Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

SP en GroenLinks willen bos aanleggen op landbouwgrond

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, dinsdag 9 juni 2020
68 sec


De SP en GroenLinks hebben een Nationaal Bomenplan geschreven om de natuur te herstellen en CO2 op te slaan. Hun initiatiefnota wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer.


Landbouwgrond

De partijen gaan onder meer pleiten voor de aanleg van bos op landbouwgrond. Het hout van de bossen kan worden gebruikt voor meubels en woningen. Tot 2013 was er een bossenregeling voor boeren, maar na het verdwijnen daarvan zijn de bossen van de landbouwgronden verdwenen. De SP en GroenLinks hebben een initiatiefnota ingediend waarin wordt voorgesteld om zeventien miljoen extra bomen te planten, voor elke Nederlander een.


De SP en GroenLinks hebben een initiatiefnota ingediend waarin wordt voorgesteld om zeventien miljoen extra bomen te planten

Restricties

De partijen willen extra bomen door bestaande natuurgebieden uit te breiden, door meer groen in steden en dorpen te planten, bomen op agrarische grond te realiseren en door meer gebruik te maken van de ruimte langs snelwegen en infrastructuur. De kwaliteit van bestaand bos moet verhoogd worden en bomenkap moet aan scherpere restricties worden gelegd dan de minister tot nu toe wil. Ook willen de partijen dat bijzondere bomen kunnen worden aangemerkt als Rijksmonument, zodat zij net als andere Rijksmonumenten extra beschermd worden.


De kwaliteit van bestaand bos moet verhoogd worden en bomenkap moet aan scherpere restricties worden gelegd dan de minister tot nu toe wil

Win-win situatie

Laura Bromet, Kamerlid voor GroenLinks geeft aan dat het de meest populaire klimaatmaatregel die is die genomen kan worden. Als dat samen met de boeren kan worden gedaan dan is het voor iedereen een win-win situatie.


Biodiversiteit

Door een grote uitbreiding van het bosareaal wordt volgens de partijen op een publieksvriendelijke manier gewerkt om klimaatverandering tegen te gaan. 100.000 hectare bos kan in 2030 2,4 megaton CO2 opslaan en dat loopt op tot 4 megaton in 2050. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer één miljoen auto's. Ook is het van groot belang om de biodiversiteit in Nederland te verbeteren. Daarnaast zorgt groen in stad en dorp voor verkoeling en kunnen groene bufferzones helpen tegen de stikstofproblematiek.


Bron: Parlementaire Monitor


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
m herder
Thursday 11 June 2020
grasland slaat ook CO2 op tussen 5000 a10000kg per jaar en ook gedurende de winter maanden en dat doen loofbossen niet want dan hebben ze geen blad.Dus wat betreft het CO2
verhaal is bos ruilen voor grasland onzin. Men kan beter kunstgras vervangen voor natuurgras. mvg.M.Herder

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER