Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Einde voor oude Amerikaanse eiken op Lochemse Markt

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 26 april 2023
79 sec


Slechte conditie, overlast en herinrichtingsplannen tasten waardering voor de bomen aan

Drie beeldbepalende Amerikaanse eiken (Quercus rubra) op de markt in Lochem worden zeer waarschijnlijk gekapt. De bomen zorgen voor overlast door wortelopdruk en hun conditie gaat achteruit. Voor de herinrichting van het marktplein zijn echter nog een paar hobbels te nemen.

De schoenmakerij met voor de deur de mooie maar inmiddels ook hinderlijke eik (foto 2021)
De schoenmakerij met voor de deur de mooie maar inmiddels ook hinderlijke eik (foto 2021)

Het herinrichtingsplan voor de Markt in Lochem uit 2021 riep vooral enthousiaste reacties op. Totdat een kapvergunning werd aangevraagd voor drie oude eiken die bijdragen aan het sfeervolle karakter van het plein. Twee inwoners en de Bomenstichting maakten bezwaar tegen de kap. Die laatste trok het bezwaar weer in toen dit voorjaar bleek dat de kruinen geen goede bladgroei laten zien: de gezondheid van de bomen gaat dus achteruit.

Water in de winkel

Een van de drie eiken staat op redelijke afstand van de winkels, maar twee staan binnen een paar meter van de voorgevels. Langzamerhand ontstaat er gevaar voor vallende takken en de bestrating voor de schoenmakerij wordt zodanig omhooggedrukt dat bij een flinke regenbui het water de winkel in loopt.
In hun pleidooi voor kap vroegen de winkeliers om telefoonnummers van GroenLinks-leden - die de eiken op de agenda van de gemeenteraad plaatsten - om hen te kunnen bellen zodra er gedweild moet worden. Die dweilhulp werd toegezegd, maar mogelijk is dat helemaal niet nodig, als de kapvergunning stand houdt. De kans is groot zal de verslechterende conditie van de eiken het lot van de bomen definitief bezegelt


Wortelopdruk zorgt ervoor dat bij veel regen het water de winkel in loopt

Valse christusdoorn?

De herinrichting van de Markt kan daarna doorgaan, als tenminste nog enkele hobbels worden genomen. Bijvoorbeeld wat er moet gebeuren met een aantal platanen elders op de Markt (verplaatsen, terugsnoeien?). En welke bomen de Amerikaanse eiken moeten vervangen. Wordt gekozen voor, zoals het plan beschrijft, de eveneens van oorsprong Amerikaanse valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos), dan zijn winkeliers bang voor nieuwe overlast. Niet van wortelopdruk, want het plan is om boombunkers te gebruiken. De doorns zouden onaangenaam kunnen zijn, terwijl de zaadlijsten rommel kunnen veroorzaken en de straat zelfs glibberig kunnen maken. Sommige winkeliers willen juist dat de herinrichting zo snel mogelijk plaatsvindt, om te kunnen profiteren van een aantrekkelijk plein voor bezoekers.


In de Lochemse gemeenteraad gaan intussen stemmen op om de valse christusdoorns in te ruilen voor inheemse bomen. De verantwoordelijke wethouder houdt voorlopig vast aan het bestaande plan, maar laat een klein achterdeurtje open voor andere opties.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Stefan
Thursday 4 May 2023
Waarom deze bomen niet opnieuw in boombunkers zetten? Zijn alle mogelijkheden wel wel goed bekeken voor deze beeldbepalende bomen?
Het is niet zo gek dat de bomen een steeds slechtere conditie laten zien op een slechte groeiplaats.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER