Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zaailingen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 22 maart 2019
92 sec


Het begint al lente te worden, hier in de redactietuin van Boomzorg. Krokussen, een paar sneeuwklokjes en wat andere stinseplanten waarvan de naam in mijn hoofd is verdwenen, samen met de verpakking in de kliko, komen al weer tot leven.


Zelfs de enige boom, een Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' begint al weer voorzichtig tekenen van leven te vertonen. Misschien kent u hem. Meer dan 10 jaar geleden begonnen wij dit vakblad en meteen vanaf de eerste editie stond Jan P. Mauritz prominent in dit vakblad. Na een kleine honderd afleveringen ben ik al jaren bang dat het aantal relevante soorten op een gegeven moment op is. Volgens onze hof-auteur is daar geen sprake van en kunnen we nog jaren vooruit. Dit jaar is de planning al weer gemaakt. We presenteren in deze uitgave de tweede editie van Pinus en gaan dan vervolgens door naar Liriodendron ofwel tulpenboom. Even terug naar die enige boom in onze redactietuin. Dat dit een Liquidambar styraciflua of amberboom is, heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de eerste editie van het Mauritz feuilleton over de meest populaire van alle middelgrote boompjes ging. En nu echt terug en wel naar de essentie van waar deze pagina voor bedoeld is: het vak. De bomenwereld is natuurlijk bij uitstek een conservatieve wereld. Blader je door deze uitgave heen, dan moeten we onszelf ook weer niet te erg onderschatten.

Big data, die worden ingezet om te voorspellen of een boom een hoger risicoprofiel kent

Er zijn voldoende veelbelovende zaailingen die ieder voorjaar naar boven komen. Lees bijvoorbeeld het verhaal over Asset Insight eens. Big data wordt ingezet om te voorspellen of een boom een hoger risicoprofiel kent. Het met warmtedekens bestrijden van kastanjebloedingsziekte, waar Jan-Bouke Sijtsma van Boom KCB over vertelt is misschien niet nagelnieuw, maar nog steeds een innovatie. In ons wereldje duurt het nu eenmaal iets langer voordat een vinding wordt omgezet in een pilot project en een pilot in proven technology. Volgens mij is de Wur methode uit 2011 wel degelijk een proven technology, maar dat wil nog niet zeggen dat beheerders massaal de portemonnee trekken om al hun kastanjes met een warm dekentje toe te dekken.

Dat heeft ook te maken met de flaters die in het verleden geslagen zijn met amper werkende kwakzalverij

Dat heeft ook te maken met het feit dat het serieus geld kost om een boom op die manier te helpen, maar volgens mij ook wel met de flaters die in het verleden geslagen zijn met amper werkende kwakzalverij. Met dit soort kwakzalverij wordt kortdurend waarschijnlijk veel geld verdiend. En de methode verdwijnt bij uitblijvend succes vervolgens weer uit zicht. Zoiets geeft een extra reden om zuinig te zijn op onze wetenschappelijke instituten, die ons kunnen helpen feit van fictie te scheiden.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER