Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘Als bedrijven het hout hebben liggen, waarom zou je het dan niet doen?’

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, donderdag 6 december 2018
95 sec


VGR Groep maakt chips uit groenafval en warmt er zijn eigen bedrijfsruimte mee op

VGR Groep is in de eerste plaats composteerder, maar verwerkt groenresten ook in chips. Het bedrijf verwarmt daarmee de bedrijfsruimtes en verkoopt de chips lokaal.


VGR Groep bestaat uit VGR Dienstverlening, VGR Equipment en VGR Composteerinrichting. De laatste poot is ontstaan in 2015. Hiervoor nam Verschoor een composteerinrichting in Bakel over.

Compost

Net zoals het bossysteem circulair is, maakt VGR compost van reststromen om de bodem mee op te waarderen. Binnen het bedrijf vormen de activiteiten hierdoor een gesloten, circulaire keten. In het groeiseizoen richt VGR Groep zich op beheer en onderhoud van sport- en speelvelden. Vanaf het najaar maakt het bedrijf de omgeving winterklaar. Alle reststromen worden verwerkt tot compost of biomassa. De compost wordt met de veldbewerkingmachine Topchanger verwerkt door de bodem van sportvelden en greens op golfbanen.


Chips

Hoogwaardige houtfracties, ‘A-hout’, wordt verwerkt in de industrie, zoals de spaanplaatindustrie. B- en C-hout kunnen dienen als biobrandstof. VGR Groep verwerkt het snoeimateriaal van bomen tot biomassa. Dit proces begint met de verwerking van groenafval in een eigen versnipperaar tot chips.


Zeven op fractie

Verschoor: ‘In de praktijk kwamen we erachter dat de vijzels bij het chippen of vervezelen kunnen vastlopen door grond of zand. Onzuiver houtafval geeft ook teveel asuitstoot in kachels en zorgt voor aanslag in de waterketel. Je moet dus nauwkeurig zeven op fractie. Van grovere partijen maken we nu compost. Dat kan laagwaardige compost voor de landbouw zijn, maar ook hoogwaardige compost. Alleen van zuiver houtafval maken we chips. Je kunt ook niet alles opstoken.’


Arwin Verschoor
Hoogwaardige houtfracties, ‘A-hout’, wordt verwerkt in de industrie, zoals de spaanplaatindustrie

Na het chippen worden de snippers op het terrein gezeefd; daarna worden ze gedroogd. Het drogen van de chips gebeurt buiten. ‘Door de hoge temperatuur die vanzelf in de berg ontstaat, drogen de chips. Ze moeten ook weer niet 100 procent droog zijn, want dan is er te weinig verdamping en komt er te weinig energie vrij.’

Subsidie

Zoals menige hovenier het hout van gekapte bomen thuis in zijn haard of kachel opstookt, staat er in de showroom van VGR Groep een gigantische CO2-neutrale warmtekachel van een paar meter hoog met ketel en boiler. Het water wordt warm gestookt met eigen chips en stroomt vervolgens door het verwarminssysteem van het gehele bedrijfspand. Het systeem heeft een inhoud van 9 kuub en een capaciteit van 80 kilowatt. De kachel kostte 35 duizend euro en het bedrijf kreeg een subsidie van 80 euro per kilowatt.


Waarom niet?

Verschoor wil circulair werken uit overtuiging. ‘In principe hebben we nu meer logistieke bewegingen, en de asladen van de kachel moeten tweemaal in de week worden schoongemaakt, in de winter dagelijks. Maar ik hoef geen energie meer in te kopen. Duurzaamheid past gewoon in deze tijd. Meer bedrijven zouden een kachel met boiler moeten aanschaffen als ze het hout toch hebben liggen. Waarom zou je het niet doen?’


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hans Dekker
Tuesday 11 December 2018
Houtresten laten opnemen door de natuur is veel beter voor de bodem die op veel plaatsen aldanig verarmd is. Houtresten houden ook vocht vast. Tal van diersoorten maken gebruik van houtresten. De natuur is slim en weet vanzelf hoe reststoffen het best benut kunnen worden.
Dat geldt niet voor de verbranding van houtresten. 30x keer zo schadelijk als sigarettenrook en het ultrafijne stof is een silent killer, vooral voor ouderen en kinderen die schade oplopen in de hersenen en sneller kans hebben op diabetes. Dat zou ik niet op mijn geweten willen hebben, dus blijf af van dat hout en de houtresten. Houtstook is niet duurzaam maar zo giftig als wat.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER