Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Klimaatbomen voorkomen zweetdruppels en natte voeten in Zwolle

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, vrijdag 29 maart 2024
123 sec


Klimaatverandering, heftige regenbuien, extreme droogte en afname van biodiversiteit: het vraagt om een andere inrichting van de leefomgeving. Bijvoorbeeld met klimaatbomen die bestand zijn tegen deze omstandigheden en bijdragen aan de biodiversiteit.


Gemeente Zwolle laat ruim 350 klimaatbomen planten door ROVA. De zogenaamde 'Zweetdruppelkaart' en de 'Nattevoetenkaart' van gemeente Zwolle tonen de plekken waar inwoners last kunnen krijgen van hittestress en wateroverlast. Eén van de antwoorden van gemeente Zwolle hierop is de 'Kansenkaart Biodiversiteit en klimaatbomen'. Als partner voor beheer van de buitenruimte (BBR) zorgt ROVA voor de inventarisatie en het planten van de klimaatbomen.

Natuurlijke airco's
Bomen vangen CO2 en fijnstof af en reguleren door verdamping de temperatuur; het zijn natuurlijke airco's. Ook dragen bomen bij aan de biodiversiteit, omdat ze voeding en broedplaats bieden en zodoende insecten kleine dieren en vogels aantrekken. Hoe groter het kroonvolume, hoe meer de boom bijdraagt aan het klimaat en de biodiversiteit. In Zwolle staan 72.000 bomen in de buitenruimte- bossen en tuinen niet meegerekend. Met 0,56 boom per inwoner is Zwolle een stuk groener dan de meeste andere Nederlandse gemeenten (gemiddeld 0,46 boom per inwoner). Daarnaast valt op dat Zwolle een flink aantal grote, oude exemplaren heeft staan: ruim 17.000 stuks ouder dan 50 jaar. Volwassen bomen hebben namelijk een enorme kroon. Ter vergelijking: een 25-jarige boom staat qua boomkroonvolume gelijk aan 50 jonge bomen.


Om Zwolle nóg groener te maken, heeft de gemeente in ArcGIS een kansenkaart opgesteld, met 400 potentiële plekken voor klimaatbomen. De projectleider van ROVA is samen met de inkoper werkvoorbereiding van ROVA, met die kaart in de hand de stad rondgegaan om de kansrijke locaties voor aanplant van bomen te beoordelen.

Alleen een plek aanwijzen is niet voldoende, er moet ook bekeken worden of de grondsoort geschikt is, of er voldoende ruimte boven en onder de grond is om uit te groeien tot volwassen boom en of de boom geen andere (toekomstige) plannen blokkeert. De rondgang leverde een definitieve kaart op. In 2023 zijn de eerste 200 bomen geplant en voor 2024 staan er nog 100 op de planning.

Een greep uit de klimaatbomen die Zwolle verrijken: Japanse notenboom, Mongoolse eik, Franse esdoorn, bijenboom, zwarte berk en gezaagbladige eik. Stuk voor stuk bomen die tegen een stootje kunnen, en droogte, felle zon en nattigheid goed verdragen.

Minstens zo belangrijk als de robuustheid van de bomen, is variatie. Boomsoorten mixen is dé manier om plagen, zoals die van de eikenprocessierups en de essentaksterfte te minimaliseren. Hoe meer verschillende bomen, hoe minder risico dat een plaag de overhand krijgt. De kans dat vogels en roofinsecten het zelf oplossen, is dan groter.


LEES OOK
Klimaatbomen in de tuin - een top 10
09-08-2022 | ARTIKEL
217 sec

Succesvolle samenwerking
De samenwerking tussen ROVA en de gemeente maakt het project tot een succes. De GIS-specialist van gemeente Zwolle maakt op basis van de ArcGIS-kaart een Excel-bestand, welke vervolgens bewerkt kan worden en hij weer geïmporteerd kan worden in de kaart van ROVA. Zo is alle info over boomsoorten, grondverbetering en communicatie met bewoners in een overzicht beschikbaar. Ook zijn de wijkregisseurs van gemeente Zwolle ook betrokken. Zij weten hoe de buitenruimte wordt gebruikt en waar bomen op een plek wel of niet gewenst zijn. Als ergens 's zomers bijvoorbeeld altijd een volleybalnet hangt, moeten we daar geen boom neerzetten. En ergens waar veel wordt gepicknickt, misschien juist wel. Alles in dit project wordt daarom tussen gemeente en ROVA goed afgestemd.

Direct omwonenden worden per brief of mondeling op de hoogte gebracht van nieuwe aanplant en op een online kaart kunnen Zwollenaren zien wat de plannen zijn. Veel wordt al ter plekke afgestemd. Wanneer de inventarisatie buiten wordt gedaan, hebben de medewerkers hun ROVA-jassen aan; inwoners stellen dan vaak al vragen wat er gaat gebeuren.


Indiener

ROVA
Maarten Frietema

Betrokken partij

Gemeente Zwolle
M. Benning

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER