Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gezonde bomen dankzij onze nazorg

ADVERTORIAL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dirk Doornenbal, Nationale Bomenbank, maandag 7 oktober 2024
131 sec


Naast de juiste standplaats, aanplant en groeiplaats, is goede verzorging cruciaal om bomen gezond te laten leven. Navraag bij boombeheerders leert dat de uitval van nieuw aangeplante en verplante bomen anders kan oplopen tot wel 15 à 30 procent, met herplantrondes tot gevolg. Dat is vanuit duurzaamheid en oplopende kosten niet wenselijk. Met goede startcondities en de juiste nazorg kan de uitval beperkt blijven tot slechts 1 à 2 procent, omdat elke boom precies de zorg krijgt die hij nodig heeft. Dat doen wij met onze nazorg.


Nazorg is cruciaal

Een jonge boom die net van de kweker komt, heeft tijd nodig om te aarden. Dat geldt ook voor een boom die net is verplant. Natuurlijk zijn de juiste startcondities voor een boom belangrijk om succesvol aan te slaan. Is de boom wel afgestemd op de standplaats? Is de groeiplaats goed ingericht? En is de aanplant vakkundig uitgevoerd? Nazorg speelt een net zo'n grote rol in deze puzzel. Is er na de aanplant sprake van droogte of juist wateroverlast? Te veel water leidt tot zuurstofgebrek en daardoor vaak tot uitval, net als een verstoorde vochtbalans. Ook werkzaamheden rondom de nieuw aangeplante boom kunnen hem benadelen. Als de wortels zich niet kunnen ontwikkelen, komt de boom niet in balans om te groeien. Met onze nazorg houden we de condities optimaal, zodat bomen gezond blijven.


'Gezonde bomen dankzij onze nazorg'

Water geven, een vak apart

Tijdens het vooronderzoek brengen we de hele situatie in kaart: de groeiplaats, boomsoort, wortelontwikkeling en lokale omstandigheden. Op basis daarvan bepalen we de waterbehoefte van de boom en nemen we maatregelen om de lokale omstandigheden te optimaliseren. Denk aan beluchtingskokers plaatsen of een gietrand herstellen. Vervolgens blijven we de water- en zuurstofhuishouding en wortelontwikkeling monitoren. Al deze data in ons nazorgsysteem combineren we met de meteorologische informatie van het KNMI. Op basis van deze informatie bepaalt ons nazorgteam de dagelijkse waterbehoefte van alle bomen die wij beheren. Afgestemd op deze dagelijkse waterbehoefte geven we precies de juiste hoeveelheid water, zo vaak als nodig is: niet te weinig, maar ook niet te veel. Dit is veel efficiënter en duurzamer dan frequentiegestuurd water geven, wat niet aansluit op de behoefte. Door ons maatwerk bevorderen we de wortelgroei, waardoor de balans tussen kroon en wortelkluit herstelt. Het juiste recept vraagt om vakmanschap, zeker gezien het toenemende extreme weer. Als het nodig is, geven we extra voeding of snoeien we de boom. Met precies de goede zorg, gecombineerd met de goede standplaats, aanplant en groeiplaats, slaat een boom binnen drie jaar aan, om op eigen kracht door te groeien.


'Het juiste recept vraagt om vakmanschap'

Flexibiliteit in nazorg

Het hele traject van boomadvies, aanplanten, verplanten en nazorg kunnen wij op ons nemen. Nazorg bieden wij ook als een aparte dienst aan. Zo hebben klanten als gemeenten en groenvoorzieningsbedrijven geen omkijken naar dit specialisme waarvoor ze zelf geen kennis of ruimte hebben. Het aanplanten gebeurt dan door henzelf of een derde partij. Ons onderzoeks- en adviesbureau Terra Nostra kan in dat geval aanplantadvies geven in laagdrempelige workshops. Standaard bieden wij drie jaar nazorg om bomen in balans te brengen, maar voor specifieke soorten of groottes kan een verlenging tot vijf jaar nodig zijn. Ook bij alleen nazorg doen we eerst grondig vooronderzoek, om met de juiste condities goed van start te gaan.


De 75 Siberische berken boven op Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam worden door onze nazorgadviseurs nauwlettend gemonitord op conditie, vitaliteit, gezondheid en water- en zuurstofhuishouding. Foto: Norbert Waalboer Fotografie

Succes gegarandeerd

Inmiddels hebben wij meer dan tienduizend bomen onder onze hoede. Dat aantal blijft toenemen, want ons nazorgsysteem is eenvoudig opschaalbaar. Belangrijk is om de standplaats, groeiplaats, aanplant en nazorg te optimaliseren. Daarmee minimaliseren we al 25 jaar de uitval van bomen die wij zelf verplant en aangeplant hebben, tot slechts 1 à 2 procent. Als alle condities door ons zijn goedgekeurd, bieden we garantie aan met ons NBB-Boomgarantplan. Dit betekent dat de boom bij uitval op onze kosten wordt vervangen. Met onze nazorg heeft u dus de zekerheid van een gezonde en duurzame bomenpracht.
Meer weten?
Neem contact op met ons via telefoonnummer 0184 69 89 89 of info@nationalebomenbank.nl, www.nationalebomenbank.nl


Laurens Lingen 06 10 89 05 62, l.lingen@nationalebomenbank.nl
Jeroen Hendriks 06 83 34 95 05, j.hendriks@nationalebomenbank.nl
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ETW-verdiepingsdag: Verplanten van bomen
woensdag 16 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER