Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Leer veilig zagen onder spanning

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 29 oktober 2024
155 sec


Bij CCB train je de juiste technieken om ongelukken te voorkomen

Jaarlijks gebeuren er ongelukken bij het zagen van (storm)hout onder spanning. De toename van extreme weersomstandigheden vergroot dit risico. Opleider CCB biedt specialistische trainingen om de risico's van het zagen van hout onder spanning beter in te schatten en te beheersen.

Zagen onder spanning: de instructiewagen
Zagen onder spanning: de instructiewagen

Veel bomen zijn na een storm ontworteld en staan wankel. Ze vormen een groot gevaar omdat het soms lijkt alsof ze stabiel staan, maar elk moment kunnen omvallen. Het omzagen van deze bomen is een risicovolle klus die om specialistische kennis vraagt. 'Dit soort bomen worden regelmatig widowmakers genoemd,' vertelt Karin Jellema (hoofd innovatie en didactiek van CCB).

Specialist in zagen

Opleidingsinstituut CCB is ontstaan uit de fusie van BIJDA en Cursus Centrum Groen. Deze twee bedrijven stonden bekend om hun trainingen in de buitenruimte, hun expertise en specialistische lesmethoden. Het fusiebedrijf biedt nu een nog uitgebreider trainingsaanbod. Jellema legt uit: 'Onze praktijkgerichte aanpak en ervaren instructeurs zorgen ervoor dat je de juiste kennis en vaardigheden opdoet om veilig en efficiënt te werken. We trainen en examineren alle niveaus voor zowel ECC (European Chainsaw Certificate) als NKC (Nederlands Kettingzaag Certificaat). Bij ECC4 en NKC6 komt het onderwerp "zagen van stormhout" aan bod. De trainingen zijn toegankelijk voor organisaties en particulieren. Voor de trainingen zoeken we naar locaties in het land waar bomen omgewaaid zijn en onder spanning staan. We hebben met de instructiewagen ook een oplossing als er geen locaties te vinden zijn. Het examineren, zoals de toetsing van de veiligheidsaspecten, vindt ook op locatie plaats.'


'Voor de trainingen zoeken we naar locaties in het land waar bomen omgewaaid zijn en onder spanning staan'

Instructiewagen

Het zagen van bomen, met name stormhout, brengt vele risico's met zich mee. Openscheurende stammen, klemmende zagen en wegzwiepende takken maken het een gevaarlijke onderneming. Om dit gevaarlijke karwei zo goed mogelijk te simuleren, heeft CCB een speciale instructiewagen ontwikkeld. Met deze trainingssimulator kunnen deelnemers oefenen met het zagen van hout onder verschillende spanningscondities. Trainer Erik Hesselink legt de voordelen van deze mobiele trainingstoepassing uit: 'Het idee achter de instructiewagen is dat cursisten onder gecontroleerde omstandigheden realistische praktijksituaties kunnen nabootsen. Eigenlijk is het een soort toegepaste natuurkunde. Door het hout in allerlei standen en onder verschillende spanningsniveaus te zetten, leren cursisten de signalen van hout onder spanning te herkennen. Zo brengen wij onze cursisten de basisbeginselen van zagen onder spanning bij, zodat ze beter voorbereid zijn op gevaarlijke situaties.'
Voorbeelden van simulaties:
- simuleren van een rechtopstaande stam;
- simuleren van duw- en trekspanning;
- zagen van stammen onder verschillende hoeken.


Veiligheidsregio's

Deze trainingsmogelijkheden wil CCB niet alleen aanbieden aan deelnemers van het NKC en ECC, maar ook aan gemeenten, boomverzorgers en organisaties die los van de opleiding willen oefenen met het zagen onder spanning. Een belangrijke doelgroep van de instructiewagen vormt het brandweerkorps. Jellema legt uit: 'Het omgaan met de kettingzaag maakt maar een klein onderdeel uit van de brandweertraining. Elke brandweerman of -vrouw krijgt een basisopleiding motorzagen, maar in de praktijk zien we dat er veel niveauverschil is qua kennis en ervaring. Onze trainingen zijn daarom op maat af te stemmen op ieders niveau. Daarin zijn we uniek.'


'Door het hout in allerlei standen en onder verschillende spanningsniveaus te zetten, leren cursisten de signalen van hout onder spanning te herkennen'

Erik Hesselink en Karin Jellema

Blended learning

Om ervoor te zorgen dat elke training optimaal aansluit bij de wensen van de klant, voert CCB voorafgaand aan elke training een uitgebreid intakegesprek. Hierin worden de specifieke doelstellingen, de voorkennis van de deelnemers en de uitdagingen in de dagelijkse praktijk besproken. Op basis van deze informatie wordt een trainingsprogramma op maat samengesteld.
Jellema: 'Een training met de instructiewagen duurt een halve dag. Ter voorbereiding wordt daar e-learning aan gekoppeld. Deze mix van online en fysieke training noemen we blended learning. Het voordeel hiervan is dat we een doelgroep, zoals de brandweer, heel gedifferentieerd les kunnen geven, zodat iedereen op zijn eigen niveau voldoende vlieguren kan maken en vaardigheden kan aanscherpen.' De lessen kunnen ook 's avonds worden gevolgd, wat ideaal kan zijn voor leden van de vrijwillige brandweer, die ernaast vaak een vaste baan hebben. Deelnemers leren onder andere:
- verschillende soorten spanning in hout herkennen;
- de juiste zaagtechnieken toepassen;
- veiligheidsmaatregelen treffen;
- omgaan met hulpmiddelen, zoals lieren.


Training Zagen onder spanning

Het doel van deze training is om deelnemers de benodigde kennis en vaardigheden aan te leren om veilig met een kettingzaag om te gaan. Na afloop kun je de zaag correct bedienen, de juiste houding aannemen en verschillende zaagtechnieken toepassen. Daarnaast leer je met behulp van de oefeningen op de instructiewagen hoe je spanning in hout kunnen herkennen en voorkomen.
De training wordt gegeven door ervaren trainers van CCB. Om deel te nemen moet je in het bezit zijn van het certificaat Motorkettingzaag Basis.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER