Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nationale Bomenbank bestaat 50 jaar

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, donderdag 17 maart 2022
264 sec


Marktleider boomverplanting en EPR-beheersing viert gouden jubileum met Nationale Bomen Top 50

Nationale Bomenbank in Bleskensgraaf heeft dit jaar zijn gouden jubileum. Dat viert het bedrijf met zoveel mogelijk bomenliefhebbers door het houden van een monumentale bomenactie: de Nationale Bomen Top 50. Vakblad Boomzorg blikt met algemeen directeur Dirk Doornenbal terug op de vijftig jaar waarin het bedrijf zich binnen de openbare ruimte een specialist heeft getoond op het gebied van boomverplanting, groeiplaatsverbetering, boomverzorging en ziekten- en plagenbeheer, waaronder eikenprocessierupsbeheersing.

Verplanting van een monumentale kastanje in Alphen aan den Rijn met de hijsmethode
Verplanting van een monumentale kastanje in Alphen aan den Rijn met de hijsmethode

Uw redacteur wandelt in Oosterbeek door Park Hartenstein met algemeen directeur Dirk Doornenbal. Het wandelpark is aangelegd in Engelse landschapsstijl in een stuwwallandschap. Aan de rand van het 11 hectare grote park ligt Villa Hartenstein, oftewel het Airborne Museum. Het park was ooit het geografische middelpunt in de hevige gevechten tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag ligt het onder een deken van serene rust.

Bedrijfsfilosofie

Doornenbal wandelt langs de vele monumentale bomen. 'Dit is waar alle kernactiviteiten van Nationale Bomenbank om draaien: ervoor zorgen dat bomen op een gezonde manier groot en oud mogen worden en daarmee positief bijdragen aan de omgeving.' Al vanaf het Airborne Museum zijn mulchlagen van blad zichtbaar rond de beuken in het park, die sinds een jaar of acht jaarlijks worden opgebracht. Doornenbal toont ook de stervensbegeleiding van twee eiken en van enkele beuken, die ooit op de kapnominatielist stonden omdat er angst heerste voor Phytophthora ramorum, maar die na grondig onderzoek konden blijven staan. Het zijn voorbeelden van maatregelen waarmee de vereniging Vrienden van Park Hartenstein - waarvan Doornenbal sinds 2010 bestuurslid is - aanstuurt op duurzaam boombeheer in het park. 'Dit is een historische locatie; het park is van enorme betekenis. Een doordacht en onderbouwd bomenbeleid is dus van belang. Dat geldt feitelijk voor alle volwassen bomen', aldus Doornenbal.


Dirk Doornenbal bij zijn favoriete monumentale eik in Park Hartenstein
Dirk Doornenbal bij zijn favoriete monumentale eik in Park Hartenstein

Aandacht voor grote bomen

Nationale Bomenbank wil dan ook aandacht vragen voor grote bomen met een monumentale bomenactie ter gelegenheid van zijn 50-jarig bestaan: de Nationale Bomen Top 50. Vakblad Boomzorg wijdt daar in dit nummer een apart artikel aan. Het behoud van volwassen bomen zit al vijftig jaar in het DNA van Nationale Bomenbank. Het boomspecialistische bedrijf heeft zich vanaf het begin inzet voor het verplanten van bomen die moeten wijken bij een herinrichting.


'Door bomen niet weg te doen als ze in de weg staan, maar ze te verplanten naar een nieuwe plek, blijven we profiteren van de al aangemaakte bladmassa', vertelt Doornenbal. 'Eén grote boom kan dezelfde hoeveelheid bladmassa bieden als meer dan honderd kleine bomen! Bomen verplanten als het niet anders kan, is belangrijk om alle ecosysteemdiensten te behouden en jaren van groei en ontwikkeling niet weg te gooien. Hoe groter de boom, des te belangrijker de rol die hij speelt in de stad. Bomen vervullen een esthetische, ecologische, economische en klimaatfunctie. Ze bieden schaduw, verdampen water, zorgen voor regenwaterretentie, filteren de lucht, produceren zuurstof en nemen CO2 op. Dat zijn belangrijke waarden met het oog op de klimaatverandering. Bomen vormen voor zowel flora als fauna een habitat en creëren een ontspannen leefomgeving voor mensen.'


Bedrijfshistorie

In 1972 richtte Maarten de Winter, de broer van de latere eigenaar Piet, het bedrijf op, als dochterbedrijf van Mostert en de Winter Groenvoorziening, dat in de jaren zestig was uitgegroeid tot het grootste groenbedrijf van Nederland. Na een vraag van een opdrachtgever kreeg Maarten de Winter het idee om bomen die moeten wijken te registreren in een bomenbank en aan te bieden aan opdrachtgevers door heel Nederland. Dit leidde tot de bedrijfsnaam Nationale Bomenbank. Piet de Winter werd directeur en in 1993 werd Nationale Bomenbank zelfstandig. Vanaf dat moment maakte het bedrijf een snelle groei door. Naast de zakelijke groei vond de sociaal bewogen familie De Winter het van belang om te blijven investeren in menselijke waarden. Persoonlijke betrokkenheid bij de medewerkers, klanten, andere relaties en de omgeving is daarom één van de kernwaarden van Nationale Bomenbank, naast betrouwbaarheid en het streven naar hoge kwaliteit. Doornenbal verwoordt het als volgt: 'Wij streven naar optimale en langdurige samenwerking op basis van menselijkheid en wederzijds respect. Alleen samen kunnen we komen tot verbetering, groei en hoge kwaliteit. Dat geldt voor mensen, maar ook voor bomen.'


Nationale Bomenbank is vandaag de dag marktleider op het gebied van boomverplanting en EPR-beheersing en gespecialiseerd in het planten van bomen op A-locaties, het verbeteren van de bodem en het inrichten van complexe groeiplaatsen. Nationale Bomenbank is onderdeel van NBB-Groep. In deze groep houdt Nationale Bomenbank zich bezig met uitvoerend boomwerk. Zusterbedrijf Terra Nostra is gespecialiseerd in onderzoek en advies met betrekking tot bomen. Samen trekken zij op in integrale projecten met bomen en ze versterken elkaar met hun kennis op wetenschappelijk gebied en over praktische toepasbaarheid. Nationale Bomenbak bedient zijn klanten landelijk vanuit de vestigingen Bleskensgraaf, Mill en Amsterdam. Terra Nostra is ook in België actief vanuit de vestiging Holsbeek. Verder beschikt Nationale Bomenbank in Bleskensgraaf over een eigen kwekerij met grote biologische Skal-gecertificeerde bomen.

Piet de Winter, die overleed in 2017, droeg het bedrijf in 2013 over aan zijn zoon Pieter Jan de Winter. In 2021 gaf deze op zijn beurt het stokje van algemeen directeur door aan Dirk Doornenbal, die sinds 1996 bij het bedrijf werkt. Zelf nam Pieter-Jan de functie van financieel directeur op zich. Doornenbal werd tevens mede-eigenaar van NBB-Groep.

Inrichten van een groeiplaats met de Permavoid-sandwichconstructie aan de De Ruijterkader in Amsterdam
Inrichten van een groeiplaats met de Permavoid-sandwichconstructie aan de De Ruijterkader in Amsterdam

Innovaties

Nationale Bomenbank heeft door de jaren heen verschillende oplossingen ontwikkeld voor succesvolle inrichting en verbetering van groeiplaatsen.
Een daarvan was de basis van de huidige grondzuigtechniek. Hierbij wordt op een voor kabels en leidingen risicoloze manier grond weggezogen uit een groeiplaats, om plaats te maken voor een geschikt groeimedium, zoals bomenzand. Doornenbal: 'Piet de Winter werd op een dag in 1976 geïnspireerd door een rioolauto. Daarop liet hij een oude Bedford-kolkenzuiger zodanig ombouwen dat die de grond rond een boom kon verwijderen zonder de wortels, kabels en leidingen te beschadigen.'


Er volgden al snel nieuwe innovaties, zoals het 'ploffen', inmiddels doorontwikkeld tot het pneumatisch losbreken van een verdichte bodem met de BVI, de boomvitaalinjector. Daarnaast was er de ontwikkeling van bomenzand: eentoppig boomgarantzand 'Rotterdam'. Ook voor het verplanten van zeer grote bomen werd een nieuw systeem ontwikkeld: de palletmethode, die voor het eerst werd uitgevoerd in Schiedam in 1993.

In latere jaren was Nationale Bomenbank direct betrokken bij de ontwikkeling van groeiplaatsconstructies, zoals de Treebox HP en de Permavoid-sandwichconstructie. Meer recent kwam Nationale Bomenbank met vernieuwde mediums en constructies zoals Lifechar- boomgarantzand en de Stockholm-methode. Ook voerde het bedrijf innovatieve projecten uit met waterbuffering onder de groeiplaats, waarbij het water capillair wordt teruggevoerd naar de bomen. Het Bomencarré in Amsterdam en het Maanplein in Heerlen zijn voorbeelden hiervan. Daarnaast kwam Nationale Bomenbank, samen met Terra Nostra, met een integraal beheerplan voor de eikenprocessierups en werd in 2018 voor het eerst een kalewortelverplanting toegepast bij vier 80-jarige iepen in Den Haag.

Nationale Bomenbank heeft door de jaren heen oplossingen ontwikkeld voor succesvolle groeiplaatsinrichtingen

Deelname Nationale Bomen Top 50

Doornenbal komt terug op de jubileumactie van Nationale Bomenbank, de Nationale Bomen Top 50. 'Bomen leveren niet alleen ecosysteemdiensten, ze maken ook mensen blij of rustig, bieden misschien zelfs troost. Dat is de tweede belangrijke reden dat we dit jubileumjaar de aandacht willen vestigen op monumentale, grote of bijzondere bomen. Wij lopen als mens langs bepaalde bomen omdat we er een persoonlijk verhaal bij hebben; ze zijn niet van ons, maar ze voélen wel als van ons. Omdat bomen een onmisbaar deel uitmaken van het leven, ons leven, is het de moeite waard om ons in te zetten voor hun gezondheid en behoud. Dat doet Nationale Bomenbank als bedrijfsactiviteit, maar ook als jubileumgift aan de maatschappij.'


De bomen-top 50 mondt uit in een bomen-top 5

Met de Nationale Bomen Top 50 start de Nationale Bomenbank een competitie, waarbij stap 1 leidt naar een top 50 die uiteindelijk uitmondt in een top 5. Deze vijf bomen worden door Nationale Bomenbank geadopteerd en krijgen levenslange boomzorg, met een duurzaam beheerplan en de juiste maatregelen. Doornenbal: 'Ik spoor hierbij iedereen aan om mee te doen aan de Nationale Bomen Top 50. Bezoek hiervoor onze website www.denationalebomentop50.nl en geef je bijzondere boom op!'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER