Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pimpelmees spelbreker bij bestrijding eikenprocessierups

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 29 juni 2022
67 sec


Amateurwetenschap: alleen mezenkastjes ophangen maakt te weinig verschil

In het blad Natura van de vereniging voor veldbiologie KNNV doet Mirjam Lambermom verslag van een 'amateurwetenschappelijk' onderzoek naar het nut van mezenkastjes bij het bestrijden van eikenprocessierups. Resultaat: de mezen maken wel verschil, maar minder dan gehoopt. Mogelijk zijn pimpelmezen de spelbrekers.


Lambermom doet verslag van een experiment waarbij honderd mezenkasten zijn opgehangen in lanen met in totaal 205 eikenbomen in het buitengebied van Helvoirt. Die lanen zijn vergeleken met eikenlanen met in totaal 221 eiken en zónder nestkastjes. Daarbij is onder meer geturfd hoeveel nestkasten werden bewoond door kool- en pimpelmezen, hoeveel epr-nesten er aanwezig waren op de bomen en het verschil tussen de locaties met en zonder nestkastjes.

Teleurstelling

Lambermom over de resultaten: 'Na al mijn tel- en turfwerk volgde algauw de teleurstelling: er was nauwelijks verschil tussen de lanen met of zonder nestkasten, zowel wat betreft het percentage bomen dat was aangetast, als het gemiddelde aantal epr-nesten per boom.' En dit ondanks een totaal van 390 jonge mezen die succesvol zijn uitgevlogen.


'Na al mijn tel- en turfwerk volgde algauw de teleurstelling: er was nauwelijks verschil tussen de lanen met of zonder nestkasten'

Pimpelmezen zijn selectiever

Bij nadere inspectie ontdekte Lambermom dat in bomen die waren bezet door koolmezen beduidend minder epr-nesten voorkwamen dan in bomen met pimpelmezen. Pimpelmezen eten volgens onderzoek alleen de eitjes en de jonge, haarloze rupsen. Koolmezen gaan voor de rups in alle fasen en werken zodoende veel meer epr naar binnen. De pimpelmezen - die in dit geval bijna de helft van de nestkastjes bezetten - halen de gemiddelde vraat daardoor flink naar beneden. Met, aldus Lambermom, een teleurstellend eindresultaat.


Maatregelenpakket

Een dubbel aantal nestkastjes ophangen is geen optie, omdat koolmezen een territorium hebben. Ook kun je niet kiezen of er kool- dan wel pimpelmezen in het kastje gaan nestelen. Lambermoms conclusie is dan ook om in gesprek te gaan met haar gemeente over een natuurvriendelijke bestrijding van epr met daarin een pakket aan verschillende maatregelen, waaronder ecologisch bermbeheer en inzet van sluipwespen en sluipvliegen.


Bron: Natura 2022 nummer 2

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER