Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Evangelie

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 3 januari 2025
93 sec


Het lijkt zo makkelijk en het lijkt zo logisch. Als je kiest voor sortiment, kies je voor planten die van nature hier voorkomen. Inheems dus. Liever nog inheems autochtoon, en - als we helemaal het goede gevoel willen uitstralen - ook nog eens biologisch.


Als je wat googelt rondom dit thema, kom je bijna onherroepelijk uit bij dit illustere drietal: biologisch, inheems en autochtoon. Alleen is de werkelijkheid weerbarstig en de oplossing niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Pas geleden was ik bij een lezing van Henrik Sjöman, een internationaal beroemde Zweedse urban forester. Deze wetenschapper was nogal onverbiddelijk tegenover beheerders die dit evangelie prediken. In zijn visie is dat zelfs ronduit onverantwoord als het gaat om de inrichting van de stad. Sjöman ziet overal in de wereld de schadelijke gevolgen van het wedden op slechts enkele paarden. Want dat is natuurlijk één van de gevolgen van het kiezen voor inheems: je bomenboek wordt wel heel dun.

Volgens Sjöman lopen we hiermee levensgrote risico's. We zien de laatste jaren nogal wat nieuwe boomziektes verschijnen, en in de toekomst zullen we nog wel meer ziektes onze kant op zien komen. Het is niet de vraag óf dat gebeurt, hoogstens wanneer dat zal zijn. Het is dus zaak, aldus Sjöman, om een zo divers mogelijk bomenbestand op te zetten. Niet alle eieren in één mandje. Want als dat ene mandje omdondert, is het bomenbestand in jouw stad of dorp zo twintig, dertig of veertig jaar teruggezet in de tijd.

Als dat ene mandje omdondert, is het bomenbestand in jouw stad of dorp zo dertig of veertig jaar teruggezet in de tijd

Er is niks mis met linde, met eik, met els. Er is iets mis met óns als we meer dan de helft van ons bomenbestand invullen met twee of drie soorten. Sjöman wijst ons er dan ook fijntjes op: mocht er een ziekte om de hoek komen kijken die bijvoorbeeld desastreus is voor Prunus, dan is er een aanzienlijke kans dat ook de verre neven en nichten uit de familie van de Rosaceae gevoelig zijn voor die ziekte.

Voor boombeheerders is het zaak om strategisch na te denken over het sortiment van de toekomst

Kortom, voor beheerders is het zaak om strategisch na te denken over het sortiment van de toekomst. Ik heb het hier alleen over boomziektes als mogelijke bedreiging, maar het gaat natuurlijk veel verder. Ook klimaatverandering is een belangrijk onderwerp. Voor lijsterbes en beuk, bijvoorbeeld, is ons klimaat eigenlijk al te warm. In een koel, beschaduwd bos gaat het nog wel, maar zeker niet in een droge en hete stad.

Biodiversiteit is eveneens belangrijk, en een opgave waarvoor je als beheerder je best moet doen. Ook in verband daarmee heb je andere soorten nodig, om een bloeiboog te creëren zodat insecten het hele seizoen iets van hun gading kunnen vinden.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Nederlandse Rondhoutveiling 2025
zaterdag 22 februari 2025
Begin maart ETT examen bij IPC Groene Ruimte
maandag 3 maart 2025
t/m vrijdag 7 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER