Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomen over boomprojecten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 13 april 2020
283 sec


De mooiste groenprojecten in de spotlights

Bepalen effect nieuwe cameraposities vlotbrug op bestaande bomen

Voor de provincie Noord-Holland heeft Smit Groenadvies de nieuwe cameraposities geïnventariseerd bij de vlotbrug in 't Zand. De provincie wilt namelijk de brug overzetten van een bemande bediening naar een onbemande bediening. In het cameraplan dat was opgesteld bleek dat de camera's eventueel hinder zouden kunnen ondervinden van de bestaande bomen. Om dit uit te kunnen sluiten heeft Smit Groenadvies de cameralocaties ingemeten en de beelden van de camera's nagebootst met een fotomast. Om te voorkomen dat de bomen gekapt moeten worden zijn alternatieve posities voor de camera's bepaald. Vervolgens is ook een boom effect analyse uitgevoerd om te bepalen of de funderingen van de cameramasten zonder schade aan de bomen geplaatst kunnen worden.
De locaties van de cameraposities zijn doormiddel van de GPS-coördinaten uitgezet. Hierdoor kon de mast op de exacte locatie en hoogte worden geplaatst voor het maken van de opname.



Boomtechnisch onderzoek plataan in Gouda

In opdracht van Omgevingsdienst Midden-Holland heeft Treevision onlangs een Bomen Effect Analyse uitgevoerd bij een volwassen beeldbepalende plataan op een speelplaats in Gouda.
Aanleiding hiertoe is dat de bodem ter plaatse van de speelplaats (en dus rondom de plataan) wordt gesaneerd tot een diepte van 0,5 meter. Doel van het onderzoek was de opdrachtgever inzicht te geven in de conditie, mechanische kwaliteit en toekomstverwachting van de boom en de impact van de voorgenomen saneringswerkzaamheden. Op basis van de onderzoeksresultaten hebben wij de opdrachtgever geïnformeerd over de te verwachten projectinvloed. Duurzaam boombehoud i.c.m. machinale ontgraving binnen de kroonprojectie tot 0,5 meter diep, bleek zoals te verwachten niet zondermeer mogelijk. Er zijn daarom eisen en randvoorwaarden geformuleerd zodat de benodigde bodemsanering kan worden uitgevoerd en de boom toch duurzaam behouden kan blijven.


Aanleg van TreeParker bij bestaande bomen rondom de Eiffeltoren

Het Treeparker-systeem van Treebuilders is gebruikt om de bestaande bomen rondom de Eiffeltoren extra groeicapaciteit te geven. De twee lanen langs de toren werden door Vogt Landscape Architects met TreeBuilders ontworpen om de bestaande bomen een betere kans te geven. Het Treeparker-systeem biedt grote hoeveelheden niet-gecomprimeerde hoogwaardige grond en maximaliseert de bruikbare ruimte onder de grond. Bij de in- en uitgangen, om toegang te krijgen tot het terrein, zijn de bomen voorzien van een groeivolume van 150 m3 binnen het TreeParker-systeem. Om de wortels van de bomen ondergronds te geleiden, gebruikte Treebuilders Root Directing Panels, om de wortels te geleiden. Zo kunnen bomen weer groeien. Bovenop de TreeParker komt een aggregaatlaag van 40 cm met bovenop 15 cm beton. Op deze manier maken de bomen deel uit van het nieuwe betonpad dat over de gehele lengte aan beide zijden van het monument wordt gestort.


Het herplanten van de historische bomencirkel

Brackesteyn wordt in 1654 voor het eerst vermeld. De huidige vorm met open ruimten en solitaire bomen is ontworpen begin twintigste eeuw door Samuel Voorhoeve. De historische boomcirkel is een belangrijk onderdeel uit het ontwerp en was vroeger herkenbaar bij veel bezoekers van het park. Circa 10 jaar geleden zijn de laatste Lindebomen weggevallen en is hiermee de cirkel verdwenen. Enkel was nog een flauwe heuvel zichtbaar. Na afronding van het historisch onderzoek over dit park en het schetsen van een concept ontwerp voor het revitaliseren en toekomstbestendig maken van het gehele park is de bomencirkel als eerste teruggebracht. Dit is de eerste stap van het revitaliseren van dit bijzondere park.
Voor het bepalen van de oorspronkelijke locaties van de bomen zijn oude luchtfoto's bestudeerd. Hieruit hebben we enkele locaties kunnen achterhalen en hiermee is de complete cirkel opnieuw uitgezet in het veld. Aannemer J van Esch was verantwoordelijk voor de uitvoer.


Stormschade beukenhaag Blaasveld

Het betreft een oude doorgeschoten beukenhaag, aangeplant in 1726, van 20 meter hoogte over een lengte van 93 meter, ingeplant langsheen een gracht, te Blaasveld (adres: Kasteel 5, 2830 Blaasveld). Na een voorjaarstorm in 2019 is een deel van deze haag over een lengte van 17 meter omgewaaid. Aangezien het een waardevolle haag betreft, heeft Bergenboomverzorging in samenwerking met het Regionaal Landschap-Rivierenland deze haag willen bewaren door ze opnieuw recht te zetten, de kluiten te verankeren en ze bij te snoeien. Om de haag recht te zetten is er gewerkt met twee verreikers en een 20 ton graafkraan.
De twee verreikers hebben met een winch de haag aan de stam opgetild, terwijl intussen de kraan de kluiten tegenhield opdat ze niet verder zouden doorschuiven richting beek. De bodemlaag is zoveel als mogelijk in oude staat hersteld met de grond aanwezig op terrein.


Kappen monumentale beuk op het ereveld de Grebbeberg

Op 27 januari heeft Van Voorthuizen Boom- & Groenverzorging deze monumentale beuk gekapt op het ereveld de Grebbeberg in Rhenen. Deze boom had alle jaren een verlegde conditie en kreeg na de extra droge zomer van 2018 de genadeklap. Meerdere kroondelen liepen in het voorjaar van 2019 niet meer uit. Daarbij is de boom aangetast door de honingzwam (Armillaria mellea), de zwam veroorzaakt houtrot wat een verhoogd risico op windworp of stambreuk geeft. De gevaarzetting op deze locatie is hoog. Samen met Hoofd Beheer & Onderhoud Drs. Roel Broer en de Beheerder Drs. C. Willemsen is besloten deze boom te kappen. Het is een precisie klus geworden door onze goed opgeleide en ervaren boomverzorger met het juiste materieel de autohoogwerker en compactkraan ( Hoeflon C10 van Verweijcompactkraanverhuur) hebben zij een tevreden opdrachtgever


Boswerk door heel Nederland

In de afgelopen 5 jaar zijn steeds meer boswerken aangenomen door Krinkels. Het boswerk bestaat voornamelijk uit het open houden van bosvlaktes en het terugbrengen van de natuurwaarden. Dit wordt gerealiseerd door Amerikaanse vogelkers en andere ongewenste houtopslag te verwijderen, zieke bomen te kappen en bosverjonging toe te passen.
Bij de meeste projecten wordt, na het vellen van de Amerikaanse vogelkers, de overgebleven stobben behandeld met verdunde glyfosaat met kleurstof. Door de kleurstof is duidelijk zichtbaar welke stobben zijn behandeld. Met een kwast worden de stobben gericht en effectief behandeld, waardoor het wortelstelsel afsterft. Bij het verwijderen van de houtopslag (tot circa 1 meter hoog) wordt gebruik gemaakt van een bosmaaier. Bij hogere houtopslag wordt gebruik gemaakt van een brushcutter aan een kraan. De brushcutter zaagt het hout om, waarna het vrijkomende hout wordt verwerkt in de versnipperaar. De houtchips die hierbij worden geproduceerd gaan naar de dichtstbijzijnde biomassacentrale, die ze gebruikt als grondstof voor energieopwekking. Als er stamhout vrijkomt, wordt dit vervoerd naar de houtverwerker.
Bij Fort den Haak, onderdeel van Provincie Zeeland, worden delen bos gekapt. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor andersoortige natuur. Het vrijgekomen hout wordt gebruikt voor houtverkoop en eventueel voor biomassa.
In het Noorden van het land voert Krinkels boswerken uit voor onder andere gemeente Ede, Defensie in Drenthe en Staatsbosbeheer in Groningen. Voor Defensie en Ede wordt voornamelijk prunus en ongewenste houtopslag verwijderd. Voor Staatsbosbeheer werkt Krinkels aan bosrandbeheer en de essentaksterfte. In deze gebieden wordt ook ruimte gemaakt voor schouwpaden en machines.


Nader Technisch Onderzoek bomen Stadwallen Zaltbommel

De Stadswallen in Zaltbommel worden komende jaren opgeknapt en gerenoveerd. Op de bolwerken staan meerdere monumentale bomen. Onderdeel hiervan is een algehele boominventarisatie en boomveiligheidscontrole van het gehele bomenbestand. Uit deze controle zijn 30 bomen geselecteerd die wegens aangetroffen gebreken (zoals bv. spechtengaten en parasitaire zwammen) nader technisch onderzocht moesten worden. Wegens de beperkte bereikbaarheid van de bomen in het park zijn alle bomen klimmend door een European Tree Technician onderzocht. Wegens de grote ecologische diversiteit op de Stadswallen zijn de voorgestelde veiligheidsmaatregelen, in overleg met onze ecologen, zowel toegespitst op behoud van de ecologische waarde als op het veilig stellen van de boom voor de directe omgeving. Met behulp van de Picus geluidstomograaf, resistograaf, prikstok en hamer zijn de alle verzwakkingen beoordeeld, waarbij zorg is gedragen voor keuze van de minst destructieve onderzoeksmethode. Ecologisch enorm interessant, een jonge houtduif in een boomholte en diverse bijennesten in een monumentale es!


Toepassing wortelgeleidingspanelen op busstation Maastricht

Bij het internationaal busstation in Maastricht werden in totaal 17 nieuwe bomen geplaatst. De TRG120 gaat ervoor zorgen dat de gasleidingen, die onder de rijstroken liggen, beschermt gaan worden tegen toekomstige wortelingroei. De wortelgeleidingspanelen zorgen ervoor dat de wortels dieper in de grond gaan groeien, waardoor de boom meer stabiliteit krijgt. De wortels zullen niet meer onder het paneel doorgroeien bij toepassing van de hoge panelen (90, 105 en 120 cm), waardoor de kabels en leidingen goed beschermd blijven. In Maastricht is er gekozen van 120cm hoog. De hoogte van het paneel is afhankelijk van de diepte van de kabels en leidingen. De Gasunie was toezichthouder bij het zorgvuldig inbouwen van de geleidingspanelen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER