Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Plussen en minnen bij bomenplan Assen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 20 september 2023
64 sec


'Betere groeiplaatsen en grotere plantvlakken'

Bomen kappen vanwege herinrichting in de stad klinkt nooit goed vanuit oogpunt van boombeheer, zelfs niet als er één op één nieuwe bomen worden aangeplant. Toch lijkt het verhaal over de te kappen leilindes in Assen een kwestie met plussen en minnen.

Een aantal van de leilinden die moeten verdwijnen
Een aantal van de leilinden die moeten verdwijnen

In het plan van het Asser college worden leilindes (en een paar andere bomen) in het winkelgebied van de binnenstad gekapt. Door winkeliers, bewoners en de raadsfractie van GroenLinks wordt daar flink tegen geprotesteerd. Assen is immers recent uitgeroepen tot groenste stad van Nederland*. Het kappen van gezonde, volgroeide bomen past daar niet bij. Bovendien zijn de bomen goed voor schaduw en bestrijden ze hittestress. Het terugplanten van jonge 'sprieten' die pas over vijftien tot twintig jaar volgroeide bomen zijn, is volgens de bezwaarmakers geen goed alternatief.

Geen sprieten

Volgens de gemeente zijn de leilindes sowieso niet te behouden omdat bij de herinrichting ondergrondse werkzaamheden moeten worden verricht door nutsbedrijven en voor waterberging. Los daarvan pareert het college de bezwaren met een aantal argumenten. Om te beginnen worden er nieuwe bomen geplant met een stamomtrek van 30 tot 35 centimeter. Geen volgroeide bomen weliswaar, maar toch ook geen sprieten volgens de gemeent. Daar komt bij dat de huidige leilindes nu eenmaal een kleine kroon hebben en daarmee beperkt zijn in hun schaduwwerking en effect op hittestress. En dat zou niet gelden voor de nieuw te planten bomen; er worden bomen gekozen die 'passen bij de gewenste verblijfskwaliteit van de winkelstraten'.


Groeiplaats

Ook grijpt de gemeente de gelegenheid aan om de nieuwe bomen een betere groeiplaats te geven, zodat ze een langere periode mee kunnen en groter kunnen groeien. En verder worden er grotere plantvlakken aangelegd met daarin struiken, heesters en hagen, wat een verbetering van de biodiversiteit moet geven.


*Assen werd de nummer 1 van de Groene Stad Challenge editie 2022, een initiatief van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel.

Bron: Asser Courant


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
Thursday 21 September 2023
Goed plan van de gemeente Assen, mar niet om hele grote bomen terug te planten. Leilindes zijn duur in onderhoud, want moeten jaarlijks geknipt worden. Bij grotere bomen duurt het langer voordat ze gaan groeien. Soms nemen bomen wel 3 jaar de tijd om in hun wortels te investeren. Daarbij maken ze jaarlijks wel zijtakken die erg dicht op elkaar staan en dus weggesnoeid moeten worden. We zouden veel meer een lans moeten breken voor het aanplanten van jonge en kleinere bomen die meteen aan de groei gaan. De jeugdgroei is vaak het hardste, dus het duurt echt geen 20 jaar voordat er een aardige boom staat. Die wens naar hele grote bomen is ingegeven door kwekers. Grote bomen zijn duur in aanschaf en duur om te planten. Daarbij is de kans op uitval ook groter. Wat is wijsheid? ik opteer voor kleinere maar mee bomen.
Joost S.H. Gieskes
Monday 25 September 2023
Die ( lei)linden op het Pompplein zien er aardig uit en sommige hebben voldoende ruimte om voluit te groeien, lei is beslist geen must. Er moeten compromissen worden gezocht, en die bomen staan er voor die leidingen, gewoon vrij plekje zoeken. Er wonen vast creatievelingen in Assen.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER