gevraagd. In zo'n onveilige sfeer is nauwelijks van deugdelijke participatie te spreken. Verder is het opmerkelijk dat mensen nu zelf kunnen bepalen wat er met de boom voor hun deur gebeurt. Deze burgers behartigen hun eigen belang, die vinden plak overlast of die willen zonnepanelen. De overheid is er om het algemeen te belang te behartigen, dat kan natuurlijk nooit door individuele burgers gebeuren. De Bomenstichting zal bezwaar maken tegen de kap.
Lee Van Schijndel
vrijdag 17 november 2023
Die er op tegen zij. Moeten maar eens komen kijken alles zit onder de plak en zwarte zooi auto tuin meubelen ramen 15,jaar geleden gerenoveerd je ziet er niks meer van alle verf is er al af van de kozijnen dus die commentaar hebben wonen er niet en er komen nieuwe voor terug
Dennis van Baast
maandag 20 november 2023
Is er ook naar andere maatregelen gekeken? TFI kan met hun injectiemethode ook bijdragen aan het verminderen van luizenoverlast. het gras onder de bomen vervangen door beplanting waardoor blad en ander klein organisch materiaal kan worden opgenomen in de kleine voedsel kringloop. hierdoor ook geen verdichting meer waardoor meer opname van water in de groeiplaats. rooien is hier een te makkelijke oplossing.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Nederlandse Rondhoutveiling 2025
zaterdag 22 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER