Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Winnend idee Studenten Challenge in lijn met DNA van Boomrooierij Weijtmans

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kees Weijtmans, Boomrooierij Weijtmans, woensdag 4 augustus 2021
84 sec


Kees Weijtmans over de Bomen Nederland Studenten Challenge en zijn kijk op het creëren van een gezonder leefklimaat

In het kader van haar 100-jarig jubileum organiseerde Boomrooierij Weijtmans de Bomen Nederland Studenten Challenge. Zeven teams gingen aan de slag om meer bomen in de grond krijgen, met als doel om het CO₂-gehalte in de atmosfeer terug te brengen en zo ons leefklimaat te verbeteren. Het winnende team weet nieuw licht te werpen op de manier waarop we naar bomen kijken en sluit naadloos aan bij het DNA van ons bedrijf.

Kees Weijtmans en de winnende studenten
Kees Weijtmans en de winnende studenten

Het winnende team bedacht het handboek Bosdorp, een naslagwerk voor beleidsmakers en projectontwikkelaars met als belangrijke boodschap: stel bomen centraal en bouw eromheen. Het handboek fungeert als blauwdruk voor nieuw te ontwikkelen projecten binnen en buiten de gemeentegrenzen, bijvoorbeeld op landbouwgrond. Daarmee werpt dit handboek nieuw licht op de manier waarop we naar bomen kijken. Daarbij gaat het níét om bomen planten op een plaats die toevallig over is, waarbij de nieuwe aanplant zijn groeiplaats moet delen met talloze andere infraproducten.

De dampkring maakt immers geen onderscheid tussen een korte en een lange CO₂-cyclus

Onze bedrijfsvoering wordt al generaties lang georganiseerd vanuit duurzaamheidsoogpunt. We hebben een breed assortiment rondhout, maar liefst 27 verschillende soorten. Hout moet naar mijn mening zo hoogwaardig mogelijk in de houtketen worden verwerkt, ook wel cascadering genoemd. Uitsluitend restmaterialen gaan door de hakselaar en in de biomassacentrale. Daarin maken wij een wezenlijk verschil met onze collega's. Zo behoeden we onze atmosfeer voor verdere vervuiling door koolstofdioxide. De dampkring maakt immers geen onderscheid tussen een korte en een lange CO₂-cyclus. Waar de uitstoot ook vandaan komt, dus ook uit hout, het blijft CO₂ en dus schadelijk voor het milieu. Mijn advies aan Brussel en Den Haag is: we moeten gas blijven stoken. Stel subsidie beschikbaar voor de doorontwikkeling van bioplastics uit hout, kleding uit hout en andere producten uit hout. Als er geen sprake meer is van lange koolstofketens, hoeven we ze ook niet uit ons ecosysteem te vissen.

Terug naar de Bosdorp-ontwikkelaars. Het team van Van Hall Larenstein won op inhoud, liet originaliteit zien doordat het buiten de bestaande kaders durfde te denken en wist de problemen goed in kaart te brengen. Ook het feit dat de studenten zowel de publieke als de private sector bij hun plannen willen betrekken om tot resultaat te komen, waarin ze verschillende problematieken zoals de Bossenstrategie, energietransitie en woningbouw met elkaar verbinden, is helemaal in lijn met het DNA van ons bedrijf. Samen moeten we de handen uit de mouwen steken: niet alleen erover praten, maar ook doen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER