Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De bioboomstrap is het duurzame alternatief voor boombanden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 6 april 2022
142 sec


Van productie tot en met gebruik milieuvriendelijk dankzij biologisch afbreekbaar PLA-garen

Om de groei van een jonge boom te bevorderen, gebruiken we boombanden. Deze banden houden de boom intact en scheefgroei wordt hiermee voorkomen. Door een duurzame boomband zoals de bioboomstrap te gebruiken, draag je bij aan een gezond milieu. In dit artikel de ins en outs over waarom deze boomband zo duurzaam is.

PLA-garen voor bioboomstrap
PLA-garen voor bioboomstrap

De bioboomstrap wordt geproduceerd uit gerecycled materiaal en is voor 100% biologisch afbreekbaar. Het doel daarvan is de ecologische voetafdruk klein te houden. Voor het produceren van de bioboomstrap wordt PLA-garen als grondstof gebruikt. Wat dit precies voor garen zijn, en wat er nog meer duurzaam is aan de boomband, legt Bianca Seidel van Hakvoort Boomband graag uit.

Wat zijn PLA-garen?

Seidel: 'PLA staat voor polymelkzuur en is in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. Deze thermoplastische polymeren van melkzuur zijn biologisch afbreekbaar en daardoor een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic. PLA is namelijk niet gemaakt van aardolie, maar van een hernieuwbare, plantaardige bron. De basis bestaat uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs. Het is een plantaardig alternatief en valt dan ook onder de term bioplastic.
PLA wordt gemaakt uit planten, die je opnieuw kunt laten groeien. Neem bijvoorbeeld suikerriet of mais. Uit mais wordt zetmeel gewonnen en dat wordt vervolgens weer gebruikt als grondstof om het bioplastic te maken. Producenten zetten de suikers om in melkzuur, wat een grondstof is voor PLA. Het polymelkzuur vergaat na een aantal jaren vanzelf.'


Wat voor eigenschappen hebben bioplastics?

'PLA-garen vallen dus onder de term 'bioplastics', ook wel biobased plastics genoemd. Dit is de naam die gegeven wordt aan plastic dat geproduceerd is uit natuurlijke producten waarbij er geen aardolie aan te pas is gekomen. Bioplastics zijn namelijk gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals suikerriet, aardappelen of maïs.
Voor dit materiaal halen we de geschikte monomeren (kleine moleculen) uit de totale moleculen in de planten. En van die monomeren maken we weer polymeren (macromoleculen). We hebben het hier over biopolymeren. Die biopolymeren hebben dezelfde eigenschappen als de polymeren die uit aardolie zijn gemaakt, maar kunnen gerecycled worden. En dat is een groot voordeel ten opzichte van gewone polymeren!
Het is belangrijk om te weten dat niet alle bioplastics biologisch afbreekbaar zijn. Zo maken we onderscheid tussen de biobased plastics en de composteerbare plastics. PLA-garen, waar we onze duurzame boombanden van maken, vallen onder de (biologisch) composteerbare plastics en zijn dus wel biologisch afbreekbaar.'


'Van productie tot aan gebruik is de bioboomstrap een erg milieuvriendelijke boomband'

Waarom is de bioboomstrap duurzaam?

'De bioboomstrap is om meerdere redenen een duurzame en daarmee groene optie. Om te beginnen is de boomband composteerbaar, ook wel biologisch afbreekbaar genoemd. Een product is biologisch afbreekbaar wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken. Door de band na verloop van tijd in de groene afvalbak te gooien, komt die terecht bij composteerbedrijven die er bijvoorbeeld weer potgrond van maken. Je kunt de boomband ook zelf op de composthoop gooien.
Daarnaast is de boomband UV-bestendig. UV-straling heeft daarom geen effect op de toepassing van bioboomstrap. Daarnaast is door de open structuur van het geweven materiaal de boomband rot- en schimmelvrij.
Niet alleen de grondstoffen van de bioboomstrap zijn duurzaam, ook in het productieproces wordt erg goed rekening gehouden met het milieu. Met de productie in ons eigen land wordt er namelijk alleen gebruik gemaakt van lokale producten. Lokale productie zorgt voor minder energieverbruik voor transport, verwarming, opslag en verpakken.
Want zowel de productie als het weven van de duurzame boombanden vindt plaats in de eigen fabriek. Daarmee besparen we onnodige handelingen en is er minder transport nodig. Dat zorgt weer voor minder CO2-uistoot. Oftewel: van productie tot aan gebruik is de bioboomstrap een erg milieuvriendelijke boomband.'


Wat doet Hakvoort nog meer aan duurzaam ondernemen?

'In bredere zin richt het bedrijf achter de bioboomstrap zich ook veel op duurzaamheid. Het bedrijf heeft zich namelijk ten doel gesteld om alleen nog producten te maken die biologisch afbreekbaar zijn of een lage CO2-voetafdruk hebben. Want dat is beter voor mens, dier en milieu.
Iedereen die die duurzamer wil ondernemen en veel met bomen werkt, kan de bioboomstrap gebruiken om beter te letten op het milieu. Dat zorgt er niet alleen voor dat de bomen die je plant op een gezonde manier volwassen worden, maar je voorkomt ook vervuiling door geen rubberen banden mee te gebruiken.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Christiaan
Friday 8 April 2022
Kunnen de gebruikte stukken boomband ingeleverd worden bij Hakvoort Boomband

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER