Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Jonge bomen kampioen in opslaan van super-broeikasgas methaan

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 30 augustus 2024
62 sec


Een van de bekendste ecosysteemdiensten van bomen is het opslaan van CO2. Een groep onderzoekers van de universiteit van Birmingham ontdekte dat bomen niet alleen koolzuurgas, maar ook veel van het krachtige broeikasgas methaan (CH4) kunnen opslaan, in hun schors. Grote aantallen jonge boompjes zouden daarin beter zijn dan kleine aantallen oude bomen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke vakblad Nature en vertellen hierover op het platform The Conversation.

Archiefbeeld, foto boomkwekerij Udenhout
Archiefbeeld, foto boomkwekerij Udenhout

Methaan is een van de broeikasgassen die de opwarming van de aarde aanjagen en staat bekend als veel sterker dan CO2. Vaak wordt gedacht dat bomen methaan uitstoten. Volgens de wetenschappers klopt dit in sommige gevallen, maar neemt de schors van bomen juist ook heel veel methaan op. Dit gebeurt via microben op de schors en in het hout.
Vooral bij aanplantingen van jonge bomen blijkt de methaan-opname groot te zijn (net als overigens in tropische bossen). Daarvoor moet het wel gaan om grote aantallen boompjes.
Volgens een voorzichtige berekening schatten de onderzoekers dat bomen jaarlijks netto 25 tot 50 miljoen ton methaan uit de atmosfeer opslaan.


Volgens een voorzichtige berekening schatten de onderzoekers dat bomen jaarlijks netto 25 tot 50 miljoen ton methaan uit de atmosfeer opslaan

Jonge bomen

Voor bijna alle ecosysteemdiensten geldt dat oudere, grotere bomen (veel) waardevoller zijn dan jonge boompjes. Bij het opnemen van CH4 lijkt dit andersom. Vermoedelijk omdat het bij jonge aanplant gaat over grote aantallen boompjes met dunnere stammen: dat betekent in verhouding meer schors dan bij oudere bomen, en ook meer microben die methaan kunnen verwerken, denken de onderzoekers.
Op basis van dit onderzoek worden bestaande bomen niet minder waardevol, maar krijgt het aanplanten van grote aantallen jonge bomen er wel een extra dimensie bij. De wetenschappers wijzen er overigens op dat dit onderzoek een bijdrage kan zijn, maar niet de heilige graal in de strijd tegen klimaatopwarming.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER