Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De Helden en de Gelden van het groen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 29 juni 2020
98 sec


Is u het ook opgevallen? Iedere actie- of lobbygroep die iets zegt over de wereld na corona, begint zijn betoog met: 'Als corona iets bewijst, is dat we dit en dat helemaal anders moeten doen.' Dan gaat het over de zorg, over toerisme, over de manieren waarop we werken, politiek en ga zo maar door. Terecht, natuurlijk. Want wie zei ook alweer: 'Never waste a good crisis'? In tijden dat het echt tegenzit, heb je de kans om bijna als vanzelf dingen naar je hand te zetten. Veel gemakkelijker dan op momenten dat iedereen in zijn comfortzone zit en het wel lekker vindt gaan.


Groen is afwezig in de lobby die meepraat over hoe de wereld er na corona uit moet zien

Ik begon dit stukje met 'iedere actie- of lobbygroep'. Er is mijns inziens een lobbygroep die afwezig is en dat is de lobbygroep Groen. Natuurlijk, we organiseren de plichtmatige praatgroepjes over 'de waarde van groen' en meer van die verplichte nummers, die vooral neerkomen op preken voor eigen parochie. Tegelijk had ik gisteren een gemeente aan de lijn die door de stijgende kosten van jeugdzorg en andere extra taken vanuit Den Haag het groenbudget met iets van tien procent moest inkrimpen. En dan is dus nog helemaal geen rekening gehouden met de effecten van de enorme overschrijdingen door corona. Gemeentes moeten anno 2020 extra geld reserveren voor uitkeringen en allerlei andere corona-gerelateerde maatregelen. En Nederland kennende zal dat best wat gecompenseerd worden door Den Haag, maar zal het batig saldo omslaan naar negatief voor de gemeentes. Daarom houdt eigenlijk iedereen in de sector er nu al rekening mee dat een deel van die schulden zal worden verhaald op het groen. Ik vertelde u over één gemeente die tien procent moest schrappen door de overschrijdingen in 2018 en 2019. Een andere gemeente waar de aanbestedingen dit jaar afliepen, wist in een recente marktconsulatie te melden dat zij de aanbestedingen nog een jaar laat doorlopen. Dit met het idee dat volgend jaar de honger onder groene bedrijven wat hoger zou zijn en er dus een scherpere prijs bij de aanbestedingen zou zijn te verwachten. Tsja, wat moet je daarvan denken? We willen een overheid die denkt als een bedrijf. Dan krijg je zoiets.

Burgers zijn meer gaan investeren in hun tuin, maar bomen en het beheer van de openbare ruimte moet misschien wel een stevige veer laten

Voor het groen in onze steden is dit allemaal slecht nieuws. Corona heeft een enorme impuls gegeven aan de tuinensector. Burgers zijn meer tijd en geld gaan investeren in hun tuin. Maar als het bovenstaande klopt, betekent dit dat bomen en het beheer van de openbare ruimte een stevige veer moeten laten. Hoe gaan wij dit met zijn allen verhinderen? Overal lees je dat we meer bomen en meer groen nodig hebben. Dan zal daar ook geld voor moeten komen. Hulde dus voor de helden én de gelden van het groen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER