Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomenkompas: geen berk bij school of winkelcentrum planten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 30 maart 2023
112 sec


'Een op de vijf mensen heeft last van hooikoorts; maak een pollenbewuste afweging'

Bij het inrichten van woon- en werkgebieden is het belangrijk om niet te veel bomen te planten die sterke allergene pollen kunnen verspreiden. Dit zegt bioloog en onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair MedischCentrum (LUMC). Om een fijnere leefomgeving te creëren voor mensen met hooikoorts, maakte ze het Bomenkompas: een overzicht waar het pollen van de meest voorkomende bomen in Nederland is ingedeeld op basis van allergeniciteit.

Berk staat fier bovenaan op de allergenenranglijst
Berk staat fier bovenaan op de allergenenranglijst

Het Bomenkompas is online beschikbaar en belangrijk voor een grote doelgroep. Ongeveer twintig procent van alle Nederlanders heeft last van hooikoorts. Zij kunnen erge luchtwegklachten ervaren als ze in een omgeving wonen of werken waar veel allergeen pollen in de lucht zit. Voor hen is het belangrijk dat er niet te veel bomen (bij elkaar) worden geplaatst met pollen dat een sterke allergische reactie kanveroorzaken.

Kennis over bomen en allergene pollen

Bij het aanbreken van de lente komen de eerste berkenpollenkorrels weer in de lucht. Hoeveel pollen een boom produceert, heeft met meerdere factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatomstandigheden van de plek waar de boom staat. Er zijn bomen die in Zuid-Europa ernstige klachten veroorzaken bij hooikoortspatiënten, maarin Nederland nauwelijks. En andersom.


Ongeveer twintig procent van alle Nederlanders heeft last van hooikoorts. Voor hen is het belangrijk om niet te veel bomen met pollen bij elkaar te planten

In nieuwe woonwijken plaatsen gemeenten veel groen. 'Dat is natuurlijk een goede zaak, alleen ontbreekt er vaak kennis over welke bomen hooikoortsklachten kunnen opwekken,' aldus De Weger. 'Daardoor wordt er bij het inrichten van (nieuwe)leefgebieden nog niet altijd rekening gehouden met eventuele gevolgen voorhooikoortspatiënten.'

Berk op één, els en hazelaar gedeeld tweede

Met het Bomenkompas wil De Weger particulieren, beleidsmakers en landschapsarchitecten een alternatief bieden. Op het kompas is gemakkelijk te zien welke bomen allergeen pollen kunnen verspreiden. In Nederland staat de berk met een 'zeer sterke' allergeniciteit fier bovenaan. Ook de els en de hazelaar scoren in Noord- en Midden-Europa een hoge allergeniciteitswaarde.


Letty de Weger

Pollenbewuste omgeving

De berk heeft een hoge allergeniciteitswaarde, maar is ook veel terug te vinden in het straatbeeld. Dat is logisch omdat het een mooie en sterke boom is die goed tegen lage temperaturen kan. 'Hoewel de boom op jaarbasis slechts enkele weken allergeenpollen produceert, is het wel een eigenschap die meegenomen moet worden in de besluitvorming bij het planten van bomen', vindt De Weger.


Het Bomenkompas kan helpen een 'pollenbewuste' afweging te maken en daarmee creëren we ook voor mensen met hooikoorts een fijnere leefomgeving

Niet de straat vol zetten met elzen

Door gebruik te maken van het Bomenkompas kan er volgens haar een veel betere balans worden aangebracht. 'Het is dan ook niet mijn doel om de berk uit het straatbeeld te verbannen, alleen moeten we er wel voor waken dat niet hele straten vol komen te staan met bijvoorbeeld elzen en hazelaars. Of dat een grote berk precies op een schoolplein wordt neergezet. Het Bomenkompas kan helpen een 'pollenbewuste' afweging te maken bij de inrichting van gebieden, en daarmee creëren we ook voor mensen met hooikoorts een veel fijnere leefomgeving.'


Het Bomenkompas (hier te downloaden) is tot stand gekomen dankzij een ZonMw-subsidie. Bij het maken van dit Bomenkompas werkte De Weger samen met Henry Kuppen en Wendy Batenburg (Terra Nostra), Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit), Anna van Leeuwen (GGD Rotterdam-Rijnmond), Mieke Koenders (Elkerliek Ziekenhuis) en Hans de Groot en Liesbeth Bakker-Jonges (Reinier de Graaf Ziekenhuis).

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER