Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rufix lost overlast door eikenprocessierups acuut op

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 26 maart 2021
155 sec


Nieuwkomer in EPR-beheersing klaar om de Nederlandse professionele markt te bedienen

Er is een nieuwkomer op de markt voor het fixeren van de eikenprocessierups: Rufix. In 2020 zijn er in de praktijk proeven met dit middel gedaan, onder meer bij Landal GreenParks en diverse gemeenten. De resultaten zijn veelbelovend: het biedt een volwaardige, biologisch afbreekbare oplossing om het eikenprocessierupsprobleem te beheersen en is goedkoper dan nesten wegzuigen.


Het product Rufix, dat is uitgevonden door polymeerchemicus Marcel Heidbuurt en wordt geproduceerd in Nederland, bestaat uit plantaardige vezels en polymeren. Het fixeert de rupsen, waardoor die immobiel worden. Rufix fixeert niet op een lijmachtige manier: lijm dicht een nest af, Rufix maakt de rupsen immobiel. Het nest wordt eerder zompig dan hard en krimpt ineen.

Rufix wordt aangebracht met een gewone lagedrukspuit met speciale nozzles. De natuurlijke polymeren zorgen voor een versnelde afbraak van organisch materiaal. Rufix is volledig afbreekbaar, 100 procent onschadelijk voor het milieu, niet toxisch en bevat geen oplosmiddelen, weekmakers en zware metalen.

De viscositeit is gunstig. Natuurlijke lijmen zijn plakkerig, dik en stroperig; Rufix is vloeibaarder. Dat levert een groot voordeel op voor het binnenwerk van de lagedrukspuit en voor de handen van de gebruiker. De lans en nozzle kunnen na het werk gemakkelijk schoongespoeld worden. Er blijven geen plakkerige resten achter, zoals bij lijm het geval zou zijn. Bovendien is er met Rufix minder druk vereist.


Een nest fixeren met Rufix gaat tweemaal zo snel als het wegzuigen van een nest

Zodra het middel gaat werken, wordt de oppervlakkige plakkracht minder. Alleen bij het aanbrengen plakt het middel sterk. Dit wordt dus geleidelijk minder, waardoor het geen gevaar oplevert voor insecten. Het nest wordt ingesloten en de rupsen geïmmobiliseerd. Dit proces vindt vooral plaats aan de binnenkant van het nest; aan de buitenkant levert het geen problemen op. Bij testen is geen enkele verandering in het uiterlijk van de bomen waargenomen. Door de samenstelling van Rufix worden de zuren als het ware ingekapseld.

Haren onschadelijk na fixering

De proeven die in 2019 en 2020 zijn uitgevoerd, bewijzen dat Rufix het nest daadwerkelijk afbreekt in een paar dagen tijd; het valt uiteen. Dankzij de werking van de natuurlijke polymeren in Rufix op de haren worden deze onschadelijk. Rufix brengt het organische afbraakproces in een stroomversnelling doordat het de verbindingen in het organisme afbreekt. De eigenschappen van het organisch materiaal veranderen daardoor ingrijpend. Men hoeft dus niet bang te zijn voor gezondheidsrisico's wanneer het snel verterende nest op de grond valt. Het is echt een andere methode dan het verwijderen van nesten, waarvoor dan ook een andere mindset vereist is. De gefixeerde nesten zijn weliswaar nog in beeld, maar volledig onschadelijk gemaakt.


Volwaardige alternatieve methode

Aangezien Rufix onschadelijk is voor mens, dier en milieu, is het in 2020 in eerst instantie gepositioneerd in de particuliere markt. Hierdoor hoeven particulieren en eigen groendiensten, bijvoorbeeld op campings, geen duur bedrijf in te huren voor de bestrijding van de eikenprocessierups; ze kunnen het middel zelf toepassen.



Met Rufix worden de brandharen direct gevangen; ze dwarrelen niet door de lucht. Wel is beschermende kleding vereist, zoals gewoonlijk gebruikt wordt bij het werken rond nesten. Maar als een nest eenmaal is behandeld, zullen er geen haartjes ronddwarrelen.

Maar Rufix heeft ook een grote toegevoegde waarde voor de professionele markt: hoveniers, groenvoorzieners, boomverzorgingsbedrijven, gemeentelijke groendiensten en plaagdierbestrijders. Uit onderzoeken is gebleken dat het fixeermiddel prima inzetbaar is aan de voorkant van de eikenprocessierupsbeheersing. Verder bleek dat het fixeren van een nest met Rufix twee keer zo snel gaat als het wegzuigen van een nest en dus goedkoper is. En omdat de nesten niet hoeven te worden verwijderd, hoeft de medewerker niet meer voor een paar zakken naar een speciaal innamepunt te rijden.

Het direct aanbrengen van Rufix op nesten is momenteel de meest selectieve beheersingsmethode

Onschadelijk voor het milieu

Alhoewel Rufix absoluut onschadelijk is voor het milieu, bestaat er een klein risico dat er andere diertjes in of bij het nest worden geraakt. Uit filmmateriaal dat is verzameld bij de monitoring van Rufix blijkt echter dat een kevertje vlak na het fixeren nog snel kon wegschieten uit het nest. Bij het gebruik van lijm zou het beestje direct vast hebben gezeten. Het direct aanbrengen van Rufix op en in nesten is de meest selectieve beheersingsmethode die er bestaat op dit moment!


Wordt vervolgd ...

Het fixeren van nesten vraagt om een gedegen voorbereiding. Vanwege de kans op rondzwevende haren moet de medewerker persoonlijke beschermingsmiddelen dragen die zijn bedoeld voor het werken rond eikenprocessierupsnesten. Ook de techniek van het fixeren met de lagedrukspuit moet men even onder de knie krijgen. Medio maart gaan wij daar in de vakbladen Boomzorg en Stad + Groen dieper op in.


Rufix is klaar om uit de startblokken te schieten voor de Nederlandse professionele markt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
jules Sondeijker
Thursday 25 March 2021
Helaas is dit een soort gelijke werking als Catefix.
ook hier is de werking minimaal en zullen de brandharen actief blijven. zeker na de winter vallen de nesten uitelkaar en zullen de haren en nestresten zich verspreiden en is het probleem weer aanwezig. Je zult ter bescherming van de omgeving,. Volksgezondheid , het nest moeten verwijderen... meer info op processierups.nu zie informatieblad: 14.
Dit voor de Nederlandse professionele markt als info..
Gr Jules Sondeijker. jules.sondeijker@sittard-geleen.nl

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER