Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van bestrijden naar beheren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 15 september 2021
90 sec


Ik woon in een ouderwetse Brabantse straat. Aan beide kanten van de weg de ene volwassen eik na de andere. Twee keer raden wat er vorig jaar en het jaar daarvoor gebeurde: juist, enorme overlast van de eikenprocessierups.


Vorig jaar kwam de buurt bij elkaar en werden er op een paar zaterdagen meer dan 100 mezenkastjes in elkaar getimmerd. En zie: de overlast is nu veel minder. Ja, de overlast is minder, maar het is de vraag of dat aan de kastjes lag. Niet echt, natuurlijk. Was het maar zo makkelijk, dat een stapel sloophout en twee handen vol spijkers de overlast kunnen doen stoppen.

De enige conclusie: je moet zo weinig mogelijk doen aan bestrijding, en zoveel mogelijk zorgen dat er op en om de weg een robuuste en diverse ecologie ontstaat, die de plaag hopelijk onder controle kan houden

Zo simpel is het helaas niet. In deze uitgave van Boomzorg interviewen wij de provincie Noord-Brabant, die durft toe te geven eigenlijk nog maar amper te weten hoe de overlast van de processierups zich ontwikkelt. De enige conclusie die men bij de provincie durft te trekken, is dat je zo weinig mogelijk moet doen aan bestrijding en zoveel mogelijk moet zorgen dat er op en om de weg een robuuste en vooral diverse ecologie ontstaat, die de plaag hopelijk onder controle kan houden. En zelfs daarmee heb je geen garanties.

Tien jaar geleden organiseerden wij als vakblad ons eerste eikenprocessierupscongres. Ik heb de filmpjes en presentaties nog eens doorgenomen. Dan blijkt dat er tussen nu en toen echt een wereld van verschil is. In 2012 lag de focus op bestrijden, bestrijden en nog eens bestrijden. Er was weliswaar oog voor ecologie, en wegtracés waar rodelijstsoorten voorkwamen, moesten bij het spuiten zo veel mogelijk met rust worden gelaten. Maar dat biologie en biodiversiteit simpelweg de sluitsteen van het beheer zouden worden, kon niemand toen vermoeden.

Als ik naar de dokter ga, wil ik ook een pilletje. Het hoeft niet werken, maar ik wil het idee hebben dat er iets aan mijn klacht gedaan wordt

Puur vakmatig is het verhaal van de provincie Noord-Brabant makkelijk te vertellen. De afgelopen jaren zijn de geesten in de sector min of meer rijp gemaakt voor wat ik nog steeds een revolutionair andere manier van beheren vind. Blijft dat er nog steeds één belangrijke horde genomen moet worden, en dat is natuurlijk de burger. Ik zie het in mijn eigen buurtje. Het is gewoon lastig verkopen aan burgers dat niks doen misschien wel de beste bestrijdingsmethode is. Als ik met een klacht naar de dokter ga, verwacht ik eigenlijk ook gewoon een pilletje. Het hoeft niet werken, maar ik wil het idee hebben dat eraan gewerkt wordt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER