Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

In beeld: eikenprocessievlinder kruipt uit het grondnest en pompt vleugels op

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 11 oktober 2022
118 sec


Grondnesten van eikenprocessierups blijven nog onderbelicht

Bij de bestrijding van eikenprocessierups wordt de aandacht gericht op de nesten in de boom. Toch is nog veel onbekend over het gedrag van de rupsen en hoe de kolonies zich ontwikkelen. Silvia Hellingman doet onderzoek naar grondnesten en komt met bijzondere beelden.

Vrouwelijke eikenprocessievlinder is vliegklaar, nadat ze uit het grondnest is gekropen
Vrouwelijke eikenprocessievlinder is vliegklaar, nadat ze uit het grondnest is gekropen

In dit onderzoek is voor het eerst in beeld gebracht hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. Opmerkelijk is dat de rupsen langdurig in de grondnesten verblijven. De eikenprocessievlinders op deze foto's en in het filmpje, kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze even boven de grond om te eten, waarna ze weer de grond in gingen om te verpoppen. Deze zomer kropen ze als vlinder voor de camera uit de grond. In totaal een proces van twee jaar.

Hellingman: 'Vlak voordat de rupsen in 2020 de grond in gingen, zijn enkele groepen gevangen en in kooien gezet om de ontwikkeling verder te volgen. De eerste vlinders kwamen op 1 juli 2022 als vlinder uit de grond. Ze hadden dus elf maanden als rups in de grond gezeten. Na een korte tijd boven de grond om te eten in 2021, verbleven sommige nog een jaar als pop in de grond.' De foto's en het filmpje zijn gemeekt op het moment dat de vlinders uit de grond kruipen, hun vleugels oppompen en laten uitharden.



Niet alleen nesten in de boom

Het onderzoek naar het gedrag en de voortplanting van eikenprocessierupsen, en specifiek naar de grondnesten is al jaren bezig en heeft tussentijds al interessante inzichten opgeleverd. In de praktijk wordt echter nog vaak alleen naar nesten in de boom gekeken. In het onderzoek blijkt dat in de buurt van de boom nesten in de grond worden gevonden. De rupsen en poppen kunnen hier langdurig in blijven, zoals uit de waarnemingen blijkt. 'In onze observatiekooien hebben we kunnen vaststellen dat de meeste vlinders uit de grond komen tijdens het begin van de schemering en gedurende de nacht. De poppen zitten in een stevige cocon waar de metamorfose plaatsvindt. De vlinders kruipen uit de pop en komen uit de grond. Ze zoeken een plek op waar ze enkele uren zullen verblijven totdat ze vliegklaar zijn. De vleugels zijn nog opgevouwen als ze boven de grond komen. Die moeten nog worden opgepompt met bloedvloeistof oftewel haemolymfe. Tijdens dit proces wordt overtollige bloedvloeistof uitgescheiden. Al tijdens het lopen beginnen ze hun vleugels op te pompen. Dit proces duurt enkele uren. Nadat de vleugels zijn opgepompt, moeten deze nog afharden. De vlinders zijn dan nog niet vliegklaar. Het heersende beeld is dat een vlinder na uitkomst op dezelfde plek blijft, maar dit geldt niet voor de vlinders uit grondnesten. Die moeten eerst een plek zoeken.'


Eikenprocessievlinder

In het filmpje is te zien hoe eikenprocessievlinders uit het grondnest kruipen en hun vleugels oppompen.



Hellingman concludeert dat er nog veel te onderzoeken is: 'We weten nog steeds niet hoeveel grondnesten er in Nederland zijn, noch wanneer vlinders uit de grond komen. We hebben grondnesten in bewaking van rupsen die in 2020 uitkwamen en waarvan de vlinders nog niet zijn uitgevlogen. Deze grondnesten blijven we volgen. Van de dennenprocessierups is bekend dat hij tot negen jaar in verlengde diapauze kan verblijven. Wellicht kan de eikenprocessierups ook langer dan twee jaar in verlengde diapauze gaan. We blijven het volgen.'

De foto's en het filmpje in dit artikel zijn van de hand van Silvia Hellingman, Hellingman Onderzoek en Advies, verbonden aan het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Beeld en informatie zijn met toestemming van Hellingman overgenomen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER