Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Biostimulanten voor een beter klimaat

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dr. Ir. Jacqueline Baar, directeur/adviseur Soil Best, dinsdag 25 april 2023
102 sec


Column van Jacqueline Baar

Elke dag is het klimaat in het nieuws. We kunnen er niet meer omheen dat het klimaat aan het veranderen is. In de afgelopen jaren was het droger en heter in Nederland dan ooit. Temperatuurrecords werden gebroken. En de verwachting is dat perioden van droogte en hitte vaker voor zullen voorkomen in Nederland.

Jacqueline Baar
Jacqueline Baar

De hoge temperaturen in de zomer gaven mij stress. Ik vond het akelig dat ik niet meer naar buiten kon lopen en de lekkere frisse lucht kon voelen. Ik ging me afvragen hoe bomen en planten reageren op de droogte en hitte. Als ik me om heen keek, zag ik de bladeren van bomen en planten al in de zomer geel of bruin kleuren. Het leek wel of het herfst was geworden in de zomer. Ik begon me af te vragen wat we kunnen doen en hoe bomen en planten de droogte- en hittestress kunnen overleven.

'De hoge temperaturen in de zomer gaven mij stress. Ik begon me af te vragen hoe bomen en planten dit kunnen overleven'

De eerste mogelijkheid die ik tegenkwam, is het aanplanten van klimaatbomen. Lampionbomen, moseiken en valse christusdoorns worden beschouwd als klimaatbomen. Prairievegetaties worden ook aangebracht. Maar ik vind het geen oplossing om alleen maar uitheemse boom- en plantensoorten aan te brengen. Er moet toch een manier zijn om bomen en planten te laten groeien bij droogte en hitte, was mijn gedachte.
In die zoektocht kwam ik een andere mogelijkheid tegen: biostimulanten. Deze biostimulanten kunnen een rol spelen bij het in balans houden van de levensprocessen van bomen en planten. Biostimulanten verminderen abiotische stress en ze verbeteren de conditie. Er zijn biostimulanten, zoals mycorrhizaschimmels, die wortelstelsels versterken. Met een vitaal wortelstelsel is een boom of een plant beter bestand tegen extreme klimaatomstandigheden, zoals droogte en hitte. De wortels blijven nutriënten en water uit de bodem opnemen, waardoor de bomen en planten langer overleven in een periode van droogte en hitte. Er zijn ook biostimulanten die de celwanden van bomen en planten versterken. De celwanden worden steviger, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor hitte en felle zon.
Maar, hoe weet je nu welke biostimulanten een goede kwaliteit hebben en ook nog eens effectief zijn. Er zijn veel biostimulanten op de markt. In Nederland worden honderden verschillende producten aangeboden. Het komt voor dat de samenstelling niet op het etiket wordt vermeld en ook de werking kan onduidelijk zijn. Ik erger me daaraan. Ik vind dat het duidelijk moet zijn wat de samenstelling is van een product. De samenstelling geeft ook inzicht in de werking die het product kan hebben.
Gelukkig is er sinds juli 2022 regelgeving. De Meststoffenverordening 2019/1009 is toen in werking getreden. Het is mogelijk om een CE-label voor biostimulanten aan te vragen en daarmee aan de Europese Meststoffenverordering te voldoen. Ik ben er blij mee, want het geeft duidelijkheid en het kaf kan van het koren gescheiden worden. Producten met een CE-label zijn van goede kwaliteit en hebben een werking die getoetst is. Inmiddels zijn er EU-erkende biostimulanten met een CE-label op de markt, ook producten met mycorrhizaschimmels.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER