Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Projectenparade: van emissieloos kappen tot een gastvrije woonwijk

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 1 augustus 2024
239 sec


In de Projectenparade vind je een greep uit opvallende, bijzondere en mooie boomprojecten die aannemers, opdrachtgevers en ontwerpers met ons hebben gedeeld. Van volledig emissieloos kappen tot een gastvrije woonwijk en van het verplanten van een eikendijk tot een beter Brussels bomenplan.

Copijn werkte volledig emissieloos bij de bomenkap.
Copijn werkte volledig emissieloos bij de bomenkap.

Ook met een mooi project bezig? Iedereen kan projecten aanmelden voor een online bericht op Boomzorg of een plekje in de volgende projectenparade. Door dit formulier in te vullen kun je je project gemakkelijk aanmelden.

Bomen maken Little C in Rotterdam compleet

Bomen maken Little C in Rotterdam compleet

Coolhaven is een woonwijk in het westelijke deel van Rotterdam, gekenmerkt door zijn ligging aan het water en in de nabijheid van het stadscentrum. Het project Little C is hier een onderdeel van waarbij wonen, werken en recreëren worden gecombineerd. Het is een ontwerp van Juurlink [+] Geluk met bomen van Boomkwekerij Ebben.
Het schilderachtige uitzicht op de haven en de directe blik op de Euromast dragen bij aan de identiteit van het project. Het is een opmerkelijk rustige plek midden in de stad, die in korte tijd populair is geworden.
Om de stedelijke omgeving aantrekkelijk te maken, is veel groen toegepast. De basisopzet van de wijk, met stegen, pleinen en doorgangen, biedt een intieme basis. Dit wordt onderstreept door de toepassing van meerstammige bomen, klimplanten om de gevels te vergroenen en een mooie afwisseling van vaste planten en heesters. Het beeld wordt onder andere gevormd door de bomen Fraxinus, Koelreuteria, Cornus controversa, Populus alba en Tilia. Dit groen geeft het woongebied een besloten karakter, maar helpt ook om het hitte-eilandeffect tegen te gaan en draagt bij aan een goede akoestiek.
Dit nieuwe stukje stad is in korte tijd erg populair geworden, en terecht. Vanaf de oplevering voelt het gebied gastvrij, toegankelijk en ruim aan, en het verbindt verschillende stadsdelen als met elkaar als puzzelstukjes.


Verplanting eikendijk voor derde aansluiting Tholen

Verplanting eikendijk voor derde aansluiting Tholen

Bij de realisatie van de derde aansluiting van de stad Tholen op de provinciale weg N286 lag een deel van een dijk in de weg, met daarop ongeveer 50 jaar oude eiken. Van deze bomen waren 26 van voldoende kwaliteit om te verplanten.
Bijzonder was dat de bomen in het dijktalud stonden en dus ook in een talud moesten worden teruggeplant vanwege de kluitvorm. De bomen zijn een jaar lang voorbereid op de verplanting door Zoontjens Boomprojecten. Vanwege de start van de civiele werken was het noodzakelijk om de bomen al begin oktober 2022 te verplanten, terwijl ze nog in het blad zaten. In het landschappelijk inpassingplan van de wegaansluiting is een nieuw stuk dijk ontworpen. Zo konden de bomen weer in een talud worden teruggeplant en kon gemakkelijk worden gebruikgemaakt van gebiedseigen grond uit de te verwijderen dijk. De bomen zijn het eerste jaar op de nieuwe locatie goed aangeslagen en kunnen weer jaren op een gezonde manier vooruit.


Emissieloze boskap

Emissieloze boskap

Om plaats te maken voor een nieuwe waterfabriek, heeft Copijn Boomspecialisten in opdracht van waterleidingbedrijf PWN en in nauwe samenwerking met AW Groep een bijzonder project uitgevoerd. Op een volledig emissieloze manier is een stuk bos van circa twee hectare gekapt.
PWN kwam met de aanvraag om emissieloos een bos te kappen om de productielocatie uit te breiden. Om dit te realiseren, zou PWN in een ander project de oppervlakte van het te kappen bos compenseren. Dit is inmiddels gebeurd bij het Pollenvlak in Egmond aan den Hoef.
Copijn: 'Voor ons was de aanvraag een mooie uitdaging om ons te onderscheiden en ons eigen emissieloos materieel tot zijn recht te laten komen. Als enige aannemer hebben wij voorgesteld om ook alle aan- en afvoer van materieel en materialen te verzorgen met elektrische voertuigen. Dit initiatief is beloond met een vooraf bepaalde bonus van onze gewaardeerde opdrachtgever, als erkenning voor onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie.'
Copijn vertelt over de uitrusting voor dit project: 'Die omvatte een elektrische achttons-rupskraan, een elektrische shovel, een elektrisch kraantje van 3,5 ton en ook onze elektrische vrachtwagen. Ook het handgereedschap, zoals kettingzagen en bosmaaiers, werkte op elektriciteit. Een bijzondere uitdaging vormde het voortdurend verleggen van rijplaten om de ondergrond niet te verstoren of te beschadigen. Deze taak stelde onze vaardigheden en vastberadenheid behoorlijk op de proef.'
Dankzij de goede voorbereidingen van PWN waren er laadpunten met voldoende capaciteit beschikbaar. Copijn: 'Hierdoor konden onze machines efficiënt opgeladen worden. Dit was niet alleen het bewijs dat volledig elektrisch werken haalbaar is; het was ook een bron van werkgeluk door de stillere en soepelere werking van de machines. Wat ooit werd gezien als een uitdaging, ervaren we nu als een grote stap voorwaarts, met talloze voordelen en een positieve impact op onze werkomgeving en de wereld om ons heen.'


Bunkertoren Eindhoven

Bunkertoren Eindhoven

Samen met de vestiging Eindhoven van DonkerGroen realiseerde Boomkwekerij Udenhout het project Bunkertoren, net buiten het centrum van Eindhoven. Delva ontwierp het gebouw en de buitenruimte.
Het voormalige sociëteitsgebouw van de TU/e, beter bekend als de Bunker, is grondig gerenoveerd en uitgebouwd tot duurzame Bunkertoren met openbaar dakpark. Andere duurzame oplossingen zijn de toepassing van zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. De beplanting rond het gebouw en op een aantal daken fungeert als waterbuffer en sluit aan op de bestaande groenstructuren van Eindhoven.
Rond het gebouw, waar eerst een enorm parkeerterrein lag, is een publiek park gerealiseerd; Udenhout leverde daarvoor de bomen en beplanting. Bijzondere bomen die hier zijn toegepast, zijn een Nyssa sylvatica 'Wildfire (hoogstam) en meerstammige Quercus phellos, Zelkova serrata, Acer freemanii 'Jeffersred' en Acer saccharinum.


Plan Maximiliaanpark Brussel: onder dit park loopt de Zenne

Plan Maximiliaanpark Brussel

Het Maximiliaanpark in het centrum van Brussel meet ruim 9 hectare groenoppervlak. Landschappelijk bestaat het park uit twee langgerekte delen, die gescheiden zijn door de Simon Bolivarlaan (noord-zuidas), en in het noordoosten een vierkantig parkdeel.
Bij de aanleg ervan, begin jaren 80, werd de toenmalige Zenne-rivier ingebuisd onder de langgerekte parkzones en werd de bodem sterk opgehoogd met heuvels. In het park heerste een gevoel van onbehagen, ook vanwege van het drukke stadsverkeer. Het park was sterk verouderd en grondig aan vernieuwing toe.
In 2020 werd na een open oproep van de Brusselse bouwmeester een ontwerpteam geselecteerd voor de opmaak van een ontwerp. Het team bestond uit OLM Paysagistes, Bureau Studie Jouret, HBAAT architectes en Dédale. Het ontwerpplan was zeer ambitieus. Het was de bedoeling om de Zenne-rivier weer open te leggen in een landschappelijke vallei. Omdat hierbij veel bomen moesten sneuvelen, nam de organisatie Leefmilieu Brussel adviesbureau Boomplan in de arm, om eerst het ontwerpplan en in een latere fase de aanleg mede te begeleiden op boomtechnisch vlak.
Door de verdichte bodem van de Zenne-vallei bleken er veel problemen te zijn bij de ontwikkeling van het wortelgestel van de jongvolwassen bomen. Hoog tijd dus om bij de heraanleg de standplaats van de bomen te verbeteren. Bureau Boomplan adviseerde om in elk geval enkele volwassen bomen te verplanten. De haalbaarheidsstudie voor verplanting werd mede ondersteund door het Nederlandse bedrijf Stadsboswachter. Het verplantingsbestek, geschreven door Boomplan zelf, omvatte de verplanting van één plataan volgens de palletmethode en van vier lindes met de strop-hijstechniek. Verder werd het ontwerp bijgestuurd met betrekking tot het bomenassortiment, de aanplantlocatie en het eindbeeld. In het oorspronkelijke ontwerpplan werd rekening gehouden met veel nieuwe bomen, maar minder met het toekomstige beheer.
Anno 2024 kenmerkt het landschap zich door zitbanken, kronkelde wandelpaden, sportvelden, langgerekte beboomde parkheuvels en een kinderboerderij.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER