Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boomverzorgers kunnen nu met complete Husqvarna-uitrusting de boom in!

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 20 maart 2023
365 sec


One-stop go voor boomverzorgers en hoveniers

Husqvarna zet een nieuwe stap in de boomverzorgingsmarkt. Het bedrijf gaat via gespecialiseerde dealers alle benodigde klimgereedschap leveren. Op basis van een uitgebreide marktverkenning ziet de onderneming kansen voor dealers om zich hierin te specialiseren, zodat ze boomverzorgers en hoveniers nog beter kunnen bedienen.


De bewering dat boomonderhoud een steeds belangrijkere plaats krijgt in onze samenleving, hoeft niet te worden genuanceerd. Een grote interesse voor het beroep van boomverzorger is hiervan een logisch gevolg. Insiders van Husqvarna schatten de groep professionals die zijn opgeleid om al klimmend of vanuit hoogwerkers bomen te verzorgen alleen al in Nederland op circa 1.500. In België is dat meer dan het dubbele. Elk jaar komen er in ons land circa 200 nieuw opgeleide ETW'ers bij. Deze trend ontgaat (potentiële) ondernemers in de boomverzorgingsbranche natuurlijk niet. Husqvarna speelt hierop in door nu ook professioneel klimmateriaal in zijn assortiment op te nemen. Eind 2022 meldde Husqvarna al te gaan samenwerken met Teufelberger, een gevestigde naam op dit gebied. Eind 2022 gaven Wim van Veldhuizen van Husqvarna en boomverzorger Erik de Groot een toelichting op de ontwikkelingen voor een vijftiental accountmanagers van Husqvarna Nederland/België.

Verschillende klimlijnen - hier de oranje 11,8mm-versie

De aftrap

Van Veldhuizen, manager Husqvarna Professional Benelux, trapte deze bijeenkomst af: 'Het is de bedoeling dat boomverzorgers en ETW'ers bij de Husqvarna-dealers waar ze hun tophendelzagen betrekken straks ook hun klimmateriaal kunnen aanschaffen. We steken momenteel veel energie in de realisatie van dit project. Husqvarna-dealers die hiervoor interesse hebben en hun kansen willen benutten in deze groeimarkt, gaan we ondersteunen. Dat betreft vooral de verkoop van de vele nieuwe producten die we bij deze speciale groep gebruikers kunnen afzetten. De marktkansen zijn groot, want uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de onkosten van boomverzorgers juist uit de aanschaf van accessoires bestaat. Ons nieuwe productaanbod gaat verder dan de Husqvarna-klimlijn en de Husqvarna-klimgordel! Ook andere, typische Husqvarna-producten zijn vernieuwd, zoals de klimhelm, waarvan het gelaatsscherm nu uit een vizier van gaas bestaat. Daarnaast kan ik de komst melden van een drietal nieuwe kettingzaagmachines. Twee daarvan hebben een accu-aandrijving.'


'Ook andere, typische Husqvarna-producten zijn vernieuwd'

De Groot gaf tekst en uitleg over de details van het materieel dat boomverzorgers en ETW'ers bij hun klimwerk nodig hebben. De Groot heeft een schat aan ervaring hiermee; hij is zelfstandig boomverzorger en tevens klimtrainer. Als Husqvarna-ambassadeur had deze professional als belangrijk doel voor ogen de aanwezigen te laten kennismaken met het nieuwe klimuitrusting-assortiment van Husqvarna. Hierbij ging het hem vooral om wat wáár en hoe gebruikt moet worden, en wat de specifieke kenmerken, voordelen en waarden zijn met betrekking tot de Husqvarna-producten. Verder was het zijn bedoeling inzicht te geven in het onderhoud, de controle en het opbergen van de complete klim- en lijnenuitrusting.

Klimharnas, vooraanzicht

Klimsystemen

Om de kennis van de Husqvarna-medewerkers op dit speciale vakgebied te vergroten, gaf De Groot een interessant college over de klimsystemen en -technieken die boomverzorgers/ETW'ers toepassen: de single rope technique (SRT) en de double rope technique (DRT). Bij de SRT-techniek beweegt de klimmer zich langs één vaste lijn, terwijl bij de DRT-techniek het touwsysteem met de klimmer meebeweegt. De benodigde hulpmiddelen daarvoor, de omgang ermee en de controle werden door De Groot uitvoerig belicht, evenals de voor- en nadelen. Husqvarna-dealers die klimmateriaal gaan verkopen, moeten ook kennis hebben over deze materie. Dat gaat veel verder dan kennis over statische en dynamische lijnen of het aantal strengen waaruit het uitgebreide assortiment (klim)lijnen en afvang- en werplijnen bestaat. Zo stelde De Groot het verschil tussen een boomklimgordel en een valbeveiligingsgordel uitgebreid aan de orde. Van beide gordels besprak De Groot onder meer de afstelmogelijkheden, maar ook waartoe alle bevestigingspunten dienen, inclusief de toegestane belasting. Ook de punten waarop je de primaire gordel regelmatig moet inspecteren, kwamen aan de orde. 'De ETW'er is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn uitrusting. Maar een Husqvarna-dealer die dit assortiment voert, kan hier straks ook vragen over verwachten van zijn klanten', aldus De Groot, die zijn presentatie doorspekte met veel humor. 'Vallen is voor een klimmer niet erg, maar neerkomen doet écht pijn. In dit verband is de dubbele touwbrug aan de klimgordel waaraan je de klimlijn of de werkpositioneringslijn bevestigt, van essentieel belang. Zo werkt Husqvarna met verschillende kleuren; de blauwe kleur van de Husqvarnagordel duidt erop dat je er veilig aan kunt gaan hangen.'


De blauwe dubbele touwbrug

De multisling van Husqvarna

Naast de werkpositioneringslijnen en de functies ervan benoemde De Groot een groot aantal specifieke Husqvarna-klimproducten, zoals de multisling. Dit is het lijntje dat voor meerdere toepassingen geschikt is als je in bomen klimt, zoals het aanleggen van een tijdelijk tweede ankerpunt en het verleggen hiervan. Deze multisling leent zich ook uitstekend om te worden gebruikt voor de zogenoemde prusikknoop. Ook van de cambiumsaver of wrijvingsbescherming somde De Groot de mogelijkheden op: 'Hiermee kun je de boom beschermen als je klimlijn over een dikke tak loopt, maar ook de klimlijn zelf. Ik dring er altijd op aan om een wrijvingsbescherming in een bewegend touwsysteem te gebruiken, en de meeste wrijvingsbeschermingen hebben een geïntegreerde prusik. Daarmee kun je eenvoudig de lengte rond een dikke tak instellen', zo sprak De Groot vanuit zijn praktijkervaring. 'De meeste wrijvingsbeschermers, ook die van Husqvarna, hebben een systeem om ze vanaf de grond terug te halen uit de boom.'


De wrijvingsbeschermer/cambiumsaver
Erik de Groot toont de multisling.

Antishocksysteem

Ook de Husqvarna-kettingzaagstrop werd tevoorschijn gehaald. Dit antishocksysteem maakt gebruik van een geweven scheurbandsysteem. Het verlaagt de impact van de mechanische kracht als een kettingzaag of ander gereedschap ongecontroleerd valt. Daarmee kan dus letsel worden voorkomen. Karabijnhaken zijn er in soorten, maten en vormen en met vele manieren om ze te vergrendelen en los te haken. Het bleek zeer interessant om eens een professional te horen vertellen welke karabijnhaak voor welke toepassing dient en hoe een boomklimmer ze met regelmaat moet inspecteren op hun functioneren. Barsten, markeringen, diepe krassen en corrosie van deze vergrendelingen zijn natuurlijk uit den boze! Husqvarna heeft een aantal van de meest toegepaste soorten karabijnhaken in het productassortiment opgenomen. De Groot: 'Vaak speelt bij de keuze de persoonlijke smaak een belangrijke rol.'


De Husqvarna-kettingzaagstrop

Speciale knoop

Over de prusikknoop wilden de belangstellenden het naadje van de kous weten. Het gaat hierbij om een korte lijn, compleet met twee ogen die daarvoor gebruikt worden. Zowel bij de SRT als de DRT kun je deze met die speciale knoop bevestigen aan de klimlijn. Het is de knoop die de klimmer in zijn werkpositie houdt, en indien nodig kan hij zich hiermee langs de klimlijn omhoog en omlaag bewegen. Deze speciale klemknoop gebruikt men ook vaak om een lijn zodanig aan een andere lijn te bevestigen dat deze eenvoudig kan worden afgesteld. Voor de volledigheid liet De Groot ook een aantal mechanische klim- en neerlaatinrichtingen zien, zoals de mechanische prusik. Deze zorgen ervoor dat de lijn er doorloopt als de gebruiker langs de boom omhoog klimt. Zo'n systeem heeft een zelfvergrendeling die in werking treedt zodra er sprake is van een neerwaartse kracht. Daardoor kan de klimmer gecontroleerd afdalen. Verder zorgt zo'n mechanische prusik ervoor - net als de conventionele prusik - dat de gebruiker zich efficiënt in en rond de kruin van de boom kan bewegen.


Het werkpositioneringskoord met prusikknopen

Klimhelm vernieuwd

Trouwe en gedreven professionele gebruikers van het Zweedse zaagmaterieel hullen zich natuurlijk het liefst in Husqvarna-werkkleding, zoals de Husqvarna technical extreme arbor-zaagbroek. Evenals de merchandise zijn ook de pbm met de grijsoranje kleurstelling populair bij deze gebruikers. Husqvarna vernieuwde het aanbod bij de klimhelm, die de naam Husqvarna Spire Vent kreeg. Het gesloten polycarbonaat vizier van de helm maakte plaats voor een ademend halfgelaats-polycarbonaatvizier. Dit maakt de Spire Vent tot een kleine, lichte en geventileerde helm. Met deze klimhelm kun je je eenvoudig door de top van de boom bewegen zonder dat het vizier beslaat. Dit vergroot de flexibiliteit van de boomklimmer. Husqvarna levert dit onmisbare veiligheidsattribuut in de kleuren clear, smoke en mirror en het is ook leverbaar met een draadvizier/gelaatscherm. Dankzij een klemsysteem is het wisselen van vizier een peulenschil.


Hoe nu verder?

Dit minicollege van dé Husqvarna-ambassadeur was buitengewoon compleet, nuttig en ook gedurende al die zes uur interessant! De toehoorders hadden veel vragen en gaven ook zelf input. Hieruit bleekt hun beroepsmatige betrokkenheid bij dit vakgebied en het nieuwe assortiment. Bij alle gepresenteerde onderdeeltjes kwamen bijvoorbeeld het slijtagerisico, het onderhoud, het opbergen, het schoonhouden en de wettelijke eisen qua certificering en uiterste gebruiksdatum aan de orde. Geïnteresseerden die hun kennis op dit gebied willen vergroten, kunnen terecht op de site http://husqvarnauniversity.com.


'De hoofdboodschap: breid uw boomverzorgingsactiviteiten uit'

De essentiële vraag aan de Husqvarna-organisatie is hoe het beoogde traject aangaande klimmaterieel verder in de markt zal worden gezet. Hierover zegt Van Veldhuizen het volgende: 'De hoofdboodschap aan onze Husqvarna-dealers is nu: voeg boomverzorgingsuitrusting toe aan uw assortiment en breid uw boomverzorgingsactiviteiten uit. Wij bieden hiertoe een experttraining aan voor het gebruik van klim- en lijnenuitrusting. Daarnaast komt er een geprioriteerde levering voor geselecteerde dealers van boomverzorgersuitrusting. We ondersteunen een en ander met een display-opstelling in de verkoopruimtes van de dealers en met boomverzorgingsdemo-activiteiten, Daarbij leveren wij een fysieke bijdrage om nieuwe leads te genereren met behulp van marketingacties vanuit Husqvarna. We gaan daar dit voorjaar intensief mee aan de slag. Een mogelijke volgende stap die we zien, is het ontwikkelen van serviceaanbod voor boomverzorgers met nieuwe geïntegreerde producten en oplossingen. Daarbij kun je denken aan nieuwe accu- en klimuitrustingen. Husqvarna beschikt over een groot toegewijd dealernetwerk.'

'We geven dealers in overweging om hun kennis uit te breiden'

Van Veldhuizen: 'We zullen hen tijdens hiertoe georganiseerde bijeenkomsten in overweging geven om hun kennis uit te breiden. Dat kan bijvoorbeeld door de Husqvarna-training voor klimuitrusting te volgen. In de toekomst is het voor hen van belang dat ze voor hun professionele klanten in de boomverzorging kunnen beschikken over het Husqvarna-klimuitrustingsassortiment, maar ook dat ze dit op voorraad houden. Met een actieve verkoophouding en de focus op het werven van nieuwe afnemers kan dit bij onze Husqvarna-dealers tot extra omzet leiden. Wij verwachten een jaarlijkse groei van meer dan 3 procent in de markt voor boomverzorgingsuitrusting. We zien namelijk een toenemende waardering voor stadsbomen. Dat leidt onherroepelijk tot hogere uitgaven voor het behoud en onderhoud hiervan, maar ook tot een toename van het aantal stadsbomen. Dit vertaalt zich elk jaar weer in een grotere behoefte aan gecertificeerde boomverzorgers en boomwerkers.'

Husqvarna-boomverzorgingaccessoires

Werkhaak t.b.v. Klimgordel, kunststof Werklijn tbv de motorzaag
Werpgewicht arborist 397gr Werpgewicht arborist 340gr
Werpgewicht arborist 283gr Werpgewicht arborist 226gr
Werplijn arborist 55m Werplijn cubus
Karabijhaak ovaal Karabijnhaak D-vorm
Karabijnhaak HMS/peervorm Lijntas arborist 28L
Karabijnhaak mini 3-stuks Rugtas Gear 70L
Klimgordel, dubbelle brug/meerdere brug combinaties Klimlijn oranje, 11,5mm, 45 m, één oog
Klimlijn blauw, 11,5mm, 45 m, één oog Klimlijn oranje, 11,5mm, 60 m, één oog
Klimlijn blauw, 11,5mm, 60 m, één oog Klimlijn oranje, 11,8mm, 45 m, één oog
Klimlijn blauw, 11,8mm, 45 m, één oog Klimlijn oranje, 11,8mm, 60 m, één oog
Klimlijn blauw, 11,8mm, 60 m, één oog Friction saver, verstelbaar 2m
Verankering met oog en ring 1,3m Positioneringslijn 11,5 mm, 4m
Positioneringslijn 11,5 mm, 5m Prusikstrop Eye-n-Eye/ 2 ogen 8mm, 76 cm
Prusikstrop Eye-n-Eye/ 2 ogen 8mm, 85 cm Kettingzaagstrop, shockabsorber en ring
Afvanglijn 14mm 60m enkel oog /één oog Haspel metaaldraad 1,2 m

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER