Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Primeur Overijssel: nieuw bos zaaien in plaats van planten

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wim Eikelboom - tekst en foto's, maandag 13 mei 2024
84 sec


De provincie Overijssel heeft een primeur: voor het eerst wordt een bos aangelegd door zaad van bomen te zaaien en eikels te poten, in combinatie met beperkte aanplant.

Zaaien in plaats van planten
Zaaien in plaats van planten

Bij aanleg van bos wordt vrijwel altijd gebruikgemaakt van plantsoen. Voor het nieuwe Hasselterbos in de uiterwaarden van het Zwarte Water bij Hasselt is een andere keuze gemaakt: er is zaad van es en gladde iep gezaaid en er zijn eikels gepoot, aangevuld met enkele struiken en bomen.

Plantgoed niet beschikbaar

Deze methode is enigszins uit verlegenheid geboren. Provinciaal ecoloog Piet Bremer is een warm pleitbezorger van autochtoon inheems plantgoed. Van de es en gladde iep was dit niet beschikbaar. 'Daarom gaan we over tot een unieke daad: voor het eerst wordt in Overijssel een bos aangelegd door een combinatie van zaaien en planten. Waarbij de natuur de ruimte krijgt om zelf het bos te ontwikkelen', aldus Bremer, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van het ooibos op een speciaal aangelegd eilandje langs het Zwarte Water. Het gaat om een hardhoutooibos van 4 hectare op kosten en op grondgebied van de provincie Overijssel.


'Voor het eerst wordt in Overijssel een bos aangelegd door een combinatie van zaaien en planten'

Het zaad van es en gladde iep is afkomstig uit het oudste rivierbos van Overijssel, het Zalkerbos. Eikels heeft Bremer zelf verzameld van de oudste eikenbomen in Zwolle. Bremer ziet erop toe dat het Hasselterbos volledig bestaat uit inheemse bomen met autochtoon genenmateriaal. Dat is de les die geleerd is van het Zalkerbos, waar bij een bosuitbreiding per ongeluk Siberische iepen zijn aangeplant. Die iepen zijn allemaal verwijderd.

Startschot voor de aanleg van het Hasselterbos

Ooibos

Hardhoutooibos is een schaars bostype, dat nog slechts voorkomt op enkele plaatsen langs de rivieren. De aanleg van 4 hectare ooibos in de uiterwaarden van Hasselt is extra bijzonder, omdat daarmee de historische betekenis van de plaatsnaam wordt geƫerd. 'De naam Hasselt komt van haslet; dat is een met hazelaars of beuken begroeide zandige heuvel. Hasholt betekent opgaand bos met hazelaar', aldus Bremer. Daarom komen er hazelaarstruiken in het bos en krijgt het de naam Hasselterbos.


Ambities bijgesteld

De provincie Overijssel moest de ambities voor het rivierbos overigens wel flink bijstellen, omdat Rijkswaterstaat weigerde toestemming te geven voor een lichte ophoging van het terrein. Daarmee zou het waterbergend vermogen van het winterbed van het Zwarte Water verminderen. Hardhoutooibos vereist een verhoging in het landschap, zodat het bos niet onderloopt bij elk hoogwater in de rivier. 'We moeten nu een mix accepteren van veel wilg en populier, gemengd met es, gladde iep en eik', aldus Bremer.


Zaaien in de wind
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER