Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Mezenonderzoek wordt bemoeilijkt door lage aantal eikenprocessierupsen

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 29 mei 2024
64 sec


Begin mei werden eerste eikenprocessierupsen gespot, waarmee het rupsenseizoen 2024 officieus van start ging. Alle voorspellingen wijzen op een zeer kalm rupsenjaar. Het lage aantal rupsen is een positief punt voor de volksgezondheid, maar heeft ook nadelen voor het LIFE- Eikenprocessierups project.


In het LIFE Eikenprocessierups project wordt waargenomen dat door de lage aantallen eikenprocessierupsen van de laatste jaren, ook het aantal predatoren dat op de rups gespecialiseerd is - sluipvliegen, sluipwespen, de grote poppenrover - jaar na jaar terugloopt. Meestal wordt dit gevolgd door dieptepunt en daarna een paar jaren van toenemende plaagdruk. Deze predator-prooirelatie wordt in de biologie beschreven in het Lotka-Volterramodel.

Mezenonderzoek

De onderzoeken die in het project worden gedaan, zijn op verschillende manieren afhankelijk van de aanwezigheid van predatoren en/of prooidieren. Het mezenonderzoek van het project zou dit jaar zijn vierde en laatste seizoen ingaan, maar wordt nu in de ijskast gezet. In dat onderzoek wordt met behulp van camera's gekeken welk voedsel mezenouders hun jongen geven. Bij gebrek aan voldoende eikenprocessierupsen kan dit onderzoek niet goed uitgevoerd worden. Mogelijk zijn er volgend jaar weer meer rupsen.


Prooi-predator cyclus

Het Lotka-Volterramodel beschrijft de situatie waarin een prooisoort aanvankelijk weinig predatie kent. Ze komt op en vormt een plaag. Daardoor vinden predatoren overvloedig voedsel en gaan zich massaal voortplanten. Die toestand kan enkele jaren voortduren, maar er komt een moment waarop de prooisoort de hoge predatiedruk niet meer aankan, en de prooipopulatie terugzakt naar een dieptepunt. Een seizoen later vindt de predator geen voedsel meer en zal ook die populatie afnemen, waarna een paar jaar later de cyclus zich kan herhalen.


LIFE Eikenprocessierups

Het LIFE-project is opgezet om het gebruik van insecticiden bij het beheer van eikenprocessierupsen drastisch te verminderen, door van ecologische beheermethoden de norm te maken en deze ecologische methoden in regionale en nationale wetgeving te verankeren. De drie speerpunten van het project zijn inzet van mezen, sluipwespen en -vliegen, en grote poppenrovers.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER