Zaag-kloofmachines van Posch: veel brandhout in weinig tijd |
|
|
|
 |
| 170 sec |
Op demobezoek bij Stierman de Leeuw
De Oostenrijkse onderneming Posch doet al 25 jaar zaken met Royal Reesinks dochteronderneming Stierman De Leeuw in Apeldoorn. Vakblad Boomzorg was aanwezig op een demoavond om de Posch-zaag-kloofmachines eens live in actie te zien.
Posch produceert jaarlijks uit 3.000 ton staal circa 5.000 zaag-kloofmachines. Die worden afgezet in 40 landen op vier continenten. De range machines van Posch varieert van een eenvoudige verticale houtklover tot een immense volautomatische installatie, die sensorgestuurd beladen wordt met stammen, deze efficiënt in uniform hoge blokken zaagt en vervolgens klooft en verpakt. Dit topmodel, de volledig geautomatiseerde SpaltFix K-710 Automaat, vergt slechts één operator en kan onder meer werkend worden bewonderd in Leibnitz.
60 houtboeren
Op de avondlijke Posch-demobijeenkomst bij Stierman De Leeuw kwamen zo'n 60 Nederlandse 'houtboeren' zaag-kloofmachines bekijken en uitproberen. De absolute publiektrekker was een complete 380V-houtkloofprocessor. De nieuwe stationaire SpaltFix S-376 kan stammen met een diameter tot 37 cm zagen, vervolgens kloven en optioneel verpakken, bijvoorbeeld in ronde bigbags van 1,5 m3. Aan de aanvoerband had Posch een laadplateau bevestigd. Dit plateau brengt de stammen op hoogte, waarna ze richting de beschermde 90cm-cirkelzaagunit getrokken worden. De operator kan de lengte van de te kloven blokken instellen van 20 tot 50 cm. Hierbij kunnen de stammen iets worden doorgeschoven in de invoer, om bij het doorzagen geen incourante houtblokken over te houden. Vervolgens doet de hydraulische kloofunit zijn werk. Dit alles was te zien door een beschermend venster.
 | Stevig mes, dat houtblokken in acht delen splijt |
|
|
Het splijten kan naar wens worden gedaan met een kruismes of met een zes- of zelfs een achtvoudig stalen mes. In het laatste geval produceer je dus acht stukken hout uit een houtblok. Dit gebeurt bij een druk van maximaal 12 ton en in een hellend splijtkanaal. Dat laatste zorgt ervoor dat de houtblokken beter voor de kloofcilinder terechtkomen en minder snel vast komen te zitten. De machinist beschikt voor zijn werk over een slimme display. De zaagcontrole is hiervan een belangrijk onderdeel, dat overbelasting voorkomt. Verder geeft de display inzicht in de druk, de temperatuur en het aantal bedrijfsuren. In de opstelling zoals Posch deze liet zien, stort een zwenkbare opvoerband het gekloofde hout in een zeef, waar het ontdaan wordt van losse schors, splinters en zaagsel. Vandaaruit stort een tweede opvoerband het haardhout in één van de twee stalen cilindrische containers op een plateau. Terwijl een lege PackFix Hydro-container voor draait, omwikkelt een mechanisme met draaiende armen het haardhout in de volle container met een draadnet. Dat werkt zeer vernuftig. De ronde baal haardhout blijft uiteindelijk op een pallet staan. Een Zuid-Nederlands haardhoutbedrijf werkt met een eerder type van deze Posch-installatie, de SpaltFix S375, die als oude rot geldt onder houtverwerkers over de hele wereld. De mensen van dit bedrijf spraken lovend over het werken hiermee en vonden de nieuwe versie heel stuk duurzamer. Zo waren ze vol lof over de vernieuwde afzuiging van afvaldelen met behulp van een cycloon.
Standalone cirkelzaagmachine
Verder toonde Posch in de avondschemer een standalone cirkelzaagmachine, uitgevoerd met een hefblad, die bedoeld is om de stammen op haardhoutlengte te zagen. Deze verrijdbare en veilige zaagmachine werkte heel soepel en efficiënt. In de bedrijfshal toonden de begeleiders van Posch hun horizontaal werkende en hun verticaal werkende machine met een enkel kloofmes, waarvan de werkingsdiepte kan worden ingesteld. Beide functioneren met een handmatige opleg van de houtblokken van 25-30 cm. Hiermee kun je puur handmatig, maar vooral ook veilig en efficiënt hout kloven. De kloofmachines staan op massief rubberen banden. Een stap verder ontwikkeld is de Posch Polly. Deze heeft een bedienbaar hefblad dat de houtblokken op hoogte brengt. Het te kloven houtblok leg je handmatig in de kloofpositie. Al naargelang de diameter brengt de operator het kruismes verticaal op hoogte om even grote stukken te krijgen. Als je de doorzichtige veiligheidskap sluit, doet de Polly zijn werk.
Vervolgens waren er twee Posch-houtklovers te zien met geautomatiseerde invoer van houtblokken met een wat kleinere diameter, maar van gelijke hoogte. Bij beide stationaire AutoSplit-machines is de maximale uitslag van het mes instelbaar van 20 tot 42 cm. Daarbij is de blokhoogte uiteraard leidend. De cilinder perst vervolgens een V-vormig, respectievelijk kruisvormig kloofmes in het houtblok. Dit proces kun je vanboven via een rooster volgen. Dit persen gaat onophoudelijk door, zo om de drie seconden. De begeleider, Christopher Bichler, liet bij beide machines zien hoe het brandhout een fijnere of juist grovere sortering krijgt door het regelen van de toevoersnelheid met een potentiometer.
|
'Veel Posch-machines kun je zien als grote "eenpersoons-houtverwerkingmachines"'
| |
|
'Eenpersoons-houtverwerkingmachine'
'Veel Posch-machines kun je zien als grote "eenpersoons-houtverwerkingmachines"', benadrukte de heer Reinhard, die al 40 jaar bij het 78 jaar bestaande Posch werkt. 'Voor elke ondernemer in deze branche, groot of klein, hebben we iets geschikts. Ze zijn vooral degelijk, veilig en ergonomisch uitgedacht. Je kunt er heel veel brandhout mee produceren in weinig tijd. De machines zijn gemakkelijker te bedienen bij het kloven en je hoeft de houtblokken niet op te tillen. Ze zijn allemaal voorzien van een uitstekende poedercoating en hebben ook na tien jaar gebruik een hoge restwaarde. Dit is onder meer te danken aan het feit dat alle onderdelen van deze machines minimaal 20 jaar beschikbaar zijn.'
 | De krachtige en veilige standalone cirkelzaag wordt uitgeprobeerd. |
|
|
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|