Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De zuurstofmeter

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Erwin van Herwijnen, maandag 8 juli 2024
104 sec


Column: van Erwin van Herwijnen

De uitgestrekte regenwouden van het Amazonegebied worden ook wel de longen van de aarde genoemd, omdat al die bomen zuurstof uitademen. Dat is niet helemaal terecht, heb ik me laten vertellen, want het ligt iets ingewikkelder. Een deel van dat ingewikkelde verhaal is dat bomen ook zuurstof nodig hebben - in de bodem, welteverstaan.


Bomen ademen koolstofdioxide in en zuurstof uit. Het zijn dus een soort zuurstoffabrieken. Maar gek genoeg kunnen bomen zich niet ontwikkelen zonder zuurstof in de bodem. Een bodem zonder zuurstof is een bodem zonder leven. En laten we zulke bodems nou veel tegenkomen in onze stedelijke omgeving ...

Een boom die onder zuurstofarme omstandigheden wordt geplant, houdt zijn wortels lekker bij zich in de kluit. Want waarom zouden de wortels verderop zoek gaan als daar geen zuurstof te vinden is? Wortels komen pas actief naar buiten als het zuurstofpercentage hoger is dan 12 procent.

Ik zie jullie al denken: dáárom zijn er dus van die handige beluchtingssystemen die we bij aanplant van bomen om de kluit heen installeren. Een beluchtingsbuis met twee kokers die voor de aan- en afvoer van zuurstof en afvalgassen moeten zorgen.

Een bodem die net bewerkt is, heeft nog weinig structuur en heeft daardoor veel moeite met de gasuitwisseling. Zeker onder natte omstandigheden. Wees maar niet verbaasd als het zuurstofpercentage regelmatig lager dan vijf procent blijkt te zijn. Iedereen die weleens met nazorg te maken heeft, weet dat dit het moment is om in actie te komen: het moment waarop er acute wortelsterfte optreedt.

Dertig jaar ervaring met aanplant en nazorg van bomen heeft mij geleerd dat er op dat moment direct EHBG uitgevoerd moet worden

Na dertig jaar ervaring met aanplant en nazorg van bomen weet ik dat er op dat moment direct EHBG uitgevoerd moet worden. Oftewel: eerste hulp bij groeiplaatsen. Dit betekent niets anders dan dat de bodem zuurstof moet gaan uitwisselen. En gek genoeg: onze zuurstofsystemen hebben weinig tot geen positieve invloed op de zuurstofhuishouding in de bodem.

Nu denken waarschijnlijk veel mensen: hoe zit dat dan met die EHBG? Nou, dat is heel simpel: boor vier gaten net buiten de kluit, zo diep als de kluit is, en laat deze open. De bodem gaat nu zelf aan de slag. Het zuurstofgehalte zal binnen twee weken stijgen tot wel 14 procent en je zult zien dat de wortels zich buiten de kluit ontwikkelen. En juist deze wortels verbruiken weer het water in de bodem, zodat er meer ruimte komt voor zuurstof in de groeiplaats. Het bodemleven zal zich herstellen en er komt meer structuur in de bodem.

Eigenlijk is het gek dat in ieder bestek wel een soort beluchtingssysteem voorgeschreven staat, maar dat we in geroerde grond en in een nat voorjaar toch regelmatig EHBG moeten toepassen om de bomen erdoor te trekken. Hoe weten we wanneer we in actie moeten komen? Daarvoor hebben we de zuurstofmeter. Ik denk dat die al vele bomen gered heeft van de inboetronde en ervoor gezorgd heeft dat bomen een eerlijke kans krijgen om aan te slaan in ons stedelijk gebied.

Dus: lang leve de zuurstofmeter!

Over de auteur

De auteur, Erwin van Herwijnen, is senior advisor bij New Urban Standard in Amsterdam.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER