Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Inheemse wilde taxus gespot in Buskersbos

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 2 maart 2023
59 sec


Verloren gewaande wilde taxus blijkt springlevend bij Winterswijk

Het is alsof vogelkenners onverwacht een bijzonder zeldzaam beestje spotten. Zo opgetogen zijn boswachter André Westendorp en ecoloog Bert Maes over de (her)ontdekking van de inheemse wilde taxus in het Buskersbos bij Winterswijk, een gebied van Natuurmonumenten.

Taxus baccata (foto Wikimedia Commons)
Taxus baccata (foto Wikimedia Commons)

Maes, eigenaar van Ecologische Adviesbureau Maes, is expert op het gebied van autochtone boomsoorten. Hij kreeg van Natuurmonumenten het verzoek om de oude inheemse boomsoorten in het gebied te inventariseren. Tijdens de inventarisatie kwam hij tot zijn verrassing de inheemse, wilde taxus tegen. 'Wij dachten dat die was uitgestorven', vertelt hij aan de verslaggever van het radioprogramma BuitenGewoon op radio Gelderland. Volgens Maes zijn er in het Buskersbos boomsoorten te vinden die hier soms al duizenden jaren voorkomen, en dat is bijzonder voor de bossen in ons land. Hij ziet het gebied dan ook als 'een schatkamer die door het veranderende klimaat ook in de toekomst nog weleens van grote waarde zou kunnen zijn.'

Ruimte voor oude, inheemse bomen en struiken

De oer-Hollandse taxus bleek langs de beek de Slinge zelfs nog op meerdere plekken voor te komen. In dit van oorsprong meestal natte bosgebied kon de natuur altijd nog haar eigen gang gaan. Boswachter André Westendorp van van Natuurmonumenten is opgetogen over de ontdekking. Langs de Slinge, die door het bosperceel slingert, zijn nog andere inheemse autochtone bomen en struiken te vinden die je niet zo vaak ziet, bijvoorbeeld fladderiep, mispel en eenstijlige meidoorn. Maar niet alle bomen en struiken in dit bos zijn er 'van hier'. Daar wordt aan gewerkt, vertelt Westendorp. Hij noemt de Amerikaanse eik en de Noorse esdoorn; die worden uit het bos verwijderd. Dat is nodig om de zeldzame inheemse wilde bomen meer licht en ruimte te geven. Zoals bijvoorbeeld de wilde taxus.


Bron: Radio Gelderland, BuitenGewoon

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Jan Paasman
vrijdag 3 maart 2023
Er is een theorie dat de naam van het dorp IJhorst is afgeleid van het woord Ywe. Dat zou de oude (Germaanse?) naam zijn van de Taxus. Maar hoe kun je zien dat de Taxus oorspronkelijk wild is?
IJhorst is een dorp in de gemeente Staphorst.
Wieke Wijnalda
zondag 5 maart 2023
Hier in het bos bij Castricum kom ik zeer regelmatig Taxus struiken/bomen tegen. Hoe determineer je een wilde inheemse Taxus?
krabben
donderdag 9 maart 2023
fladderiep en eenstijlige meidoorn zijn absoluut niet zeldzaam, ik denk ook dat dit een typefout is
Redactie Boomzorg
vrijdag 10 maart 2023
Fladderiep en eenstijlige meidoorn zijn misschien an sich niet zeldzaam, maar inheemse + autochtone fladderiepen en eenstijlige meidoorn die zie je ook steeds minder.
Hoen
liefhebber | Swaninga
zondag 23 februari 2025
De manier waarop deze taxussen gedetermineerd zijn als "wild" is volgens mij gedaan door te checken of er in het verleden aanplant van taxussen is geweest in dat gebied, en door het raadplegen van oude kaarten om te zien hoe lang die bossen daar al zijn. Ik neem aan dat er daar in het verleden geen taxussen zijn aangeplant, en dat die bossen daar al heel erg lang ononderbroken zijn.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Landelijke Gebruikersdag
donderdag 15 mei 2025
De ARB Show - Brits evenement voor boomverzorgers
vrijdag 16 mei 2025
t/m zaterdag 17 mei 2025
Landelijke ETW/ETT-Kennisdagen 2025
woensdag 21 mei 2025
t/m woensdag 28 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER