Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomen over boomprojecten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 29 september 2020
167 sec


De mooiste groenprojecten in de spotlights

De projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en bijzonderste boomprojecten. Uw project ook op deze pagina's? Stuur een e-mail naar Lieke van der Weijde (lieke@nwst.nl) en u krijgt alle juiste formulieren toegestuurd.


Bekroning gebied De Verbinding Ermelo met zware Lindebomen

In hartje Ermelo is het afgelopen plantseizoen het centrumgebied De Verbinding en het Molenaarsplein na veel jaren van herinrichting afgerond. Bij de molen zijn enige jaren geleden al meerstammigen aangeplant in combinatie met vaste planten. Maar voor de afronding van het geheel zij er nu een oude knotlinde en een bestaande Linde verplant. En het geheel is vervolgens afgerond met het aanplanten van 5 stuks Tilia cordata 'Bohlje' in de maat 60-70. Ook deze plantplaatsen zijn voorzien van een fraaie onder beplanting met vast planten. Hiermee is een project van totaal meer als 10 jaar afgerond, waarbij bomen en groen steeds een belangrijk item waren.


Dit project is in een nauwe samenwerking tussen de ontwikkelaar Green Real Estate, de gemeente Ermelo en LooHorst op basis van een bouwteam-aanpak tot stand gebracht. Daarmee werden de plantplaats omstandigheden en het planten met nazorg geborgd door een integrale aanpak

Boombakken met een capillair waterbuffersysteem

De gemeente Maasgouw is helemaal voorbereid op een droge, hete zomer met deze boombakken. De Limburgse gemeente heeft vier aluminium bakken geplaatst met het Neptunuswaterbuffersysteem. Met het Neptunussyteem beperkt u de frequentie van watergeven door een extra waterbuffer te creëren die bij droogte ter beschikking komt voor de beplanting.

Dit systeem bestaat uit koppelbare modules en kan eenvoudig gevuld worden met water. Door middel van een geïntegreerd vlottersysteem kunt u gemakkelijk zien hoeveel water er nog beschikbaar is. Door gebruik te maken van een natuurlijke capillaire werking wordt het water gedistribueerd naar de wortels zodra de grond in de bak te droog wordt. De gemeente Maasgouw heeft gekozen voor een Neptunussysteem met een inhoud van 96 liter.


Naast het Neptunussysteem zijn de bomen ondergronds in de bak verankerd met een kluitverankeringssysteem. Deze is bevestigd aan drie speciale ankerogen onderin de bakken. Deze ondergrondse verankering zorgt ervoor dat de bomen optimaal verankerd zijn en geen kant meer op kunnen.

De gemeente Maasgouw heeft gekozen voor aluminium boombakken. Aluminium is licht, sterk, slijtvast en bestendig tegen corrosie. De bovenrand van alle aluminium plantenbakken is dubbel omgezet, wat deze bak een tijdloze en stoere uitstraling geeft.

Groeiplaatsverbetering en bladluisbeheersing in gemeente Zeeland

De monumentale lindebomen op het Dorpsplein in Zuiddorpe zijn meer dan 200 jaar oud en staan er prachtig bij! Dat willen de bewoners en de Gemeente Terneuzen graag zo houden.


Om de monumentale bomen vitaal te houden, hebben de bomen en hun directe standplaats begin maart 2020 een speciale behandeling ondergaan door middel van de Terrafit injector-unit met injecties en voeding (granulaat) en gelijktijdig het ploffen van de bodem. Bij deze methode worden per boom ongeveer dertig injecties gedaan waardoor elke boom via de wortels een gezond mengsel krijgt toegediend: granulaat, (lava)korrels, schimmels en meststoffen om de boom gezond en vitaal te houden.

Extra bijzonder is, dat aan een kant van deze prachtige lindeallee op het dorpsplein zich een gravel ondergrond bevindt. Het lijkt op een kopie van een Frans dorpsplein met zijn bijzondere authentieke en karakteristieke uitstraling.

Half juli waren wij wederom in Zuiddorpe om de bomen te behandelen in het kader van luizenbeheersing De bomen stonden er perfect bij ondanks het droge voorjaar. Met onze speciale Terrafit injector-unit (vloeibaar) hebben we de bomen ondergronds voorzien van het luizen verdrijvingsmiddel TreeGuard premium.


Voor beide technieken geldt dat dit een uniek methode is welke Wolterinck (Terrrafit) een unieke samenwerking heeft met Terrafit GmbH in Pfaffendorf. Allebei de units zijn exclusief gemaakt voor deze Terrafit methode. Het verschil zit in het feit dat met de ene unit granulaten ondergronds kunnen worden verwerkt en de andere unit is juist geschikt gemaakt voor vloeistof.

Ruim 100 nieuwe bomen in het buitengebied Gemeente Ermelo

In het buitengebied van Ermelo heeft Hoefakker bv in opdracht van Gemeente Ermelo op verschillende plaatsen meer dan 100 groeiplaatsen ingericht en nieuwe bomen in de maten 16-18 tot en met 25-30 in diverse soorten aangeplant.
Het gaat om de volgende boomsoorten: Castanea sativa, Quercus robur, Populus Muur, Prunus avium, Tilia eur. "Pallida", Ulmus "Dodoens", Ulmus laevis "Helena", Ulmus Vada, Ulmus "Urban". Van de bestaande bodem zijn grondmonsters geanalyseerd. Vanuit deze analyse is een bomenvoedingsgrond samengesteld en is de huidige grond opgewaardeerd voor de nieuwe groeiplaatsen. In Ermelo bestaat de bodem vooral uit zandgrond en een diepe grondwaterstand. Daarom is het van belang om de groeiplaatsen meer vocht te laten vasthouden voor droge perioden.
De nodige nazorg en watergiften worden ook voor 3 jaar uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eigen nazorg applicatie en vochtsensoren welke via het LoRa netwerk de nodige gegevens uitwisselen. Hierdoor kunnen de watergiften just on time worden gepland. Tevens is er binnen de gietranden een mulchlaag aangebracht. Mulch bevordert het bodemleven en voorkomt te snelle uitdroging.


Voor start van de werkzaamheden de bodem analyseren en de juiste groeiplaatsverbetering toepassen voor groei en vocht in de bodem.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER