Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bodemdiversiteit

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 31 mei 2022
90 sec


Als ik de ambitie van onze overheid mag geloven, moeten er in Nederland de komende jaren ongeveer een miljoen huizen gebouwd worden. Dat is bijna angstwekkend veel, maar wel een logisch gevolg van de enorme schaarste die er op dit moment heerst. Nu hoeven u en ik als lezer van dit vakblad Boomzorg ons niet druk te maken om de bouw van die woningen, hoogstens als het gaat om de aanplant van bomen bij al die huizen.


En daar wil ik het met u over hebben. Er is volgens mij nog een wereld te winnen op het gebied van respect voor de bodem waar die bomen aangeplant moeten worden. De huidige praktijk is vaak als volg samen te vatten: nieuwe wijken, nieuwe huizen zullen gebouwd worden op voormalige agrarische gronden, met een teellaag die gedurende vele honderden jaren is opgebouwd. Onze agrarische voorouders brachten jaar in, jaar uit organische stof aan op hun akkers in de vorm van vaste mest, maar ook bladaarde en plaggenmest. Ga maar eens rondrijden; dan herken je die oude akkers makkelijk: vaak wat hoger gelegen dan de weg en net zo vaak bol aangelegd. Wat gebeurt er nu wanneer er een nieuwe wijk wordt aangelegd? Alle goede grond wordt afgevoerd, op een hoop gegooid of op zijn minst danig verstoord wat de structuur betreft. Deze techniek van de verstoorde aarde werkt voor de bouw natuurlijk uiterst comfortabel, maar je hebt wel een probleem wanneer je bij de oplevering van de wijk bomen moet planten en groen mag realiseren.

Deze techniek van de verstoorde aarde werkt voor de bouw uiterst comfortabel, maar je hebt wel een probleem wanneer je bij de oplevering van de wijk bomen moet planten en groen mag realiseren

Natuurlijk proberen we dit kunstmatig op te lossen door iedere boom een ruime voorraad boomsubstraat mee te geven. Daar is niks mis mee, maar zelfs dan zie ik het vaak fout gaan. Ik woon dicht bij een wijk waar vorig jaar tal nieuwe bomen helemaal volgens de regels zijn aangeplant. Hoewel er volgens mij in 2021 voldoende water is gevallen, is de inboet daar vele tientallen procenten. Mijn vraag en tegelijk stelling is: hoe moeilijk kan het zijn om de toekomstige groeiplaats van bomen te ontzien bij de bouw van een wijk en de bomen gewoon in de bestaande grond aan te planten?

Mijn vraag en stelling is: hoe moeilijk kan het zijn om de toekomstige groeiplaats van bomen te ontzien bij de bouw van een wijk en de bomen gewoon in de bestaande grond aan te planten?

Natuurlijk moet je ook dan nog water geven en de bomen de eerste jaren ondersteunen. Maar ik voorspel dat de inboet veel lager zal zijn, en dat geldt ook voor de kosten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER