Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Succesvol stabiliteitsonderzoek populieren Waadhoeke

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 29 september 2023
74 sec


Eén boom gesneuveld, vijf mogen er blijven

Eén omgewaaide populier betekent niet per se dat de populieren ernaast ook kandidaat voor kap zijn. Uit een onderzoek door Tree-o-logic in de aan de Waddenzee gelegen gemeente Waadhoeke bleek dat vijf populieren naast het omgewaaide exemplaar stevig met de voeten in de aarde stonden.

Situatie langs de N383 tijdens het onderzoek
Situatie langs de N383 tijdens het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Waadhoeke. De aanleiding hiervoor was het omwaaien van een populier (Populus alba) aan de Hemmemaweg (N383) tijdens de storm in februari 2022.

'Een mooi voorbeeld van verschillende belangen, een goede samenwerking en een gelijkluidend besluit'

Markering van de wortelzone op het asfalt
De omgewaaide boom stond aan de oostzijde van de rijbaan. Bij het omwaaien van de boom zijn kabels en leidingen beschadigd geraakt. Verschillende mensen maakten zich vervolgens zorgen over vijf bomen van dezelfde soort en grootte als de omgewaaide boom, aan de westzijde van de rijbaan. Daar bevindt zich namelijk een belangrijke gasleiding van de Gasunie.

Oorzaak?

De vraag was of er reden is om te verwachten dat deze bomen ook instabiel zijn, waardoor er schade aan deze leiding kan ontstaan. Daarvoor zijn historische beelden bestudeerd die werden verzameld door Cyclomedia. Daarin is te zien dat het omvallen van de boom mogelijk een aanwijsbare oorzaak heeft. Uit de beelden blijkt dat dat tussen mei 2014 en juni 2015 het asfalt is vernieuwd. Het kan zijn dat bij deze werkzaamheden wortels beschadigd of verwijderd, waardoor de boom minder stabiel was geworden. Andersom kan het zijn de vernieuwing van het asfalt indertijd juist nodig was om schade te herstellen die was ontstaan doordat de boom al eerder aan het verzakken was. Beide opties maken instabiliteit van de boom aannemelijk.


Hiermee is aangetoond dat de nabijheid van kabels en leidingen geen argument moet zijn om bomen preventief te verwijderen

Proefsleuf

Stabiliteitsonderzoek

Door het uitvoeren van trekproeven, het graven van proefsleuven en uitvoeren van een groeiplaatsonderzoek kon Tree-o-logic de conclusie trekken dat de overige vijf bomen voldoende stabiel zijn. Hiermee is tegelijkertijd aangetoond dat de aanwezigheid van bomen in de nabijheid van kabels en leidingen geen argument moet zijn om deze al preventief te verwijderen. Dit onderzoek is zowel voor gemeente Waadhoeke als voor de Gasunie een goede input voor de besluitvorming rondom deze bomen. Volgens Tree-o-logic 'een mooi voorbeeld van verschillende belangen, een goede samenwerking en een gelijkluidend besluit.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER