Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomen snoeien moet in de molenbiotoop

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 5 februari 2024
63 sec


In de omgeving Alphen aan den Rijn staat een aantal monumentale molens die nog volop in bedrijf zijn en het waterpeil in de polder regelen. In de omgeving zijn bomen welkom, maar als de molens er hinder van hebben, mogen ze gesnoeid worden. Het beleid daarvoor wordt aangescherpt.


De Molenviergang bestaat uit vier molens die nog steeds de polders droog houden rondom Aarlanderveen, bij Alphen aan den Rijn. Om te garanderen dat deze molens voldoende wind vangen, gelden er regels in de zogenoemde molenbiotoop. Die regels worden aangescherpt om beter aan te sluiten bij deze tijd.

De gemeente Alphen aan den Rijn schreef een nieuw bestemmingsplan 'Molenbiotopen 2023', dat binnenkort in werking moet treden. De bestaande regels zijn namelijk verouderd en daardoor wordt de windvang van de molens niet goed genoeg beschermd. En dat terwijl de Molenviergang in Aarlanderveen de enige nog werkende viergang ter wereld is, en volop in bedrijf voor het regelen van het waterpeil in de polder.


Vriendelijk verzoek

Buiten de molenbiotoop, met een straal van vierhonderd meter, hoeft nu helemaal geen rekening gehouden te worden met de molens. Terwijl nieuwbouw en hoge bomen buiten de biotoop ook effect kunnen hebben op de windvang. Aan projectontwikkelaars en boomeigenaars moet dan vriendelijk gevraagd worden om rekening te houden met de molens omdat er geen goede regels zijn om te handhaven. Het nieuwe bestemmingsplan moet hier verandering in brengen.


Er moet nog wel gepraat worden over een aantal flinke populieren buiten de molenbiotoop

Hoge populieren vangen veel wind

Na een pleidooi van de molenstichting voor een goed peilbeheer in het gebied, volgde de toezegging om bomen binnen de molenbiotoop te snoeien zullen worden als de molens er last van krijgen. Er moet nog wel gepraat worden over een aantal flinke populieren die weliswaar ver buiten de molenbiotoop staan maar die toch de windvang voor de molens verslechteren, volgens de bestuurders van de molenstichting.


Bron: studioalphen.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
donderdag 8 februari 2024
Het snoeien van bomen heeft slechts een tijdelijk effect. Wil je bomen klein houden, dan zul je met grote regelmaat moeten snoeien, liefst in het groeiseizoen, want dan blijven ze rustig. Snoei je in de winter, zoals helaas te vaak gebeurd, dan reageren de bomen daar heftig op, vooral als je fors snoeit om in één keer klaar te zijn. Hoe harder je snoeit in de winter, hoe harder de herstelgroei. Ik denk dat het beter is om de bomen te verwijderen en er wat kleiner blijvende bomen voor terug te planten, anders is het snoeien tot je een ons weegt. Bomen groeien nooit groter dan hun maximale grootte. Bespaar je een hoop geld en ergernis.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER