Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Dreigende kap 'gezonde' Eindhovense populieren

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 3 juli 2023
86 sec


'Risico ontstaan door slechte boombescherming tijdens werkzaamheden'

Langs de Loostraat in het Eindhovense Tongelre bepalen hoge Canadese populieren het beeld. Tijdens het aanleggen van een 'doorfietsroute' zijn in sommige gevallen de wortels beschadigd en daarom moeten in verband met de veiligheid bomen getopt of zelfs gekapt worden. Bewoners willen dat de cultuurhistorisch waardevolle bomen behouden blijven.

Loostraat, Eindhoven Tongelre
Loostraat, Eindhoven Tongelre

'Die bomen waren vorig jaar nog kerngezond', stelt een van de bezwaarde bewoners. Bewoners weten nog dat de eerste Canadese populieren in de jaren vijftig werden geplant, en in het midden van de jaren tachtig vervangen door de huidige exemplaren. Voorafgaand aan de aanleg van de nieuwe snelfietsroute werd gesteld dat de populieren daarbij behouden zouden blijven. Ook eerder, bij de aanleg van de naastgelegen wijk, besloot de gemeente Eindhoven het laantje met zijn boerderijen en Canadese populieren juist voor de toekomst te behouden 'als een natuurlijke overgang van stad naar platteland en omgekeerd'. De goede voornemens bleken echter onvoldoende om de bomen tegen onheil te beschermen.

Goede voornemens bleken onvoldoende om de bomen tegen onheil te beschermen

Niet goed beschermd

Door bewoners wordt gesteld dat de schade aan de boomwortels kon ontstaan doordat de gemeente beschermingsadviezen van Van Helvoirt Groenprojecten niet goed genoeg heeft opgevolgd. De gemeente lijkt eerder de uitvoerder van de werkzaamheden aansprakelijk te willen stellen. In elk geval heeft boombescherming hier niet de gewenste uitkomst opgeleverd.


Trekproeven

Er moeten tien bomen gekapt en van negen de kroon gereduceerd. Uit trekproeven door Van Helvoirt zou blijken dat de bomen een te groot risico zijn gaan vormen. Bezwaarde bewoners klagen dat zij van de gemeente geen informatie krijgen over de trekproeven en resultaten ervan.


Behouden

Sommige bewoners van de nieuwere wijk zien de hoge populieren juist graag verdwijnen. Zij hebben schaduw en blad in hun tuin en vrezen stormschade. De bezwaarde bewoners wijzen op de cultuurhistorische waarde, die eerder ook door de gemeente werd benadrukt, en willen dat de bomen behouden blijven. En zo niet, dan moeten ze tenminste volgens de richtlijnen van Van Helvoirt gesnoeid worden: met een beperkte reductie van de kroon. Blijkt kap onvermijdelijk, dan worden de populieren wat hen betreft vervangen door jong volwassen Canadese populieren en niet door berken, elzen en ratelpopulieren, zoals de gemeente wil. Een extra troef is de maretak (Viscum album) in de gewraakte bomen. Dat relatief zeldzame verschijnsel komt in Eindhoven verder niet voor en maakt de bomen volgens de bewoners extra waardevol.


Overleg

Er wordt nog overleg gepleegd tussen gemeente en bezwaarden. Een kapvergunning is nog niet afgegeven. Of daar een officieel bezwaarschrift op wordt ingediend, hangt wat de bewoners betreft af van het overleg.


Bron: Eindhovens Dagblad, foto: screenshot Google Maps


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER