Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Populatie eikenprocessierupsen neemt af

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 1 december 2022
80 sec


Resultaat van maatregelen of gevolg van cycliciteit?

De NOS meldt een doorgaande daling van het aantal eikenprocessierupsen, naar aanleiding van tellingen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De teruggang blijkt uit de monitoring met behulp van feromoonvallen.

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups

'Een eik wordt ingespoten met de geur die vrouwtjes van nature verspreiden om mannetjes te lokken. Mannetjes komen op de eik af, maar vinden geen vrouwtje. Zo worden minder eikenprocessievlinders bevrucht, waardoor er ook minder rupsen komen.', aldus de NOS in het bericht van 29 november.

De monitoring met feromoonvallen bevestigt de teruglopende aantallen dieren, die het gevolg zou zijn van de hier beschreven verwarringstechniek van het inbrengen van feromonen in de boomkroon.
Entomoloog Henk Vlug van Insect Consultancy nuanceert de inschatting van het Kenniscentrum. 'Het cyclisch opkomen en daarna weer afnemen of zelfs verdwijnen van populaties insecten en andere dieren is een algemeen voorkomend verschijnsel. Je ziet het ook bij plaagdieren zoals emelten en meikevers. Sommige populaties lijken een cyclus van zeven jaar te hebben en andere van elf jaar, maar langer kan ook, zoals bij meikevers. Ik denk dat dit ook een rol speelt bij de eikenprocessierups.'


'Voor een deel kunnen we zo'n cyclisch verloop niet verklaren'

'Een deel van zo'n populatieverloop is te verklaren uit allerlei factoren,' vervolgt Vlug. 'Bestrijdingsmaatregelen kunnen daar ook een rol in spelen, maar voor een deel kunnen we zo'n cyclisch verloop niet verklaren. Een plaag die plotseling ontstaat, verdwijnt vaak ook vanzelf weer, zonder dat je dat helemaal kunt verklaren uit het voorkomen van bijvoorbeeld parasieten of virussen die het plaagdier aantasten.'

Cyclisch proces

Vlug denkt dat de eikenprocessierups in zo'n cyclus zit en dat om die reden de populatie momenteel kleiner wordt. 'Ik denk dat dit beestje weleens een heel lange cyclus kan hebben. Rond 1920 waren er meldingen van veel overlast, waarna het rustig werd en er pas in de jaren negentig weer meer rupsen opdoken. Door veel aan bestrijding te doen kan het zijn dat je dat cyclische proces verstoort en de populatie daardoor juist minder snel afneemt dan die van nature zou doen.'


Geen overhaaste conclusies

De plaagdruk wordt gemeten aan de hand van het aantal eiken waarin nesten zijn aangetroffen. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups waarschuwt wel voor te snelle conclusies naar aanleiding van de telling: het is niet zeker dat er inderdaad weer minder rupsen zullen zijn het komende seizoen, onder meer omdat er ook rupsen in grondnesten kunnen overwinteren, die dan in het voorjaar weer tevoorschijn kunnen komen.


LEES OOK
Biodiversiteit komt niet uit een potje
23-08-2019 | ARTIKEL
244 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Guus Hellingman
Sunday 25 December 2022
Henk Vlug haalt maar weer eens in zijn reactie zijn stokpaardje van stal, zonder in te gaan op op het bericht van de NOS 'Een eik wordt ingespoten met de geur die vrouwtjes van nature verspreiden om mannetjes te lokken. Mannetjes komen op de eik af, maar vinden geen vrouwtje. Zo worden minder eikenprocessievlinders bevrucht, waardoor er ook minder rupsen komen.' De NOS bericht over een onderzoek naar een nieuwe methode om de eikenprocessierups terug te dringen, namelijk feromoonverwarring, door Hellingman Onderzoek en Advies, professor Teun Dekker van de Swedish University of Agricultural Sciences en Terra Nostra. In de 10 locaties waar de feromoonverwarring deze zomer is toegepast en in de 10 controlelocaties, is met behulp van feromoonvallen onderzocht op de feromoonverwarring effect heeft op het aantal gevangen mannetjes vlinders van de eikenprocessierups. 80% van het totaal aantal gevangen vlinders zat in de vallen in de controlelocaties. In de vallen in de toepassingslocaties werd slechts 20% van het totaal aantal gevangen vlinders in de vallen aangetroffen.
De monitoring met feromoonvallen bevestigt - aldus het bericht van de NOS - de teruglopende aantallen dieren, die het gevolg zou zijn van de hier beschreven verwarringstechniek van het inbrengen van feromonen in de boomkroon.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER