Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'We willen niet meer dat materialen eeuwig in het milieu blijven rondzwerven'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 18 november 2020
166 sec


Biologisch afbreekbare boomband rolt van de band bij Nederlandse producent

Hakvoort Boomband, al vijfentwintig jaar specialist op het gebied van boombanden, heeft een nieuw product ontwikkeld: de biologisch afbreekbare HVG BioBoomStrap. Ook heeft het bedrijf een nieuwe website gelanceerd.


Hakvoort Boomband is al vijfentwintig jaar producent en leverancier aan dealers van Recycle Boomband en geweven PP-boomband. Vooral met zijn Recycling Boomband is Hakvoort al jarenlang een bekend gezicht in de markt. Het bedrijf levert via een landelijk netwerk aan grote en kleinere bekende wederverkooppunten.
Op het gebied van geweven boomband heeft Hakvoort sinds dit jaar de volledig biologisch afbreekbare HVG BioBoomStrap in het assortiment. Salesmanager Luciën van Leijen verklaart: 'Uit een enquête die we hebben gehouden onder wederverkopers en eindgebruikers, onder andere op de Groene Sector Vakbeurs in 2018, pikten we een sterk toegenomen vraag op naar biologisch afbreekbare boomband. Deze vraag sluit aan bij de gehele maatschappelijke tendens naar duurzaamheid. Men wil boomband waarvan het materiaal niet voor eeuwig blijft rondzwerven in het milieu. We hebben daarop een nieuwe stap gezet in onze productontwikkeling, met HVG BioBoomStrap als resultaat.'


BioBoomStrap

HVG BioBoomStrap wordt gemaakt uit uv-bestendig PLA-garen, dat voldoet aan de NEN-norm EN13432. Dit biogaren wordt vervaardigd uit plantaardige grondstoffen, zoals mais, en is dus een hernieuwbare grondstofbron. Dit PLA-materiaal heeft zich al meerdere jaren bewezen met een soortgelijke toepassing in de glastuinbouw. Door de open structuur van het geweven materiaal is het rot- en schimmelvrij. De boomband is leverbaar in rollen van 25 en 50 meter en op aanvraag ook in andere lengtes.
'Het grootste voordeel van HVG BioBoomStrap is dat er geen afvalstroom is', vertelt salesmanager Bianca Seidel over dit nieuwste product. 'Als de boompalen na twee of drie groeiseizoenen worden verwijderd, kun je de boomband in het industriële composteerproces brengen, met andere woorden: het mag in de groene afvalbak. Vervolgens maken composteerbedrijven er bijvoorbeeld potgrond van.'
Het verschil met jute boomband is dat bij jute de kans bestaat op verweren of verteren tijdens de functionele inzet. Volgens Seidel blijft HVG BioBoomStrap intact, zodat het optimaal functioneel blijft. 'Pas op het moment dat de HVG BioBoomStrap het composteerproces in gaat, breekt hij af.'


De HVG BioBoomStrap zit net als andere boombanden op rollen en wordt op de gewenste lengte afgesneden. Met twee boomnagels of met een gesp wordt deze aan de boompalen bevestigd. In sommige gevallen volstaat alleen de boomband.
De biologisch afbreekbare boomband is rekbaar doordat de stof geweven is; dit voorkomt dat hij loshangt aan de boom. Deze flexibiliteit is nodig om mee te bewegen met de groei van de boom en de toename van de stamomvang. De boomverzorger of aannemer hoeft niet een paar maal per jaar terug te komen om de boomband losser of strakker af te stellen. 'Als de boompaal goed gemonteerd wordt, is de kracht van de boomband voldoende om er verder niets meer aan te hoeven doen', aldus Van Leijen.


'Pas op het moment dat de HVG BioBoomStrap het composteerproces in gaat, breekt hij af'

Productie op eigen bodem en in eigen beheer

Hakvoort Boomband heeft het hele productieproces in eigen beheer, van recycling tot en met het weefproces. De productie vindt plaats in Nederland en ook de grondstoffen komen zo veel mogelijk uit de buurt. Zo staat de reststroom van een nabijgelegen bedrijf dat pvc transportbanden produceert aan de basis van de Recycle Boomband en gebruikt Hakvoort zijn eigen restproducten, zoals uit de weverij, voor nieuwe producten.
Bijzonder aan de Recycle Boomband is dat hij gecoat is met een zacht materiaal, pvc-granulaat dat door extrusietechnologie is verzacht. Daardoor raakt de boombast niet beschadigd. De producent maakt zijn geweven band van polypropyleen. Dit materiaal wordt in eigen weverij gebruikt en is aan het eind van de levensduur goed verwerkbaar. Naast boomband maakt Hakvoort Boomband gespen en diverse soorten ophang- en montageband. Het bedrijf levert ook voorverpakte setjes met diverse lengtes boomband, gespen en nagels, speciale boomnagels en andere accessoires.


De productie en het weven vinden beide plaats in De Goorn in Noord-Holland. Van Leijen: 'De visie van Hakvoort Boomband houdt in dat we streven naar eigen productie op Nederlandse bodem. Daardoor zijn er minder handelingen en minder transport nodig, wat weer zorgt voor weinig energieverspilling en CO2-uitstoot. Transparantie en benaderbaarheid stellen we voorop. We stralen betrouwbaarheid uit: de boomband die je bij ons koopt, wordt in Nederland gemaakt.'

Links Luciën van Leijen, rechts Bianca Seidel van Hakvoort Boomband

Toekomst

Hakvoort Boomband heeft zich ten doel gesteld om alleen nog producten te maken die biologisch afbreekbaar zijn of een lage CO2-footprint hebben. Ook liggen er vergevorderde plannen om aan het einde van 2020 bepaalde inpakwerkzaamheden te laten uitvoeren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Van Leijen: 'Men rept over het algemeen al snel over maatschappelijke betrokkenheid of duurzaamheid. Maar in de praktijk is het niet altijd eenvoudig om de doelen te halen. Hakvoort Boomband maakt deel uit van een samengestelde bedrijvengroep. Deze bedrijven versterken elkaar met kennis, kunde en materialen. Daardoor kunnen we alle maten en lengtes uit voorraad leveren. Als 100 procent Nederlandse producent hebben we alles in huis om daadwerkelijk invulling te geven aan duurzaamheid en sociaal ondernemen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER