Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rotte tanden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 28 maart 2023
82 sec


Mijn buurvrouw op bezoek. Die denkt omdat ik wat hobby met een bomenblaadje, dat ik iets van bomen afweet. Als er een ding pijnlijk duidelijk wordt door mijn werk aan dit vakblad is dat ik er iedere dag weer achter kom dat ik verduveld weinig weet van bomen. Nu is dat een andere discussie en ik wil de buurvrouw graag in de waan laten dat ik ertoe doe. 'Weet jij ergens hier in het dorp een mooie paardenkastanje waar ik wat lentetakken van af kan snijden?'. 'Natuurlijk weet ik dat', was mijn prompte antwoord. 'Bij de kerk staan megagrote paardenkastanjes en verder nog op die en die straat.' Je wil als man natuurlijk indruk maken op de buurvrouw. Nadeel is dat je dan ook wel eens voor je beurt praat en erachter komt dat al die prachtige kastanjes zomaar ineens verdwenen blijken te zijn.


Als er een ding pijnlijk duidelijk wordt door mijn werk aan dit vakblad is dat ik er iedere dag weer achter kom dat ik verduveld weinig weet van bomen

'Rotte tanden' noemt dendroloog Jaap Smit het in zijn BetereBomen-artikel over de paardenkastanje. Nederlandse steden werden vroeger gedomineerd door al die prachtige lanen met majestueuze kastanjes. Het hele jaar door prachtig om naar te kijken, maar vooral in het voorjaar als die bomen prachtig wit of rood bloeien. Wat daar nu van over is lijkt nog het meest op een gebit met her en der nog een paar rotte tanden.
Het is waarschijnlijk de nostalgie van een ouder wordende redacteur van een bomenblaadje. Want ineens realiseer ik me dat dit een beeld van het verleden is. Natuurlijk staan er her en der nog steeds mooie kastanjes, maar er is vooral ook veel verdwenen. En de aanwas is nog steeds heel beperkt. Als vakblad hebben wij de grotere boomkwekers gevraagd om mooie projecten met paardenkastanjes en blijft het op die vraag verdacht stil.


LEES OOK

Het hele jaar door prachtig om naar te kijken, maar vooral in de voorjaar als die bomen prachtig wit of rood bloeien.

Volstrekt logisch natuurlijk. Door bloedingsziekte en mineermot is de aandacht voor de paardenkastanje verbleekt. Of misschien nog belangrijker, het vertrouwen in die boom verdwenen. Dat laatste is natuurlijk niet helemaal terecht. In het geslacht van de paardenkastanje zijn ook een aantal veelbelovende toppers te vinden. Alleen moeten we die nog een beetje ontdekken, omdat dit natuurlijk wel heel andere bomen zijn dan die klassieke paardenkastanje die vroeger bij mij in het dorp voor de kerk stond.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Thursday 30 March 2023
Net als bij de Essentaksterfte werd er over de bloedingsziekte aanvankelijk nogal paniekerig gereageerd en werd zelfs aanplant strikt verboden. De nuance ontbreekt dan nogal eens en dat geeft dan weer onwelkome reacties. Er is best verschil tussen de 'gewone; Aesculus hippocastanum en de varieteit 'Baumannii', die juist in steden zo populair is ( geen vruchten op straat). Er is ook verschil tussen onderlinge afstanden of solitair, en de leeftijd: oudere bomen beter bestand, of zij herstellen zich zelfs, en jonge(re) exemplaren. En vaak is grondverbetering een remedie. Waakzaamheid altijd, Maar plant die boom!!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER