Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Resistente eiken bestrijden een plantenetende plaag door samenstelling van hun blad

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 12 april 2023
77 sec


Bittere stoffen in eikenbladeren ontmoedigen plaagdieren

Eiken hebben een eigen afweersysteem tegen schadelijke insecten. Onderzoekers van het Thünen-Institut voor Forstgenetik in Groéhansdorf en het Helmholtz Zentrum München hebben ontdekt dat bepaalde stoffen in eikenbladeren, zoals bittere polyfenolen, de groene eikenbladroller (Tortrix viridana) ontmoedigen om deze bladeren te eten.

De rups van de Tortrix Viridana, de groene eikenbladroller
De rups van de Tortrix Viridana, de groene eikenbladroller

Zo hebben sommige zomereiken, Quercus robur, een vaardigheid ontwikkeld om bij aantasting door de groene eikenbladroller, waarvan de rupsen de bomen kaal kunnen vreten, vluchtige signaalstoffen af te geven. Deze chemische stoffen voorkomen dat vrouwelijke eikenbladrollermotten de waardboom vinden en eieren leggen. Dit is echter niet de enige verdedigingsstrategie. Eikenbladeren bevatten een verscheidenheid aan secundaire plantenstoffen, zogenaamde fytochemicaliën, die voor de boom niet van levensbelang zijn, maar een belangrijke rol spelen bij de interacties tussen planten en insecten. Sommige van deze verbindingen kunnen de eetlust van de eikenbladroller-rupsen bederven en daarmee hun groei beïnvloeden.

LEES OOK
Vreetbuien! Over het vraatgedrag van insecten
30-05-2018 | NIEUWS
184 sec

Het onderzoek

De onderzoekers hebben het "totaalpakket" van de chemicaliën die in bomen worden gemaakt, genaamd het metaboloom, onderzocht. Ze keken naar eiken die zwaar worden beschadigd door de rupsen van de groene eikenbladroller en naar eiken die relatief goed kunnen omgaan met de infectie. Zijn er verschillen in het bladmetaboloom (de chemische stoffen die in planten worden gemaakt en opgeslagen in de bladeren) tussen de vatbare en tolerante bomen? De tolerante eiken maken meer bittere polyfenolen aan, waardoor de rupsen minder of helemaal niet meer eten.


Ze keken naar eiken die zwaar worden beschadigd door de rupsen van de groene eikenbladroller en naar eiken die relatief goed kunnen omgaan met de infecti

Kale bomen

In Nederland zien we vooral kale eiken als ze boom wordt aangetast in een succesvolle samenwerking tussen de de groene eikenbladroller met hulp van de kleine wintervlinder (Operophtera brumata) en grote wintervlinder (Erannis defoliaria). Boomspecialist Henry Kuppen van Terra Nostra schreef enkele jaren geleden al in Boomzorg dat dit soort kaalvraat niet erg schadelijk is. 'Het gebeurt allemaal voor de langste dag, dus herstel zal spoedig volgen,' aldus Kuppen. Toch heeft het een belangrijk nadeel. Het laat uitgelopen eikenblad kan sneller last hebben van aantasting van eikenmeeldauwschimmel (Microsphaera alphitoides).


LEES OOK

Publicatie: Bertić M, Orgel F, Gschwendtner S, Schloter M, Moritz F, Schmitt-Kopplin P, Zimmer I, Fladung M, Schnitzler J-P, Schroeder H, Ghirardo A (2023): European oak metabolites shape digestion and fitness of the herbivore Tortrix viridana.

LEES OOK
Meeldauw zorgt voor winterse sfeer
01-06-2010 | ARTIKEL
2 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER