Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

3-30-300 is vooral een communicatiemiddel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 11 mei 2022
154 sec


Cecil Konijnendijk: Three is toch the magic number.

Cecil Konijnendijk (51 jaar) was een glaasje wijn aan het drinken toen de inmiddels wereldberoemde 3-30-300 stelregel voor groene steden op kwam poppen. Okay, voor wie onder een steen geleefd heeft hier nog even de crux. Iedereen moet in zijn direct omgeving beschikken over 3 bomen, 30 procent kroonbedekking en een parkje op 300 meter afstand beschikken. Boomzorg interviewt de Konijnendijk over zijn brainwave.

Cecil Konijendijk
Cecil Konijendijk

Een glaasje wijn in zijn appartement in zijn woonplaats Barcelona; meer was er klaarblijkelijk niet nodig om de op dit moment meest opgang makende stelregel op gebied van urban forestry uit te vinden. Het echte verhaal is natuurlijk anders en de vondst is waarschijnlijk eerder het gevolg van een wetenschappelijk carrière van enige tientallen jaren, die hem bracht aan universiteiten van Spanje tot aan Rusland, Maleisië en Canada. Toch relativeert Konijnendijk op het zelfde moment het wetenschappelijke karakter van zijn kindje: 'Natuurlijk wordt de regel ondersteunt door heel veel wetenschappelijk bewijs, maar het belangrijkste is de communicatiekracht. Iedereen snapt wat je bedoelt en het is catchy. Als ik 2-20-200 of 4-40-400 had geroepen had dat niet gewerkt. Three is toch the magic number zoals De La Soul ooit zong.'
Inmiddels heeft Konijnendijk wel een wetenschappelijke publicatie op zijn stapel staan waarin hij de stelregel heeft onderbouwd. Deze is binnenkort na te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Forestry Research.


Het mooie aan de regel: Je kijkt uit het raam en je ziet direct of het klopt

Succes

Hoe verklaart Konijnendijk het succes van zijn stelregel. 'Toch in de eenvoud. Iedereen kan het snappen en dan met name de drie bomen. Je kijkt uit het raam en je ziet direct of het klopt. Iedereen kan dat snappen. Ook mensen die nul met bomen hebben.'
Voor je eigen postcode is de regel makkelijk te controleren. Lastiger wordt het als de regel wilt checken voor een complete stad. Ik heb Konijnendijk twee maal geïnterviewd en de eerste keer was bij Cobra Groeninzicht. Cobra heeft -naar eigen zeggen- de formule voor alle 10 miljoen huizen van Nederland gekraakt en kan kaarten produceren in hoeverre jouw stad of dorp daaraan voldoet.
Konijnendijk is blij met dat soort ontwikkelingen. 'Mensen zeiden tegen mij. Je moet jouw regel patenteren. Dat is niet mijn bedoeling. Ik heb veel liever dat bedrijven als Cobra die regel als een soort open source beschouwen en er mee door ontwikkelen. Ik ga voor de wiki-approach'.


Urban forestry

Het vakgebied van Cecil Konendijk is urban forestry. Een manier om naar groen in de stad te kijken die in Nederland nog altijd maar amper is doorgedrongen. Onderzoekers van Wageningen waren van oudsher veel meer gericht op ontwikkelingen in de boomkwekerij. Vooral omdat daar vanuit het Product Tuinbouw de financiering vandaan kwam. Cecil Konijnendijk: 'Als urban forester kijk je naar de bomen van de stad als een bosbouwer. Waarbij het doel natuurlijk geen houtproductie of wilde natuur is, maar zaken als waterretentie, het afvangen van fijnstof of reductie van hittestress kan zijn. De overeenkomst met traditionele bosbouw is dat je naar het stedelijk bos kijkt als één samenhangend ecosysteem dat bepaalde ecosysteemdiensten invult. Boombeheerders hebben vaak de neiging om meer naar individuele bomen te kijken. Dat levert een principieel ander zienswijze op en maakt dat ik in de eerste jaren door collega's in Wageningen en elders wel eens met een meewarige blijk werd bekeken. ''Wat moet je als bosbouwer in de stad?''.


Cobra heeft -naar eigen zeggen- de formule voor alle 10 miljoen huizen van Nederland gekraakt en kan kaarten produceren in hoeverre jouw stad of dorp daaraan voldoet.

Konijnendijk woont en werkt al jaren niet meer in Nederland, maar begon daar wel zijn wetenschappelijke carrière. Voor zijn PH.D. vertrok hij al snel naar Finland en later naar Denemarken waar aan een nationaal onderzoeksinstituut wel geld beschikbaar was om een onderzoek op te starten. Daar maakte hij onder andere kennis met Thomas Randrup met wie hij in 2002 het wetenschappelijke tijdschrift 'Urban Forestry and Urban Greening' oprichtte.

Cecil Konijnendijk
Cecil Konijnendijk

urban forestry

Niet alleen in Denemarken kwam het begrip urban forestry sterk op in die jaren. Vooral ook in Amerika had die tak van wetenschap en praktijk zijn oorsprong. Meest bekende exponent daarvan is het i-Tree programma, dat werd ontwikkeld vanuit de USDA Forest Service Research. Maar Konijnendijk deed bijvoorbeeld ook onderzoek in Rusland, waar het idee van urban forestry heel goed combineerde met de oude communistische traditie van een centrale planning en er voor de instorting van Sovjet Rusland veel aandacht werd gegeven aan groene steden. Internationaal, maar vooral in Amerika is urban forestry een grote beweging. Daar worden congressen gehouden waar honderden en soms duizenden mensen bij aanwezig zijn.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tiny Vermeer
Saturday 14 May 2022
Mooi uitgangspunt.
Maar ik ben erg benieuwd naar de resultaten.
In hoeverre wordt dit in de praktijk gebracht? Wereldwijd en in het bijzonder in NL?
Ik hoor graag over aansprekende voorbeelden!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER