Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Prunus avium of Prunus avium Plena?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 2 mei 2023
119 sec


Meningen over de foute kers van Maasgouw

De groenaannemer bestelt tweemaal Prunus avium voor twee verschillende plekken in de gemeente Maasgouw. De bomen moeten onder meer de biodiversiteit ter plaatse bevorderen. Zodra de kersen in bloei komen, blijkt één van beide echter de dubbelbloemige cultivar Plena te zijn.

Prunus avium
Prunus avium

De Plena biedt geen nectar of stuifmeel en draagt geen vruchten, en dat maakt hem voor het doel biodiversiteit een stuk minder interessant. Helemaal niet interessant zelfs, volgens John van den Berg die voor Maasgouw over het beleid in het fysieke domein gaat. 'Meeldraden en stampers zijn bij deze cultivar vervangen door kelkblaadjes. Bloemen zijn dus steriel. Dus geen nectar voor vlinders. Geen stuifmeel voor bijen. Geen kersen voor vogels. Geen biodiversiteit dus', aldus Van den Berg op LinkedIn.


Meer wasdrogers

Diverse reacties onder zijn post zorgen voor een interessante discussie over de vraag hoe belangrijk het is om al dan niet inheemse en vruchtdragende soorten aan te planten en wat je kunt doen om vergissingen te voorkomen.
Volgens ecoloog Rense Haverman kan een cv als de Plena juist goede diensten bewijzen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat op een plek met veel auto's (de stad) 'duizenden spreeuwen en kraaien' hun corrosieve vogelpoep achterlaten, wat namelijk leidt tot meer autowassen en ook de kledingwas kan dan niet buiten hangen (vanwege vlekken die je er niet meer uit krijgt), waardoor vruchtdragende bomen in tegenstelling tot hun steriele soortgenoten leiden tot meer wasdrogers en dus meer energieverbruik. Vruchtdragende bomen kunnen dus leiden tot een tegengesteld effect van wat je ermee beoogt, aldus Haverman.


'Vruchtdragende bomen leiden tot poepende vogels en daardoor tot meer autowassen'

Ook vinden veel mensen de dubbele bloemen mooi. En niet te vergeten, stelt publicist Patrick Godding, heeft een soort zoals de Plena net zo goed een functie in de biodiversiteit, die voor meer staat dan bijen en hommels; denk aan 'korstmossen, schimmels, luizen, rupsen, kevers, wantsen, muizen en vogels.'

Voorkomen beter dan genezen

Deze ene fout geleverder boom is natuurlijk een oplosbaar probleem, maar kun je dit ook voorkomen? Het kan altijd een keer fout gaan, volgens Godding: 'Tijdens het verplanten of transportklaar maken op de kwekerij kan het weleens mis gaan: een etiket valt van de boom af of twee vergelijkbare bestellingen staan naast elkaar en worden verwisseld. Het blijft mensenwerk en je kunt geen streepjescode in de boom spijkeren.' Volgens sortimentskenner Jan P. Mauritz is er wel iets aan te doen met vakkennis: 'Zelf je bomen op de boomkwekerij gaan uitmerken! Een professionele boomkweker zal je op de verschillen tussen de soort en de cv wijzen. Die verschillen, naast de dubbele bloem, zijn er wel degelijk'.


'Zelf je bomen op de boomkwekerij uitmerken'

Optimaal profiteren

Ook laten verschillende voorstanders van het aanplanten van vruchtdragend, inheems en tevens autochtoon materiaal zich horen. Patrick Droog, groenadviseur bij de gemeente Waddinxveen zegt: 'Bij opdrachtgevers, waaronder gemeenten, zou het de standaard kunnen/moeten zijn om geen struiken en bomen die meervoudige bloemen hebben aan te planten. Dit zou een grote stap zijn voor onze bijen, vlinders en andere dieren.' Of Guus Kolkman van Buitenmeesters: 'Waarschijnlijk goed bedoeld maar helaas een gemiste kans! Bij Buitenmeesters gebruiken we zoveel mogelijk autochtoon materiaal, dan maken we niet alleen altijd gebruik van het juiste inheemse soort maar zijn de planten ook nog eens afkomstig uit Nederland en kunnen onze insecten optimaal profiteren!'


'Plant dan geen kers'

Intussen gaat in Maasgouw de Plena omgewisseld worden voor de beoogde vruchtdragende zoete kers, want deze staat niet op een parkeerplaats of naast iemands schone was. Of zoals Van den Berg zegt: 'Kersen op een parkeerterrein is inderdaad niet handig. Maar plant dan geen kers, zou ik zeggen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Martin Tijdgat
Thursday 4 May 2023
Locatie, locatie, locatie; juiste boom (struik) op de juiste plaats en sinds mei 2022: 3-30-300 regel.
Als boombeheerder die elk jaar minstens twee boomkwekerijen bezoekt en deel bomen zelf uitmerkt zijn er veel meer doelstellingen om op een plek voor een specifieke boom te kiezen.

Daarnaast kies ik op kwaliteit, want beheerkosten over >40 jaar zijn meer bepalend dan een eenmalig aanschafbedrag. Daar tel ik dan altijd nog 2 jaar nazorg bij om inboet te voorkomen. (Inboet% Wijdemeren = 0,5-0,0% per jaar. Wijdemeren heeft nu bijna 600 verschillende bomen in beheer.
Martin Tijdgat
Thursday 4 May 2023
Kersen op parkeerplaats: absoluut ongeschikte plantplek voor de meeste roosachtige boomvormers. Die willen vrijwel allemaal koele wortels en vragen een plek die meer lijkt op hun natuurlijke standplaats: in de zoom langs een bos. Van alle kanten gebakken tussen blik en in het beton willen ze helemaal niet en staan ze vaak na een paar jaar te kwijnen.
S. Oomens
Thursday 4 May 2023
'Vruchtdragende bomen leiden tot poepende vogels en daardoor tot meer autowassen' Een bijzondere conclusie vanuit/ gerelateerd aan een ecoloog die wat mij betreft vruchtdragende soorten onterecht in een negatief daglicht zet. Net alsof als er geen vruchtdragende bomen staan vogels ineens niet meer/minder gaan poepen. Inderdaad gewoon de soortkeuze zo goed mogelijk afstemmen op de standplaats en of andere omgevingsfactoren en daarbij waar mogelijk zo veel mogelijk de biodiversiteit stimuleren.
Vermoed overigens verder dat de aanleiding voor het gebruik van wasdrogers ook eerder elders ligt.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER