Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De vijf winnende bomen van de Nationale Bomen Top 50

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 28 september 2022
132 sec


Uit de eerder samengestelde Nationale Bomen Top 50 zijn nu de vijf winnaars gekozen

Iedereen in Nederland kon zijn of haar favoriete boom nomineren, waaruit een top 50 werd samengesteld door middel van publieksstemmen. De vakjury koos daaruit de vijf winnende bomen die geadopteerd worden voor levenslang onderhoud.

Jurylid Henry Kuppen bij een van zijn favoriete bomen
Jurylid Henry Kuppen bij een van zijn favoriete bomen

Volwassen bomen behouden en daarmee iets waardevols doen voor de maatschappij. Dat is de reden dat Nationale Bomenbank - in het kader van haar vijftigjarig bestaan - en Terra Nostra de Nationale Bomen Top 50 hebben georganiseerd.

De winnende top 5

Alle bomen uit de top 50 zijn beoordeeld door een deskundige jury. Zij hebben daarbij rekening gehouden met het aantal stemmen, de leeftijd, de dikte, de betekenis van de boom in de ruimte, de ecologische waarde en het verhaal van de boom. Hieronder de gelukkigen.


Kasteelheer, Oirschot

Kasteelheer, Oirschot

Een rode monumentale beuk van 32 meter hoog die geplant is bij een klooster. Verder is de natuur zijn gang gegaan. De takken hangen tot aan de grond, wortelen zich en ontwikkelen tot nieuwe bomen. Hij heeft een enorm kroonoppervlak van wel 804 vierkante meter. Een echte ecologische parel.


Gelukszoeker, Eefde

Gelukszoeker, Eefde

Een linde die geluk brengt: in de oorlog werd hij gebruikt door een onderduikster om ongezien in de kroon te luchten! Een oer-Hollandse boom met een imposante geschiedenis en een hoge score op ecosysteemdiensten, zoals CO2-vastlegging, koeling, zuurstof productie en fijnstof afvang.


Oudste Arnhemse eik

Oudste Arnhemse eik, Arnhem

Geplant in 1820 staat een mooie gezonde monumentale eik op twee percelen van particuliere eigenaren. Een blikvanger voor de gehele wijk. 6,12 meter in stamomtrek met nog steeds een massieve stam en een kroon die vele tuinen beschutting biedt.


St. Jozef Plataan, Schiedam

St. Jozef Plataan, Schiedam

Deze St. Jozef Plataan is zo genoemd omdat hij staat bij de dependance van de St. Jozefschool. Een plataan op de speelplaats en in het trottoir met een imposante, grillige stam. Met de juiste zorg kan er nog generaties lang onder deze boom gespeeld worden. De boom verzorgt met 2119 vierkante meter bladoppervlakte in deze hoogstedelijke omgeving een aantrekkelijk klimaat.


Lulboom, Megen (Oss)

Lulboom, Oss

De boom met de allermeeste publiekstemmen: 5501 stemmen! Deze zilverlinde heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij door de jaren heen een ontmoetingsplek voor jong en oud is geworden. De boom heeft ook een cultuurhistorische waarde. Geplant in 1937 vanwege het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard en inmiddels symbool geworden van 'Lulboompop'.


Jury

De top vijf is samengesteld door een deskundige jury:
Nadina Galle, ecologisch ingenieur op het snijvlak van steden, ecologie en technologie, sterk opkomend in het wereldwijde groene netwerk met een geheel eigentijdse aansprekende stijl van presenteren.
Hanne Tersmette-Strijland, boswachter bij Vogelbescherming Nederland en schrijfster. Heeft een achtergrond in de communicatie en weet door haar enthousiasme en toegankelijk taalgebruik een breed publiek te bereiken. Hanne wordt ook wel de leukste boswachter van Nederland genoemd vanwege haar vrolijke aanwezigheid.
Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman, presentator, tuinontwerper, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Lodewijk is mede oprichter van NL Greenlabel en streeft naar een wereld waarbij de mens en de natuur in balans zijn. Heb je het over groen en duurzaam dan kun je niet om Lodewijk heen.
Wim Eikelboom doet zijn naam eer aan als liefhebber van bomen. Hij is ambassadeur van de Bomenstichting, verhalenverteller en journalist. Hij werkte jarenlang voor NPO Radio 1, als verslaggever, onderzoeksjournalist en eindredacteur. Als zendercoördinator van NPO Radio 1 bracht hij het podcastportfolio tot grote hoogte. Zelf maakt Wim de podcast Rivierverhalen en de podcast Eik & ik, waarin hij verhalen verzamelt over de boom in zijn achternaam.
Henry Kuppen is secretaris/projectleider van De Nationale Bomen Top 50. Gepassioneerd bomenliefhebber met meer dan 35 jaar professionele ervaring in het beheren van bomen in de stedelijke omgeving. Directeur van kennisatelier voor boom en bodem, Terra Nostra. Innovator voor realistisch geïntegreerd beheer van ziektes en plagen in bomen. Enthousiast spreker op congressen en webinars over de hele wereld en frequent schrijver van blogs, columns en opinies.

Voor meer informatie over De Nationale Bomen Top 50, de top 5 en de jury, kijk op denationalebomentop50.nl.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
B.D. Roza
Saturday 1 October 2022
Ik zou graag het aantal stemmen weten dat elk van de top 5 van de bomen kreeg.
Dit ter verwerking in een artikel in het magazine van Landschapsbeheer Oss

Groet

Dick Roza
Karlijn Klei
Monday 3 October 2022
Dag Dick,

Je kunt het aantal stemmen per boom vinden op https://www.denationalebomentop50.nl/top5.

Hartelijke groet,
Karlijn Klei, vakblad Stad+Groen
Joost S.H. Gieskes
Monday 3 October 2022
Dat aantal staat er al bij, kijk op denationalebomentop50.nl. Dat varieert van 2 tot ruim 5000.
Gelukkig heeft de jury primair naar kwaliteit gekeken, en die boom in Oss hoort daar bij ook zonder veel stemmen
Tinka Chabot
Wednesday 12 October 2022
Ik heb met verbazing naar deze top 5 gekeken die door deskundigen is opgesteld. Hoe kan een rode beuk een ecologische parel worden genoemd? Daar leven nauwelijks insecten op, dus op dat gebied voegt ie niets toe. En dan een plataan in het rijtje. Imposante bomen, maar ook ecologisch zeer oninteressant. Wat ook ontbreekt is het bodemleven wat met die bo9men samen moet werken. Als je de achtergronden van de juryleden leest, had ik meer verwacht. Een ecologisch ingenieur, een voorvechter voor een duurzame wereld, en directeur van het kennisatelier van boom en bodem? Waarom zie ik dat niet terug? Het lijkt hier alleen te gaan om omvang en hoogte, niet om de ecologie. Jammer, gemiste kans.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER