Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rupsenval niet effectief tegen eikenprocessierups

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, woensdag 10 juni 2020
85 sec


Op diverse plaatsen worden rupsenvallen ingezet om eikenprocessierupsen te vangen. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat de val maar weinig effect heeft gehad.

Foto: Rupsenval
Foto: Rupsenval

Fysieke barrière

Het onderzoek is uitgevoerd door het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Rupsen die langs de stam naar beneden lopen, zouden via een buisje in een zak met grond geleid worden. In een onderzoek met zes vallen in eiken met rupsen zijn in april en mei geen processierupsen gevangen. Rondom de vallen worden spinsels met brandharen aangetroffen, wat verwijderen van de val moeilijk maakt. Deze rupsenval wordt in Zuid-Europa al jaren ingezet in de strijd tegen de dennenprocessierups. De val is een fysieke barrière om te voorkomen dat de dennenprocessierupsen langs de stam afdalen en over de grond aan de wandel gaan.


Deze rupsenval wordt in Zuid-Europa al jaren ingezet in de strijd tegen de dennenprocessierups

Preventief

De mensen achter deze rupsenvallen zeggen dat ze vooral preventief werken en dat eikenprocessierupsen gevangen worden voordat ze brandharen krijgen. Het is dan ook van belang om de rupsenvallen in april aan bomen te bevestigen. Om de effectiviteit van deze rupsenvallen te beoordelen zijn begin april zes rupsenvallen aangebracht op een locatie met eikenbomen waarin de onderzoekers veel eikenprocessierupsen konden verwachten op basis van de aantallen van vorig jaar. Dagelijks is nagegaan wat er in de vallen werd ingevangen.


Voorjaarsrupsen

In april bleken in de bomen met vallen eikenprocessierupsen te zitten. In de vallen zelf werden echter enkel veel boommieren, spinnen, en later oorwormen en voorjaarsrupsen zoals rupsen van de kleine en grote wintervlinder, voorjaarsuilen en snuitkevers aangetroffen. In mei zijn de zes vallen opnieuw gecontroleerd. Toen werden vooral veel kleine poppenrovers aangetroffen. Omdat dit nuttige kevers zijn in de beheersing van de eikenprocessierups zijn deze dagelijks uit de vallen bevrijd. Ook zijn er in deze periode veel voorjaarsrupsen gevangen. Op 30 mei zijn slechts twee eikenprocessierupsen in de vallen aangetroffen. Deze zijn echter ook weer uit de zakken gekropen.


Rupsenvallen vangen geen jonge eikenprocessierupsen voordat ze brandharen krijgen

Conclusies

Het onderzoek heeft een aantal conclusies opgeleverd, onder meer: te vroeg aanbrengen van de vallen op de bomen leidt tot ongewenste bijvangsten van allerlei andere insecten en geleedpotigen.
Rupsenvallen vangen geen jonge eikenprocessierupsen voordat ze brandharen krijgen. Ze hebben geen preventieve meerwaarde in het kader van de beheersing en bestrijding van de eikenprocessierups. De praktijk laat zien dat rupsen in processie onder het schuimrubber van de vallen gaan zitten. Dat betekent dat ze over de kraag heen zijn gelopen of van onderen zijn gekomen.
De onderzoekers gaan door met de rupsenvallen, totdat de eikenprocessierups zich verpopt, waarna er een definitieve evaluatie volgt.

Bron: Nature Today


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER