Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Herman Wevers: 'Geen model is mooier dan de werkelijkheid (uitgezonderd een fotomodel)'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, maandag 16 januari 2023
213 sec


Greenfluencer-genomineerde heeft een hekel aan moeilijk doen wanneer het ook makkelijk kan

Een brug slaan tussen beleid en beheer. Dat is waar genomineerde Greenfluencer Herman Wevers met zijn bedrijf Alles over Groenbeheer zijn werkleven aan wijdt. Vanuit praktische kennis vertaalt hij complexe documenten naar handzame teksten. Het ultieme doel: bestekteksten, normen en onderzoeksrapporten die voor iedereen begrijpelijk zijn.


Nederland is bij uitstek een land van regeltjes, zo ook op het gebied van openbaar groen. Maar gek genoeg zijn we als volkje net zo allergisch voor, als dol op die regeltjes. Vanuit die allergie kun je denken dat 'Mr Model' Herman Wevers enorm rigide in elkaar steekt. Maar dan kom je bedrogen uit.
Greenfluencer-genomineerde Herman Wevers stelt zijn werkleven met Alles over Groenbeheer geheel in het teken van groenbeheerstandaarden en -normen. Een zo eenvoudig mogelijke toepassing, met oog voor de (vak)mens en de natuur is hierbij zijn doel.


Wie van de elf kandidaten moet volgens jou Greenfluencer 2022 worden? Breng je stem uit op nwst.greenfluencer.nl

LEES OOK
Wie wordt Greenfluencer 2022?
01-02-2023 | ARTIKEL
195 sec

Alles over Groenbeheer

Alles over Groenbeheer schrijft bestekken, beheerplannen, houdt toezicht en voert specialistisch onderzoek uit aan bomen. Het bedrijf is als een van de weinige bedrijven in Nederland specialist op het gebied van groen (en ecologie) in combinatie met bestekken. Hiermee ondersteunt het beleidsmakers en groenbeheerders, met name bij gemeenten. Uit alles wat het bedrijf doet, blijkt de affiniteit met zowel theorie als praktijk. Die tweehandigheid komt niet uit de lucht vallen.


Van kantoor naar praktijk

Flora- en faunasoorten determineren kreeg Wevers met de paplepel ingegoten: via zijn natuurminnende opa's en ouders en door de talloze excursies met de IVN-jeugdgroep. Toen Wevers zijn communie deed, gaf hij al aan dat hij boswachter wilde worden. Dat werd hij ook, na zijn behaalde opleiding in bos- en natuurbeheer. Maar de ambtelijke functie die Wevers als boswachter bij Staatsbosbeheer kreeg, lag hem niet zo. De genomineerde Greenfluencer verklaart: 'Ik was op zoek naar actie en kwam erachter dat ik meer affiniteit had met de uitvoeringskant. Zo steek ik nog steeds in elkaar: als ik vandaag iets bedenk, wil ik dat het morgen in de praktijk gebracht kan worden.'


Passie voor modellen

Alhoewel Wevers zich meer op zijn plek voelde bij boomverzorgingsbedrijf Hofboom in Udenhout, zorgden rugklachten na een paar jaar voor de stap naar een aannemer in de Betuwe. Bij dit bedrijf deed Wevers zijn eerste advieswerk. Zo boog hij zich over het beter vormgeven van planmatig beheer. Ook werkte hij in 1985 voor het eerst met de RAW-systematiek.
Door zijn interesse in innovatie kwam Wevers na vijf jaar in contact met Groenestein en Borst. Bij dit adviesbureau met eigen beheersoftware kon hij direct aan de slag, in de acquisitie én aan de advieskant, met het oplossen van vraagstukken tussen beleid en beheer. Samen met het Groenestein en Borst-team ontwikkelde hij modelmatig beheer voor de geautomatiseerde groenbeheersystemen. 'Hier kon ik mijn passie kwijt om alles eenvoudig en begrijpelijk in modellen te gieten,' verklaart Wevers. 'In de veertien jaar dat ik daar werkte, heb ik enorm veel geleerd.'


'Vakmensen weten zelf prima wat zij in elke gegeven situatie moeten doen'

De oprichting van Alles over Groenbeheer

Toen dat bedrijf in 2006 ophield te bestaan, startte Wevers Alles over Groenbeheer, dat van meet af aan softwareonafhankelijk was (Wevers ziet het gebruiksvriendelijke ArcGIS overigens als dé groenbeheertool van de toekomst).
Vanuit Groenestein en Borst nam Wevers een collega mee: Clemi van Deurzen. Hij werkt nu nog altijd bij Alles over Groenbeheer als groentechnisch specialist en European Tree Technician (ETT'er). Niet alleen Van Deurzen, maar ook vele opdrachtgevers volgden Wevers. Binnen een jaar telde Alles over Groenbeheer vijf medewerkers, waarna er ieder jaar een medewerker bij kwam.

Verschillende werkgroepen
In 2006 stelde Wevers een snoeimodel op, samen met boomverzorger/-adviseur Rogier van Dijk. CROW nam dit model op in de RAW-systematiek. Sindsdien heeft Wevers in verschillende CROW-werkgroepen voor standaarden, normen en richtlijnen gezeten. Hierin heeft hij meegedacht over onderwerpen zoals boomonderhoud, flora en fauna, boomveiligheidscontrole, Bomen Effect Analyses, conditiemeting en beeldkwaliteit. Zijn expertiseontwikkeling zorgde voor een flinke toestroom van opdrachtgevers naar Alles over Groenbeheer. Het meest recent heeft Wevers meegewerkt aan de NEN 2767 Groenbeheer en de BOEI-systematiek, onderdeel Groenbeheer. Beide methoden leveren meerwaarde bij assetmanagement en integraal beheer.


Wevers streeft een B1-leesbaarheid na in alle teksten die zijn kantoorpand verlaten

Drive om moeilijke dingen makkelijk te maken

Waar Wevers altijd werk van maakt, is ingewikkelde dingen terugbrengen naar de kern. Zo kunnen bestekken meestal een stuk eenvoudiger volgens hem. 'Opdrachtgevers nemen vaak te veel in bestekken op,' zegt Wevers. 'Je kunt van alles specificeren, zoals op het gebied van bomenonderhoud. Maar steeds sterker denkt hij dat hooguit onderscheid gemaakt moet worden in begeleidingssnoei en onderhoudssnoei. Daardoor zouden alle discussies over onderhoudstoestand uit de wereld zijn. Uit de inschrijvingen van aannemers zie je namelijk terug dat de prijzen per onderhoudstoestand nauwelijks verschillen.'


Bestekschrijvers kunnen modellen, normen en standaarden het beste vanuit vakkennis benaderen, is Wevers van mening. 'Vakmensen weten namelijk zelf prima wat zij in elke gegeven situatie moeten doen; ik hoef de bakker toch ook niet te leren hoe hij brood moet bakken? Je kunt ook niet alles in modellen gooien. Geen model is immers mooier dan de werkelijkheid, behalve een fotomodel; dat is mooier dan de werkelijkheid. Vakmensen weten dat en handelen daar automatisch naar.'
Ook vindt Wevers het essentieel dat bestekteksten begrijpelijk zijn voor iedereen die ze leest. Op het gebied van taal streeft hij een B1-leesbaarheid na in alle teksten die zijn kantoorpand verlaten. 'Ik zie vaak bestekteksten voorbijkomen met ellenlange, complexe, wollige zinnen. Die zouden juridisch steek moeten houden. Maar ik vraag me af of complex maken nodig is.'


Als voorbeeld wijst Wevers op een zin uit een bestekstekst die hij vandaag nog voorbij zag komen: Indien de directie constateert dat de aannemer werkzaamheden uitvoert zonder dat de voor deze werkzaamheden relevante documenten bij de directie zijn ingediend, dan wel dat er wordt gewerkt met documenten die niet zijn voorzien van de aanduiding "geaccepteerd", zal door de directie, na een eenmalige en algemene schriftelijke waarschuwing, op de eerstvolgende termijn een bedrag worden ingehouden van X euro per eerder genoemd document/incident.

Wevers: 'Volgens mij staat hier: de aannemer mag niet werken zonder indiening van relevante en door de directie geaccepteerde documenten. Als de aannemer werkt zonder deze documenten, krijgt hij eenmalig een schriftelijke waarschuwing. Gebeurt dit een tweede keer, dan wordt X euro ingehouden op de eerstvolgende termijn. Dit geldt per document en incident.' Quasi-meewarig kijkt Wevers op om zijn punt te maken: 'Waarom toch altijd zo moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER