Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ashes to ashes

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 12 maart 2021
88 sec


Ik ga u iets vreselijks bekennen. Ik heb eigenlijk vreselijk de pest aan een van onze belangrijkste bomen: de es. Ik vind hem saai en nietszeggend, in alle seizoenen eigenlijk. Natuurlijk is dit een geheim dat ik voor mezelf zou moeten houden. Zeker voor een hoofdredacteur van een bomenblad is dit onvergefelijk. En natuurlijk weet ik ook wel dat er geen slechte bomen bestaan. Alleen maar goede bomen, die hoogstens op de foute plek staan.


Ik weet ook wel dat er geen slechte bomen bestaan. Alleen maar goede bomen, die hoogstens op de foute plek staan

Dat weet ik allemaal wel, maar het is gewoon sterker dan mezelf. Mijn antipathie geldt vooral de 'gewone' es, Fraxinus excelsior. Een boom die volgens een onderzoek in deze Boomzorg met name en in het bijzonder geraakt is door de essentaksterfte. Andere essen gaan wel. F. ornus oftewel de pluimes is sierlijk te noemen met die prachtige pluimen in het voorjaar, en de enige boom in de redactionele voortuin van Boomzorg is zelfs een Fraxinus ornus 'Meczek'. Deze laatste is ook functioneel gezien een fantastische boom. Deze bolvormige pluimes staat direct bij de voorgevel van ons kantoor en is daar goed in bedwang te houden. Sorry dat ik zo lang uitweid over mijn antipathie voor de es. En u merkt al dat ik mij daar een beetje schuldig over voel. Vooral omdat de gewone es natuurlijk een heel belangrijke boom is, met name op het platteland als laanboom. Daarnaast is het een boom die hard geraakt is door de essentaksterfte. Daarom ben ik zo gelukkig met het onderzoek door twee boomverzorgers waarover u in deze uitgave kunt lezen, maar de vraag wat nu werkelijk de impact is van de essentaksterfte. Als er een nieuwe boomziekte opgang maakt, zijn we snel geneigd om naar de extremen te kijken en eigenlijk dus naar de uitzonderingen.

Als er een nieuwe boomziekte opgang maakt, zijn we geneigd naar de extremen te kijken, dus eigenlijk naar de uitzonderingen

Waarschijnlijk doen we dat op dit moment ook met Covid-19. Veel beter is het om naar de cijfers en statistieken te kijken. Hoeveel bomen worden er nu echt ziek? Welke bomen zijn dat exact en welk percentage moet er gekapt worden? Dan weet je echt iets over de werkelijke impact van een bomenziekte. Wat blijkt? De impact van essentaksterfte is helemaal niet zo groot als we aanvankelijk dachten en er zijn volgens dit onderzoek weinig redenen om niet voor de es te kiezen. Dat is goed nieuws. Boomziektes hebben ervoor gezorgd dat veel bomen lastiger zijn toe te passen. Met alle gevolgen voor ons boombestand, de natuur en de biodiversiteit in Nederland.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Monday 15 March 2021
Ik hoop niet dat dit een trendzetter wordt. Wie wind zaait zal storm oogsten.
Mijn dendrologenhart weent...... )-:
Maurits Tax
Monday 15 March 2021
@Joost S.H. Gieskes: wat bedoel je? trendzetter?
hein van iersel
Monday 15 March 2021
Hallo Maurits,

Volgens mij is dit een vriendelijke plaagstoot. Tenminste zo pak in hem op.

Hein van Iersel
C.H.J.M. van Heugten
Wednesday 17 March 2021
De Es hoort hier thuis in de lage landen, liefst gemengd met andere boomsoorten en struiken met kruiden. Laten we ons inzetten voor evenwichtige en gemengde beplanting, zowel in tuinen, parken en plantsoenen. Zeker ook in het boerenland waar ik de laatste jaren steeds grotere percelen eenvormig grasland en enorme akkers met monocultuur zie. Maar al te vaak zonder kruid- en bloemrijke bermen, kapot gespoten en kaalgeslagen oevers en beken, sloten en soms weggeploegde greppels. De micro-organismen in de bodem zijn verdwenen door forse bemesting, herbiciden, pesticiden en veel te monotone vegetatie. Hoeveel plattelands-dieren en -vogels zijn nu al gigantisch in aantal en voorkomen gedaald ? Echter, de biodiversiteit kan mijns inziens wel weer worden teruggewonnen, maar dan moet het roer wel óm ! Daarbij hebben de boeren hulp en steun steun nodig, ook financiëel.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER