Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Onderzoek toont aan: stadsbomen kunnen mensenlevens redden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 2 februari 2023
60 sec


'Duizenden Europese stadsbewoners overlijden aan zomerhitte die voorkomen kan worden'

Het hitte-eilandeffect is voor velen een bekend fenomeen. Een in The Lancet gepubliceerd onderzoek* stelt nu dat meer bomen aanplanten tot wel 2500 Europese stadsbewoners had kunnen redden van voortijdig overlijden.

Parijs: hoeveel procent boombedekking? Foto: Freepik
Parijs: hoeveel procent boombedekking? Foto: Freepik

De onderzoekers bestudeerden voortijdige sterfte als gevolg van hogere temperaturen in steden. Het temperatuurverschil tussen stad en omgeving is volgens het onderzoek gemiddeld 1,5 graden en kan oplopen tot 4 graden Celsius. Het team boog zich over de gegevens van 93 Europese steden, met in totaal 57 miljoen inwoners, verzameld tussen juni en augustus 2015. Er konden in totaal zo'n 6.700 voortijdige sterfgevallen toegeschreven worden aan hoge stadstemperaturen tijdens de zomermaanden; vier procent van de 'zomersterfte' wordt dus toegeschreven aan het hitte-eilandeffect.

Dertig procent 'bomendekking'

Een dekking van 30 procent stadsbomen zou een derde van die sterfgevallen kunnen voorkomen, stelt het onderzoek. In 2015 was de gemiddelde dekking ongeveer de helft daarvan. Meer bomen hadden dus duizenden sterfgevallen verschil kunnen maken. De steden met de hoogste sterftecijfers bevonden zich in het zuiden en oosten van Europa.


'Een dekking van 30 procent stadsbomen kan een derde van de oversterfte in de zomer voorkomen: ongeveer 2500 minder sterfgevallen'

De onderzoekers gaan ervan uit dat Europa vanwege klimaatverandering steeds meer te maken krijgt met extreme temperatuurschommelingen. Er is niet alleen naar oversterfte gekeken, maar ook naar verschillende gezondheidseffecten van veel of weinig bomen in de stad. 'Het verkoelende effect van bomen en het groener maken van steden heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder een langere levensverwachting, minder psychische problemen en een beter cognitief functioneren,' stelt een van de onderzoekers. Lokale besluitvormers zouden de bevindingen daarom zeer serieus moeten nemen 'om zo duurzamere, veerkrachtigere en gezondere stedelijke omgevingen mogelijk te maken'.

Bron: Scientias.nl

*Cooling cities through urban green infrastructure: a health impact assessment of European cities, the Lancet, 31 januari 2023.


LEES OOK
De praktijk van het 3-30-300-principe
18-06-2022 | ARTIKEL
371 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Nederlandse Rondhoutveiling 2025
zaterdag 22 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER